גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


בנח"ל מנסים לעצב דור חדש של לוחמים

בבסיס האימונים של החטיבה פועלים במרץ להטמיע את השינויים שעובר צה"ל מאז המלחמה, ליישם את הלקחים ולהפוך פקודות חדשות למציאות. שטח צבאי

אמיר בוחבוט | 7/12/2007 12:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חטיבת הנח"ל שומרת באדיקות על המקום השני במוטיבציה של בני הנוער שרוצים להיות לוחמים. עשרה חודשים לאחר שרב-אלוף גבי אשכנזי נכנס ללשכתו בקריה ופיזר כותרות על האימונים והשינויים שנעשים בצה"ל, סיור בבסיס האימונים של החטיבה (בא"ח) שבנגב מלמד מה מפקודותיו של הרמטכ"ל החדש ירד לדרג שבשטח.

בראש בסיס האימונים של חטיבת הנח"ל עומד סגן-אלוף יאיר ברקת. סיור בבסיס מבהיר היטב מה השתנה מאז מלחמת לבנון השנייה, ואת ההטבות להן יזכו לוחמי העתיד של חטיבת הנח"ל, שלדג, שייטת 13, פלס"ר 401, וגדוד חרב שיעברו את מסלול הטירונות בבא"ח.

הבסיס אומנם אינו דומה כלל לבתי המלון בהם ישנים לוחמי גולני והצנחנים, אך בנח"ל מאמינים שגם בתנאי השטח הלא מפנקים שהם מציעים ללוחמים המיועדים, הם יצליחו להטמיע את הערכים ואת המשמעת. אגב, את האוהלים הקימו ומתחו המפקדים עצמם.

כושר גופני וכושר קרבי - תם עידן התד"ל (תיק דרך ללוחם – א.ב.) המצ'וקמק. היום הלוחמים מצוידים בתיק מסעות מתקדם ונוח, שמלווה אותם מימי השדאות ועד לאימון המתקדם כך שהם יכולים לשאת על גבם ביתר נוחות, יותר ציוד.

סא"ל ניר ברקת מדגיש כי כושר קרבי קשור באותה נשימה ל"איתנות הלוחם", ולכן האימונים כוללים סחיבת פצועים מכל מקום ובכל מצב, כדי שאם טנק או מסוק לא יוכלו להגיש להם עזרה. כדי לפתח את ה"איתנות" הם משקיעים בלימוד מכות באמצעות נשק, פיתוח אגרסיביות. "חלק מכוח הלוחם זה להבין שאם הנשק לא עובד, הוא לא הפסיק להיות לוחם", הסביר ברקת.
בניגוד לגולני ולצנחנים, בבא
בניגוד לגולני ולצנחנים, בבא"ח נח"ל ישנים הטירונים באוהלים. צילום: אמיר בוחבוט אמיר בוחבוט
רעל לווריד ומחשבה טקטית

מדריכים "מורעלים" - הקפדה על כשירות הלוחם כוללת גם ביטחון עצמי בנשק. המפקדים משקיעים מאמץ בתפעול אגרסיבי של הנשק, כדי שאף חייל בשום שלב לא יחשוש לפתוח באש. כל שבועיים נבדקת כשירותם של הלוחמים במטווחים החל מטווח 100 מ' ראש, וירי אחרי מאמץ. מעת לעת יורדים לוחמים מהגדודים כדי להדריך את החיילים בבא"ח במקצועות השונים על מנת להזריק להם "רעל" תוך מתן טיפים שרק הניסיון מלמד.

לילה - ההחלטה היא להגביר את לחימת הלילה, כולל לערוך תרגילים פלוגתיים תחת העלטה באש חיה. כמו כן הוחלט על חזרה לתורת הלחימה המסורתית שכוללת את הסימנים מוסכמים. בעבר נערכו תרגילים פלוגתיים בשעות הלילה, אבל בעקבות הסיסמה "צבא קטן וחכם", גם תרגילים אלו נעלמו מהשטח

מאז שנת 2000. 

התקלות - בקרב אמיתי לא הכל ורוד, בלשון המעטה. תמיד יש אירועים לא מתוכננים, ולכך מוקדש תרגיל פלוגתי במשקפת. המ"פ וכל הלוחמים פושטים על יעד לא מוכר, אותו רואה המ"פ רק דרך המשקפת תוך חשיבה טקטית. הם נעים בחסות החשיכה, ותוקפים עם שחר. 7 ק"מ של שלל בעיות ילמדו את כולם שתכנון מוקדם הוא לא תמיד רלוונטי.

