נשכח 14 שנה בבי"ח לחולי נפש
צ' מאושפז בכפייה כבר 14 שנה למרות שכיום אינו מוגדר כמסוכן. כעת הוא תובע מביה"ח לשחררו
היום ידון בית המשפט העליון בערעור שהגישה בשמו של צ' בן ה-47 לשכת הסיוע המשפטי של משרד המשפטים על ההחלטה להמשיך לאשפזו בכפייה. בסיוע המשפטי טוענים כי מדובר באשפוז בניגוד לחוק, ודורשים לשחרר את צ' לשיקום בקהילה.
רק בחודשים האחרונים ביקש צ' ייצוג משפטי בוועדה הפסיכיאטרית שתפקידה להאריך את האשפוז וזו היתה הפעם הראשונה בה יוצג בה על-ידי עורך דין. כך התברר לראשונה כי הוא אינו מסוכן לאחרים או לעצמו. למרות זאת החליטה הוועדה להסתפק בשינוי סיבת האשפוז ולא לשחרר את צ' מבית החולים, בטענה שהוא איננו מסוגל לדאוג לעצמו ולצרכיו הבסיסיים.
בשלב הזה נחלצה לעזרתו של צ' לשכת הסיוע המשפטי בבאר-שבע שמינתה לו את עורכת הדין סיגלית ישעיהו. בערעור לבית המשפט המחוזי על החלטת הוועדה להמשיך את האשפוז טענה ישעיהו כי לא ניתן לאשפז אדם שנקבע כי איננו מסוכן באשפוז כפוי רק בשל מחלתו.
בנוסף טענה כי בית החולים לא סייע לצ' להשתקם ולחזור לחיים בקהילה. כך, מעולם לא הציעו לו לגשת לוועדת "סל שיקום" של משרד הבריאות שהיתה יכולה להציע לו אפשרויות שיקום שונות בקהילה כמו חיים בהוסטל או דיור בקהילה וליווי צמוד של עובד שיקום.
"אינטרס כלכלי של בית החולים"
בערעור טענה ישעיהו כי לא ברור על מה מבסס בית החולים את הטענה שצ' איננו מסוגל לדאוג לצרכיו הבסיסיים, אם כבר 14 שנה בית החולים הוא שדואג לצרכיו, ולא נעשה ניסיון לאפשר לו לדאוג לעצמו ולחיות חיים עצמאיים מחוץ למוסד הפסיכיאטרי.
בית המשפט המחוזי אישר את המשך אשפוזו של צ' כברירת מחדל. אולם בפסק הדין מצוטטת עמדת המדינה בה נאמר כי "אין בעיה לשחרר את צ', התנאי היחיד הוא שיהיה לו מקום להיות בו, שידאג שיאכל וייקח את התרופות שלו". האבסורד הוא שבאותו דיון המדינה מבקשת שהסיוע המשפטי הוא שידאג לדיור
חלופי לצ'.
המקרה של צ' הוא מקרה קיצוני לא רק בגלל זמן האשפוז החריג, אלא גם בגלל התעקשות בית החולים על המשך האשפוז. אולם לדברי אבי אורן ממטה המאבק של הנכים, "לא מדובר במקרה יחיד ועדיין הרבה אנשים נמקים ללא לצורך וללא שום פיקוח בבתי החולים הפסיכיאטריים".
לדברי אורן, "לבתי החולים יש גם עניין כלכלי בהשארת חולים באשפוז כי התקצוב של בית החולים נגזר ממספר המטופלים. בצורה הזו בתי החולים מצדיקים את המשך קיומם". ממשרד הבריאות נמסר כי הוא נמנע מלהגיב מאחר והנושא נמצא בהליך משפטי.