גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


אם הסביבה הייתה חנייה

הצעת חוק של ח''כ חנין להגברת האכיפה הסביבתית אושרה אתמול בקריאה ראשונה. הרשויות המקומיות יקבלו את הסמכויות וינהלו את המנגנון כפי שמתנהלת האכיפה על חנייה. הכסף שייכנס מקנסות יהווה תמריץ להמשיך ולאכוף את החוק

nrg מעריב | 16/1/2008 9:28 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אחת הבעיות החמורות בהתמודדות עם גורמים מזהמים במדינת ישראל היא מדיניות האכיפה. חוקים סביבתיים יש בשפע, אך רמת האכיפה שואפת לאפס, גובה הקנסות נמוך מדי ובאופן כללי, כבר אמרנו לא פעם, בישראל של 2008 זה משתלם לזהם.

אתמול אישרה הכנסת בקריאה ראשונה את הצעת החוקלהגברת האכיפה של חוקים סביבתיים. לפיה יכשירו הרשויות המקומיות פקחים שיאכפו מגוון רחב של חוקים סביבתיים, במנגנון שיתנהל בדומה לסדר הקיים היום בתחום החניה. הקנסות שייגבו בגין העבירות הסביבתיות יופנו לקופתן של הרשויות המקומיות.

''מדובר בהצעת חוק מהפכנית המשחררת את צוואר הבקבוק בנושאי אכיפת החוקים הסביבתיים'', מוסר ח''כ חנין, יוזם ההצעה.

כיום, בפועל, מרבית החוקים וההוראות הסביבתיים בישראל אינם נאכפים בגלל מחסור בכוח אדם מקצועי ובתקציבי אכיפה במשרד להגנת הסביבה. על פי הצעת החוק תוכלנה הרשויות המקומיות להכשיר פקחים שיקבלו סמכויות אכיפה בקשת רחבה של חוקים סביבתיים.

הקנסות שייגבו בגין העברות, יופנו לקופתן של הרשויות המקומיות וכך תתומרצנה הרשויות להגביר את האכיפה בתחומים האלה - וחוזר חלילה.

ח"כ דב חנין (חד"ש), יו"ר עמית של השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת מסביר: "זו הצעת חוק חשובה ביותר הן משיקולים סביבתיים והן משיקולים חברתיים. ההצעה יוצרת מנגנון כלכלי שמאפשר לרשויות המקומיות לאכוף חקיקה סביבתית, ויוצרת בתחום הסביבה מנגנון דומה לזה הקיים היום בתחום החנייה.

''ההצעה צפויה, אם כן, להגביר מאוד את ההגנה על הסביבה ועל הבריאות של תושבי ישראל. היתרון הגדול של הצעת החוק הוא שאת כספי הקנסות, שיוטלו על גורמים מזהמים אשר עברו על חוקים סביבתיים, אנו מציעים להזרים לקופתן של אותן הרשויות המקומיות שתושביהן היו הנפגעים הישירים מהזיהומים הללו.

''בסופו של יום, תחזק ההצעה את השלטון המקומי בישראל, ובעיקר רשויות מקומיות חלשות, אשר דווקא כנגדן, ובשטחי השיפוט שלהן, מתקיימת במקרים רבים עבריינות סביבתית גבוהה במיוחד".

דו"חשל עמותת "אדם טבע ודין" אשר התפרסם לאחרונה, ואשר דן באופן הלקוי שבו נאכפים חוקים סביבתיים, מחדד את הצורך הבוער בשינוי מקיף של כלי האכיפה הסביבתית בארץ, ובחיזוק סמכויות הפקחים של הרשויות המקומיות.
שאלה של אינטרסים

כיום הפיקוח על החוקים הסביבתיים מתבצע ע"י המשרד להגנת הסביבה ולשלטון המקומי סמכויות מסוימות אך הן נקודתיות בלבד. "על אף הסמכות המוקנית לשלטון המקומי, חסר מנגנון שיוצר אינטרס לאכיפת חוקים סביבתיים", מסביר ח''כ חנין.

אפשר לראות שהסדרי החנייה ברשויות זוכים לאכיפת יתר וזאת בשל האינטרס הכלכלי של הרשות המקומית. ככל שכסף נכנס, כדאי לה להגביר את האכיפה ולהכניס הון מקנסות. ח''כ חנין מבהיר כי ''ברגע שתתקיימנה אפשרויות אכיפה מעשיות של חוקים סביבתיים וייווצר אינטרס כלכלי באכיפתם - נהיה עדים לשינוי סביבתי משמעותי''.

כיצד הצעת חוק הרשויות המקומיות (אכיפה סביבתית - סמכויות פקחים) תייצר מנגנון כזה, שיצליח להיות רווחי וכדאי לרשות המקומית?

ובכן, עוד בסעיף הראשון להצעת החוק, נקבע

שרשות מקומית רשאית לפעול בתחומה לאכיפת החוקים הסביבתיים שמצוינים בתוספת להצעה. פקחי הרשות יעברו הכשרה מתאימה בהתאם לחוק שעליהם הם מופקדים,  ויהיו מוסמכים להיכנס למקום הפיקוח, לדרוש תעודות זהות, מסמכים ופרטים מזהים  וכן כל ידיעה או מסמך הקשור לעסקו של המפוקח.

אם עד היום הקנסות המשולמים עברו לקרן המיועדת לשמירת הניקיון, הצעת החוק קובעת שקנס, שהטיל פקח מוסמך או שהוטל בבית משפט עקב הפעלת סמכותו, ישולם לקופת הרשות המקומית.

כך נוצר לו מנגנון משומן שמסמיך ישירות את הפקחים הסביבתיים ויוצר אצל הרשויות המקומיות אינטרס כלכלי ברור באכיפת החוקים הסביבתיים. מנגנון אכיפה יעיל כגון זה יבטל במחי יד טענות של חוסר במשאבים או אי יעילותם של חוקים, ויגבש מדיניות ברורה של אכיפה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים