אולמרט: אינני מצטער על החלטות בלבנון

כשברקע דוח וינוגרד נשא רה"מ נאום בכנס הרצליה בו הדגיש כי זו תקופת השקט הארוכה ביותר, וציין כי חיזבאללה אמנם שיפר את אמצעי הלחימה, אך לטענת אולמרט היה עושה זאת ממילא

nrg מעריב | 23/1/2008 20:27 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
זמן קצר לאחר שקיבל בעל כורחו את "דוח וינוגרד האלטרנטיבי" שחיברו ההורים השכולים ממלחמת לבנון השנייה, נשא ראש הממשלה אהוד אולמרט נאום בכנס הרצליה, שמשך אליו תשומת לב ערה לנוכח שבוע ימים בלבד שנותר עד הגשת הדוח הרשמי. אולמרט הבהיר כי איננו מצטער על ההחלטות שקיבל כראש ממשלה במהלך מלחמת לבנון, והצהיר: "זוהי תקופת השקט הארוכה ביותר מזה 25 שנה בצפון הארץ. אין ספק שחיזבאללה שיפר את אמצעי הלחימה שברשותו, אך הוא אינו פרוש על גבול הצפון". לטענת ראש הממשלה, חיזבאללה היה מצטייד בנשק גם אילו לא הייתה מלחמה.
Get Microsoft Silverlight
ראש הממשלה אהוד אולמרט נואם בכנס הרצליה

את נאומו פתח אולמרט בהכרזה שבאה בהמשך להצהרתו מעוררת המחלוקת כי לא יתפטר בעקבות הדוח. "לא אתחמק מדיון", הכריז אולמרט. "אגיב במתינות - ואמשיך הלאה". בתגובה לתוקפיו ומבקריו מיהר ראש הממשלה לחדד כי "אני מערך את ההקרבה, האומץ והנכונות של לוחמינו", ובלשון חדה הוסיף: "ואם מישהו התחזה להיות מקורב שלי ואמר דבר אחר - הוא איננו מקורב שלי".

"באתי לדבר על העתיד", המשיך אולמרט, על רקע הקריאות הגוברות התובעות ממנו להתפטר לאור כשלי המלחמה. "אני אטול חלק בדיון כפי שהבטחתי, ללא טיוח, ללא טשטוש וללא התחמקות. אגיב באיפוק ובמתינות, כי אני מאמין שמנהיגות אחראית יודעת להכיל ביקורת עניינית, למקם אותה במיקום הראוי לה בתוך המכלול, להפנים חלק ממנה - ולהמשיך הלאה".

"לסיכומה של שנת 2007 אני מבקש לציין עובדה המורגשת היום היטב", הכריז. "שקט שורר בצפון הארץ. אין חיכוך יומיומי ואין ירי של רקטות או טילים, או אפילו קסאמים. זה נמשך לא יום ולא חודש אלא 18 חודשים תמימים. זוהי תקופת השקט הארוכה ביותר בצפון הארץ מזה 25 שנה. הצפון פורח ומלבלב. אין שמח ממני על כך".

ראש הממשלה נואם בכנס הרצליה. צילום באדיבות ערוץ 2
"אויבינו יודעים למה אינם ממהרים להילחם בנו"

לנוכח הביקורת הציבורית על התחמשות ארגון חיזבאללה בעקבות המלחמה, אמר ראש הממשלה: "אין ספק שהחיזבאללה תיגבר מאוד את אמצעי הלחימה שברשותו. יש לחיזבאללה יותר רקטות, יותר טילים, יותר אמצעי  לחימה. אך אלמלא הייתה הלחימה באוגוסט 2006, האם היו להם פחות? האם היו לו פחות טילים?", שאל אולמרט, והשיב: "העובדה שלא ניתן להתווכח איתה היא כי החיזבאללה איננו פרוס על גבול ישראל בצפון, ואף טיל או רקטה של חיזבאללה אינם נורים לעבר ישראל מזה שנה וחצי. לראשונה פרוס צבא לבנון על הגבול עם ישראל".

"האם זהו המצב הטוב ביותר שלו יכולנו לצפות? לאו דווקא", הודה. האם מצב זה עלול להדרדר ללחימה מחודשת? זו אפשרות שאין לבטלה במצב של המזרח התיכון, אך המצב הנוכחי טוב לאין ערוך מכפי שהיה בעבר. יש שקט וביטחון לתושבי הצפון".

