ישראל תרחיב את הבנייה בשכונת הר חומה
למרות הזעם האמריקני והביקורת בעולם, תשקיע הממשלה 100 מיליון שקל בבניית 750 יחידות דיור נוספות בהר חומה ובמעלה אדומים. גורם במשרד החוץ: בפעם הקודמת זה פוצץ את המו"מ
ערב ועידת אנאפוליס הכריז ראש הממשלה אהוד אולמרט על המדיניות הישראלית החדשה, שלפיה לא ייבנו התנחלויות חדשות ומאחזים בלתי-חוקיים יפונו. "במסגרת התהליך שייפתח לאחר אנאפוליס נצטרך לקבל החלטות לא פשוטות", אמר אז אולמרט. "התחייבנו במפת הדרכים לא לבנות יישובים חדשים - אנחנו לא נבנה. התחייבנו לא להפקיע קרקעות - אנחנו לא נפקיע. התחייבנו להסיר את המאחזים הבלתי חוקיים - אכן נסיר אותם".
אמירתו של ראש הממשלה היתה חלק מחבילת המחוות שקיבל יו"ר הרשות הפלשתינית אבו-מאזן לקראת אנאפוליס, במטרה לסייע לו לשכנע את הציבור הפלשתיני לתמוך בחידוש המשא ומתן עם ישראל. בשיחות סגורות התבטאו אולמרט ושר הביטחון אהוד ברק באופן נחרץ, ואמרו כי ישראל תקפיא את הבנייה בהתנחלויות ולא תאפשר את הרחבתן, למעט גידול טבעי בשטח שכבר אושר לבנייה.
ואכן, בתוכנית המתאר של הר-חומה אושרו 5,500 יחידות דיור, מהן נוצלו עד כה רק כ-4,500. ואולם, הבנייה באזור ירושלים עוררה בעבר את זעם הפלשתינים, ועל כן עשויה לפגוע במו"מ. לאור זאת, האמריקנים כבר הביעו בעבר כעס על כל בנייה באזורים אלו.
אף על פי כן, כעת מתברר כי בתקציב משרד השיכון לשנת 2008, שאמור לעבור השבוע בכנסת במסגרת חבילת חוק התקציב, יוקצו מיליונים לשיווק קרקעות באזור הר-חומה כבר בחודשים הקרובים. על פי ספר התקציב, 49 מיליוני שקלים יוקצו לצורך בניית 250 דירות חדשות במעלה-אדומים, ולצורך בניית 500 יחידות דיור נוספות בהר-חומה תשקיע הממשלה 50 מיליון שקל.
לדברי גורם בכיר במשרד החוץ, "הפרסום של המכרז הקודם על 307 יחידות דיור הקפיץ את האמריקנים מאוד. מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס התבטאה בצורה חריפה נגד ישראל. ישיבת המו"מ הראשונה עם הפלשתינים נהרסה בגלל הבנייה הזאת, כי אבו-עלא סירב לדבר על כל נושא
"העיתוי זה כל מה שחשוב בדברים האלה", הסביר הגורם הבכיר, ופירש: "זה ממש לא הזמן להכריז על בנייה מעבר לקו הירוק, גם כשמדובר באזורים שלפי העמדה הישראלית יישארו בריבונות ישראלית לנצח".
כאמור, התחייבותו של אולמרט לא כללה התייחסות לבנייה ברחבי ירושלים המוניציפאלית, ולא בשלושת גושי ההתיישבות הגדולים ביהודה ושומרון - מעלה אדומים, אריאל וגוש עציון. העמדה הישראלית - זו שמוביל אולמרט - קובעת כי אזורים אלו יישארו בריבונות ישראלית גם במסגרת הסדר הקבע. ואולם, מתעורר החשש כי הבנייה הנוספת בהר-חומה תכעיס מאוד את האמריקנים.

בשמאל הישראלי ממהרים להטיח בממשלה האשמות בדבר הכשלת תהליך השלום. מזכ"ל שלום עכשיו, יריב אופנהיימר, התייחס אמש לנושא ואמר כי "הממשלה הזו דו-פרצופית. מצד אחד מדברת שלום, ומצד שני בונה בהתנחלויות".
"ישראל מכשילה את תהליך אנאפוליס", קבל אופנהיימר. "היא מתעלמת מההתחייבות הבינלאומית שנתנה, והופכת את בעיית ירושלים לבלתי פתירה. בשעה שאין כסף לתרופות, לנכים ולסטודנטים, כביכול, ממשיכה הממשלה להשקיע הון עתק מעבר לקו הירוק. הממשלה מסבכת את ישראל מבחינה בינלאומית".
גורם מדיני בכיר טען אמש בתגובה כי "ישנו קונצנזוס בציבור הישראלי על הבנייה בגושים, ובוודאי שבירושלים. כל השקעה ממשלתית שתהיה תעמוד בהתחייבויות לאמריקנים, כלומר לא תהיה בנייה מחוץ לתחומי היישובים הקיימים ולא יוקמו יישובים חדשים".