לא שוכחים את יהודה ושומרון - למרות שהלוחמים מתמקדים בהיערכות ללחימה מול סוריה, הם לא שוכחים לשמור על איזון ולשם כך עד תום האימון המתקדם הם יבצעו תרגיל פלוגתי לביצוע מעצרים. בתרגיל זה הם יידרשו לעצור עשרה מבוקשים באותו לילה תוך התמודדות עם דילמות רבות: נשים מבוגרות תוקפניות ומחבלים מתבצרים, מקרים ותגובות.
מתאמנים. צילום ארכיון: דובר צה
מתאמנים. צילום ארכיון: דובר צה"ל דו''צ

מורשת לבנון השנייה

מעקב צמוד - תוכנית "ברקת" הממוחשבת יוצרת תיק מעקב לכל חייל, תוך כדי הזנת נתונים של המפקדים על ירי במטווח, מבחנים מסוגים שונים ובעיות ת"ש (תנאי שירות – א.ב.). כך, ניתן לסווג את ממוצע פלוגתי ומחלקתי בתחומים רבים ולדרוש שיפור בהתאם.

גם המפקדים עומדים למבחן - המפקדים נדרשים לעבור בוחן "בר אור" כמו הפקודים שלהם, ומי שלא יצלח יצטרך לבצע זאת שוב ושוב ושוב. בקרוב, כל מפקד שיכנס לראשונה בשערי בסיס האימונים יצטרך לעבור מבחן עיוני ומעשי. "כי לוחם זה מקצוע, וצריך פחות דיבורים ויותר מעשים", הכריז ברקת.

מורשת הקרב – בעבר היו מעמיסים על החיילים באימון מורשת קרב מתקופות נשכחות, אך כיום החליטו לשנות פאזה ולהציג בפני הלוחמים לעתיד את סיפורי הגבורה של חטיבת הנח"ל במלחמה האחרונה. ויש להם במה להתגאות. לוחמים ומפקדים מגיעים לבסיס, חלקם מהאזרחות, ומספרים בגובה העיניים על סיפור הקרב האישי שלהם.

דור המפקדים שהתחנך על לקחי מלחמת לבנון השנייה. צילום: אמיר בוחבוט
דור המפקדים שהתחנך על לקחי מלחמת לבנון השנייה. צילום: אמיר בוחבוט אמיר בוחבוט

ומעל הכל: הלוחם

החייל במרכז –  קצינת הת"ש בבסיס האימונים החטיבתי מצליחה לטפל ב-90% מהבעיות של החיילים. מפקד הבסיס סא"ל ברקת דואג באופן אישי לתקצב את התחום, ולשלוח את מפקדי הפלוגות לבתי הלוחמים הנזקקים עם ארגזי מזון שכולל מוצרי יסוד וירקות טריים. "זה חלק בלתי נפרד מתפקיד המפקד לדאוג לחיילים שלו", הסביר ברקת מדוע הוא לא מתרגש מהמשימה שהוטלה על המ"פים בסופי השבוע. "אסור בפירוש שאף אחד יהיה רעב ויש לנו למעלה מ-20 חיילים כאלה".

לדבריו, הטיפול בחייל אינו רק תנאי השירות, אלא להעניק לו מכלול של כלים וערכים על מנת שיצליח להתמודד עם המשימה בהצלחה. בכל מחזור בעיות הת"ש שוברות שיאים. רק לפני שבוע הקיש על דלת המפקד לוחם שאביו נפטר ואמו חולה בסרטן, וביקש שלא יעבירו אותו מהבא"ח אלא ידאגו שיישאר לוחם בחטיבה. בשלב זה למשל, המשימה המורכבת עוברת לצד של המפקדים.

לא נוגעים באימונים – זו המטרה שהניח הרמטכ"ל בפתח תוכנית האימונים, כדי שהצבא יספיק להתאמן והביטחון השוטף לא יפגע במאמץ המכוון של צה"ל. לצד מטרה זאת, אסור שיפגעו הזכויות הבסיסיות של החיילים. כך אפשר להסביר ריתוק של מפקד מחלקה ל-14 יום, לאחר ששלח חייל למקצה ירי נוסף במטווח ובשל כך הוא איחר את האוטובוס להפניה רפואית.

חזות - לאחרונה הגיע חייל למשפט בלשכתו של סגן-אלוף ברקת כשמדיו מוכתמים בשמן, כאילו טבלו אותם בחבית רגע קודם לכן. מאז, כל אפסנאי בבסיס יודע שחיילים לא מסתובבים עם מדים מלוכלכים, ושכל חייל צריך לקבל את המידה המתאימה לו ולא מדים גדולים ורחבים בהם הוא ייראה כמו פועל בניין.

הלוחמים במרכז. צילום ארכיון: רויטרס
הלוחמים במרכז. צילום ארכיון: רויטרס רויטרס

מוכנים להסתער

מפקד פלוגה בגדוד הסיור של חטיבת הנח"ל סגן אלעד טהורי מהיישוב עלי, שימש במלחמת לבנון השנייה כמפקד צוות בפלוגת ה"עורב". בשיחה עם nrg מעריב הוא הודה כי בעת הכניסה למלחמה בלבנון, חשבו הלוחמים שהבתים נראים בדיוק כמו ברמאללה, ולא הבינו את השינוי הטקטי.