מסוגייה רגישה אחת עבר ראש הממשלה לאחרת, והתייחס לנושא החיילים החטופים. "הבנים טרם שבו הביתה; אינני שוכח לרגע אחד", אמר. "אילו השקט השורר בצפון

היה שורר היום בדרום הארץ, האם היינו עוסקים בספירה יומיומית של הרקטות והטילים שנאגרים שם במחסנים? האם היינו מותחים ביקורת על ההנהגה המדינית? על מערכת הביטחון? על לוחמי צה"ל ומפקדיו, כפי שיש אחדים שנהנים לעשות בתשוקה כל כך עזה? השאלה איננה מה מספר הרקטות וכמה טילים עומדים לרשות אויבנו. יש להם יותר ממה שרצוי וזה לא מיועד לזיקוקין די-נור. אך השאלה היא מה מידת הלהיטות שלהם להשתמש בכלי נשק. כמה הם רוצים להשתמש בהם בצפון הארץ. העובדות הן שאין ירי".

"הרתעה איננה נמדדת בגובה הדציבלים של הצהרות בכיכרות העיר", המשיך אולמרט, ברומזו על נאומו הפומבי של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, בשבת האחרונה. "איננו מתחרים לא עם אויבינו, ולא עם יריבנו הפוליטיים בתוך המערכת הדמוקטרית בארץ. דבר אחד ידוע, ברור ומובן - לא רק לשותפי סוד מעטים במערכות הביטחון ובדרג המדיני העליון, אלא גם לתושבים רבים במדינה: אויבינו בצפון אינם ממהרים להילחם בנו. הם יודעים למה".

"ההכרעות שקיבלתי הביאו לשגשוג"

"הסיבות ניכרות לעין - הן משקפות את עוצמתה האדירה של ישראל, של הלוחמים בכל הרמות ובכל הדרגות", טען ראש הממשלה. "אלו הסיבות שבגללן, בחשבון הסופי, לאחר ששוקלים את כל האירועים, האכזבות הכשלים, ההישיגים והנצחונות, אינני מצטער על ההחלטות המכריעות שקיבלתי כראש ממשלה - לא אלה הקשורות בלחימה בלבנון ולא אלה שקשורות באירועים אחרים".

"נעשו שגיאות, היו כשלים, ודאי, אך הופקו לקחים", הצהיר אולמרט, ומיהר לפרט: "תוקנו טעויות, השתנו דפוסי פעולה, ובעיקר, ההכרעות שקיבלנו מאז הביאו יותר ביטחון, יותר שקט, פחות טרור, יותר הרתעה ויותר שגשוג למדינת ישראל - מכפי שהיה לה שנים רבות".

בהמשך חזר אולמרט לתאר את השגשוג הכלכלי שעליו מצביעים הנתונים שנמצאים ברשותו. "המצב הכלכלי השתפר ללא היכר", טען. "ההשקעות מבחוץ גדלו, האבטלה צנחה מתחת לשבעה אחוזים. ניצולי השואה טופלו כפי שלא טופלו בעבר. זה לא תוצאה של מקרה אלא חלק ממדיניות כלכלית מתוכננת ואמון של הקהילה הבינלאומית. טוב יותר לחיות בארץ הזו", הגדיל אולמרט לעשות והצהיר.

"טוב יותר לחיות בארץ הזו"

לסיום גייס אולמרט לעזרו את התהליך המדיני. "עצם קיומו של משא ומתן מדיני כרוך במתח פנימי לנוכח הרגישות המופלגת שיש לנושאים העומדים על הפרק", הסביר ראש הממשלה לבאי כנס הרצליה. "כך היה בעבר וכך זה גם כיום, ואולי היום יותר מתמיד.  אין ולא יהיה שום שיקול פוליטי, מפלגתי או אישי שיסיט אותי מהמאמץ להגיע להסדר עם הרשות הפלשתינית. אני מכיר את כל הנימוקים נגד המשא ומתן".

"גם אם אינני יכול להתחייב שניתן יהיה להגיע להסכם מדיני עם הפלשתינים במהלך 2008, אנו עושים כל מה שבידינו כדי להשיגו", הבטיח אולמרט. "שרת החוץ משקיעה את מרבית זמנה בניהול המשא ומתן. שר הביטחון מנהל מגעים שוטפים. אני ממשיך את סבב המפגשים שנקבעו עם ראש הרשות הפלשתינית. היחסיים ביננו מושתתים על אמון ואמינות".

