היסטוריה במדינת ישראל: פנסיה לכל עובד
שר התמ"ת אלי ישי חתם בצהריים על צו שיחייב את כל המעסיקים במשק להפריש כספים עבור עובדיהם לקרנות פנסיה. ישי: "ההסכם הוא עבור כל צעירי ישראל"
- למצגת המפרטת את כל סעיפי צו הרחבת הפנסיה לחצו כאן
בטקס החתימה ציין ישי כי שיתוף הפעולה עם ההסתדרות וארגוני המעסיקים הוא שהוליד את ההצלחה. "ביום שבאתי לממשלה לפני 10 שנים ניסיתי לקדם את הנושא הזה ודיברתי בעבר על משרד התמ"ת כמשרד חברתי וכלכלי", סיפר ישי. "זאת דוגמה למשהו שהיינו צריכים לעשות, ואני שמח".
ישי ענה לביקורת שלפיה קיימים במשק הסכמים טובים יותר. "אני מעוניין לשדרג את ההסכם הזה", הבהיר "אנחנו נעשה את זה למרות הממשלה, ולא בגללה".
החשיבות הגדולה של ההפרשה לקרן פנסיה היא הבטחת הכנסה סבירה בגיל הפרישה, בנוסף לקצבת הזקנה המשולמת על ידי הביטוח הלאומי. בישראל היום ישנם כמיליון עובדים שאינם זוכים לפנסיה שתבטיח את עתידם. חשיבותה של הפנסיה התחדדה בעקבות העלייה בשנים האחרונות במספר הקשישים החיים בישראל מתחת לקו העוני.
החתימה של ישי על צו ההרחבה איננה עניין פורמלי בלבד. יחידת האכיפה של חוקי העבודה במשרד התמ"ת תהיה מחויבת לאכוף את החוק ולוודא שהמעסיקים אכן מיישמים את הצו ומפרישים את השיעורים המתאימים ממשכורת העובד ואת עלות המעביד לקרנות הפנסיה.
כיום ישנם עובדים רבים במשק, בעיקר עובדי קבלן
שיעורי ההפרשות יעלו בהדרגה החל משנת 2008 ועד 2013, כדי לא להטיל עלויות כבדות מדי על המעסיקים בבת אחת.
השנה יפרישו העובד והמעסיק ביחד שיעור של 2.5% מהמשכורת. לבסוף יעמוד גובה הפנסיה על 15% מהמשכורת, 5% על חשבון העובד ו-10% על חשבון המעביד.
המעסיקים יחויבו להתחיל ולהפריש לקרנות פנסיה עבור כל העובדים שמועסקים אצלם תשעה חודשים ויותר. השכר המבוטח הוא השכר הקבוע ותוספות קבועות עד גובה השכר הממוצע במשק.
השושבינים של הסכם הפנסיה הם יושב ראש ההסתדרות, עופר עיני, ויושב ראש לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים שבזכות שיתוף הפעולה שלהם הצליחו הצדדים להגיע להסכם פנסיה אחרי שנים בהם דובר על הצורך בפנסיה חובה לכלל העובדים במשק.
"מזה שנים מדברים על פנסיה חובה אולם אף אחד לא מימש אותה", אמר עיני. "יושב ראש ההסתדרות ירוחם משל, למשל, הבטיח פנסיה חובה בשנת 1972 ואני שמח שנפלה בחלקי הזכות להיות זה שחותם על הסכם הפנסיה ומכניס כמיליון עובדים למעגל הפנסיה".