"ראינו מול העיניים את הכפרים כמו באיו"ש, אבל זו לא אותה עוינות", אמר. "זו היתה נקודת תורפה. לא רק ברמה המנטאלית אלא ברמה הפרקטית. המשוואה פשוטה: לוחם החיזבאללה לחם עד הטיפה האחרונה, ואילו באיו"ש זה שונה לגמרי".

לכן באימונים שינו ושמו את הדגש על הרמה המנטאלית. "אנחנו כבר לא אומרים מחבל", סיפר. "אנחנו נתקלים רק ב'חייל סורי'. זה אויב ממשי. זה צבא. זו נקודת קטנה לכאורה, אבל בהחלט משמעותית. אנחנו מוכוונים למלחמה ולא למעצר באיו"ש". כך נעלמו צמד המילים "שימון שמירה" השגורים בפי כל טירון בצה"ל והן הומרו ל"כוננות שמירה". המסר הוא לא תחזוקה, אלא "מוכנים לפעולה בכל שעה".

סגן טהורי בבסיס. צילום: אמיר בוחבוט
סגן טהורי בבסיס. צילום: אמיר בוחבוט אמיר בוחבוט

משמעת היא דרך חייו של המפקד

מוכנות למלחמה בעיניו של סגן טהורי מתחילה מסימנים בנעליים, בביגוד, ואפילו ברצועת הנשק. כל סמלי היחידה נעלמו, כדי לדאוג ששום סימן לא יישאר בשטח. סגן טהורי, כמו מפקד הבא"ח, חוזר ומדגיש את ערך הרעות ופינוי הלוחמים. "התרגלנו לפינוי מהיר של פצועים כמו באיו"ש, ובמלחמה זה לא קרה".

לכן החיילים יטעמו את האלונקות באימונים ללא הרף. "ערך הרעות עומד מול העיניים", הצהיר. "אנחנו צריכים לפתח את היכולת לחלץ פצוע תחת לוח זמנים ולחץ בכל מיני מתארים. כולל פינוי של חייל על ידי חייל".

שילוב בין-חיילי, היה אחת מנקודות תורפה של המלחמה האחרונה, וכעת מתחכך המפקד בירי ארטילריה, כוחות שריון וחיל האוויר על מנת להבין שעומדים לרשותו מגוון כלים בעלי עוצמה במהלך הקרב. "במלחמה חשבתי שאני צריך לדעת רק מה אני צריך לעשות וזהו", סיפר סגן טהורי ל-nrg מעריב. "כיום אני מביט שתי רמות מעליי ושתי רמות מתחתיי, כדי שהפלוגה שלי תהיה יותר רלוונטית בקרב". 

על משמעת יש לסגן טהורי, ששרת ביחידה מובחרת, הרבה מה לומר בטח, אבל הוא בוחר להתמקד בדוגמה אישית. "אנחנו לא עושה רק דברים כדי שהחיילים יראו, אלא כי אנחנו באמת מאמינים בזה", אמר. "איך תדרוש מהפקודים שלך את מה שאתה לא דורש מעצמך? חיילים ישר רואים את זה. דוגמה אישית, לבוש, ומראה. מפקד צריך להיות אחד שהמשמעת היא דרך חיים עבורו. החייל צריך להעריך אותך. אחרת לא תוכל להניע אותו למשימה". לא מעט מפקדים, גם בדרגות הבכירות, צריכים לקחת דברים אלו כחומר למחשבה.

על "שטח צבאי"

מדי שבוע מתפרסם כאן הטור "שטח צבאי" של אמיר בוחבוט, כתב nrg מעריב לענייני צבא וביטחון. "שטח צבאי" מתייחס לסוגיות הביטחון של ישראל מזוויות אחרות מאלה שאנו קוראים עליהן במשך השבוע, כדי לנסות ולהבין מה עומד מאחורי ההחלטות והמהלכים שמשפיעים על בטחונה של מדינת ישראל.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שטח צבאי

צילום:  דייגו מיטלברג

מדי שבוע מתפרסם כאן הטור "שטח צבאי" של אמיר בוחבוט, כתב nrg מעריב לענייני צבא וביטחון. "שטח צבאי" מתייחס לסוגיות הביטחון של ישראל מזוויות אחרות מאלה שאנו קוראים עליהן במשך השבוע, כדי לנסות ולהבין מה עומד מאחורי ההחלטות והמהלכים שמשפיעים על ביטחונה של מדינת ישראל.

לכל הכתבות של שטח צבאי
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים