אנמיה של חתולים
המוברטונלה פוגעת בחתולים והיא למעשה אנמיה מדבקת. איך מזהים, איך מטפלים, איך מונעים? וטרינרית הבית מסבירה
מה הטפיל עושה?
טפיל זה גורם למחלה אשר נקראת אנמיה מדבקת. הטפיל מתיישב על דופן כדוריות הדם האדומות של החתול, וברגע שהמערכת החיסונית קולטת אותו היא מנסה להשמיד את הטפיל, תוך כדי הרס של כדוריות הדם האדומות. הרס הכדוריות האדומות גורם למצב של אנמיה (חסר בכדוריות דם אדומות).
על מנת להילחם בטפיל, המערכת החיסונית מסמנת את כדוריות הדם בנוגדנים והן מוצאות ממחזור הדם על ידי הטחול. פעולה זו למעשה הורגת את הטפיל, אך מאחר ויש כמות גדולה של כדוריות דם נגועות זה מביא למחסור, ובעקבות כך, לאנמיה.
מי החשוד העיקרי?
לא ברור לגמרי מי מעביר את הטפיל אך החשוד הינו הפרעוש. חתולים אשר מסתובבים מחוץ לבתים הם החתולים שנמצאים בסיכון הכי גבוה, בעיקר זכרים לא מסורסים המרבים להיקלע לקרבות חתולים.
נראה שהנגיעות הגדולה ביותר היא בחתולים זכרים מתחת לגיל שנתיים אך חתולים בכל גיל ומכל מין יכולים להידבק. חתולים יכולים אף להידבק על ידי עירוי דם.
חתולים אשר נגועים ב- FeLV (Feline Leukemia Virus ) וב- FIV (Feline Immunodeficiency Virus- איידס של חתולים) בעלי סיכון גבוה במיוחד. ככל הנראה וירוסים אלו מחלישים את התגובה של מערכת החיסון כנגד הטפיל ובכך מאפשרים מחלה על ידי הטפיל.

מהם סימני המחלה?
חתולים נגועים לרוב חלשים, בדיכאון וללא תאבון. בחלק גדול מהמקרים החתול יהיה עם חום ומיובש. בדרך כלל נראה שריריות הפה חיוורות ולפעמים אף צהובות.
איך יודעים בוודאות שמדובר בהומברטונלה?
על מנת לאבחן כי אכן מדובר במיקופלסמה המופליס יש צורך לבצע בדיקת דם אשר תאשר לנו כי החתול אנמי. בנוסף יש לבצע משטח דם והערכה באמצעות מיקרוסקופ.
הופעת הטפיל בדם היא בצורה מחזורית ולכן לא תמיד ניתן למצאו במשטח הדם. כאשר יש חשד מומלץ לשלוח דגימת דם למעבדה לבדיקת )PCR polymerase chain = reaction) אשר תיתן אבחנה ודאית יותר.
מה עושים אם החתול נדבק?
הטיפול הניתן הוא טיפול אנטיביוטי לתקופה של שלושה שבועות. במצבים חמורים, בהם הסימנים הקליניים קשים, לעיתים אף יש צורך בעירוי דם.
לפעמים יש צורך לטפל טיפול קצר בסטרואידים על מנת להאט
על אף הטיפול, ישנם מקרים בהם המחלה תחזור מאחר וחלק מהחתולים נשארים נשאים. בחתולים אלו יש סכנה להתפרצות חוזרת של המחלה כאשר הם יכנסו למצב של סטרס (עקה).
יש דרך למנוע?
לא קיים חיסון כנגד המחלה ולכן הדרך הכי טובה למנוע הדבקה היא על ידי טיפול שוטף כנגד פרעושים ומניעת שוטטות וקרבות חתולים.
הכותבת הינה ווטרינרית, המנהלת והבעלים של המרכז הרפואי לחיות מחמד ברמת-גן.