"יש הרבה משוכות המאפילות על סיכויי ההצלחה של הנסיון הזה", אמר. "הטרור שמחייב אותנו לעשות פעילות בדרום הארץ. קיימים אינספור נימוקים מדוע לא להשקיע בניסיון. מדוע סיכוייו מעטים, מדוע סכנותיו מרובות. אני ער לכך, אני מכיר את הנימוקים, התירוצים והפרשנויות - ואני עדיין נחוש להמשיך קדימה. אין מוצא אלא להמשיך בשיחות שלום. אומרים על המנהיגות הפלשתינית שהיא חלשה; אומרים כי ממילא אינם שולטים בעזה, ומה הטעם להתדיין איתם; אני אומר כי אין מנהיגות פלשתינית טובה מזו שאיתה ניתן לדבר על שלום".\

לאורך שנות חיי בארץ הזו אני חשוף לנימוקים למה לא. מאז ראשית שנות השבעים אני עצמי עסקתי לא אחת בניסוח נימוקים. בנקודות שבהן היינו צריכים להתפשר, מצאנו גיבוי ותמיכה למה נכון היה ועדיף היה להתפשר. אויבינו הרבו לשגות מאיתנו ונקטו בטרור נורא שהפך לדרך חיים. עקשנותם הייתה בלתי נסבלת, ועדיין צריך לראות האם הם נכונים לפשרה היסטורית שאין ממנה מנוס. אינני בטוח בכך אך אני מוכן לנסות".

אין מנהיגות פלשתינית טובה מזו. אולמרט עם יו
אין מנהיגות פלשתינית טובה מזו. אולמרט עם יו"ר הרשות הפלשתינית, אבו-מאזן; צילום: לעמ לעמ

"העם חכם ויודע שאין תחליף למה שאני מציע לו"

"60 שנה לחמנו באומץ כדי לא לחיות במציאות של דו-לאומיות, וכדי להבטיח שישראל תתקיים כמדינה יהודית דמוקרטית. אין פירושו של דבר שאנו נוותר על זכותנו להילחם בטרור הפלשתיני המאיים על איכות חיי תושבי ישראל. נמשיך לפגוע במנהיגי הטרור ברצועת עזה. החלטות שר הביטחון בעניין עזה ניתנו על דעתי ובהסכמתי המלאה; אך לא ניתן בשום תנאי שיווצר משבר הומניטרי. לא נפגע במזון לילדים, בתרופות לנזקקים ובדלק למוסדות שקשורים בהצלת חיים, אך אין שום הצדקה לדרוש מאיתנו לאפשר לתושבי עזה אורח חיים נורמלי, בעוד מחצרות בתיהם נורות רקטות.

"מישהו חושב ברצינות שאצלנו ילדים ירטיבו בלילות מחרדה ויחששו לצאת מהבית, והם יחיו בשלווה. לא נשלים עם הטרור המופעל נגד אזרחינו, אך שום פעולה אלימה לא תיחשב כהפרה של הבנה או הסכם כשלהו. ההזדמנות ההיסטורית שלפתחנו מלאת מהמורות".

אולמרט לא שכח לחלוק שבחים גם לממשל האמריקני. "שיתוף פעולה זה בין ישראל לארצות  הברית מתקבל על ידי אחדים מתוכנו כמובן מאליו; הוא איננו כזה", אמר. "הלוואי וניתן היה לשתף אתכם בדאגה, בנדיבות שכמעט אינה יודעת גבולות של הממשל הנוכחי לגבי עתידה ושגשוגה של מדינת ישראל".

"אין לנו זכות להחמיץ את ההזדמנות הזו, רבת סיכונים כפי שהיא. אין לי זכות מוסרית לכהן כראש הממשלה של העם היהודי ומדינת ישראל, אם לא אתמודד עם כל המכשולים ואחשף לכל האתגרים הכרוכים בניסיון המרגש הזה. ולכן, אין לי כוונה להרפות, יהיה המחיר הפוליטי והאישי אשר יהיה. העם שלנו, המייחל להזדמנות של אור בקצה המנהרות האפלות, עם חכם הוא. הוא יודע מי מדבר אמת ומי לא. הוא יודע שאין תחליף למה שאני מציע לו, בזהירות - אך באמונה שאין לה גבול".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''פוליטי/מדיני''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים