לעבור דירה עם החתול
במזל טוב, אתם עוברים דירה. המדור מאחל הרבה מזל והצלחה אך סביר שלחתול שלכם הסיפור הולך להיות קצת טראומטי. קבלו טיפים חשובים לחתול במעברים
מעבר דירה הוא מבצע לא קל למרבית החתולים, ויש להיערך אליו בהתאם. חתולים טריטוריאליים מטבעם וזקוקים לביטחון במקום מגוריהם. הם צריכים להכיר את המקום, הם מסמנים אותו בעזרת בלוטות ריח, והם מכירים בו כל חפץ, צליל וריח. בני הבית הם חלק מהותי ולא נפרד מחייהם.
החתולים מתרגלים לעולם שיצרתם עבורם, ותנודות חדות ממנו, אשר לא נשקלו בכובד ראש, עלולות להלחיץ אותם, ולפיכך אם החלטתם לעבור דירה, השארת החתול שגר אתכם בדירתכם מאחור אינה אפשרות – זו אכזריות לשמה.
מעבר דירה מצריך מחשבה מרובה בנוגע לחתולכם, ויש להקדים ולעשות זאת זמן רב לפני המעבר עצמו. הדברים שיש לתת עליהם את הדעת משתנים מעט בין סוג מעבר אחד לאחר, אולם בכלליות ניתן לומר שיש להפחית כמה שניתן את הטראומה - מומלץ לשלב בהחלטה המוקדמת את צורכי החתול, ובמידת האפשר לדאוג שהוא יזכה לבית או לדירה עם יציאה קבועה ובטוחה לחצר.

דברו עם חתולכם על המעבר זמן רב לפני שהוא קורה. ספרו לו כמה טוב יהיה לכם ביחד, ודאגו לומר לו שהוא אתכם לתמיד דמיינו את המקום החדש – חתולים קולטים רגשות, מראות וכל העובר בראשכם, ונסו לעשות הכול בחיוב ובנינוחות.
הרגילו את החתול לארגז הנשיאה שלו – אם עדיין אין לכם אחד כזה, קנו ארגז נוח ומרווח, שימו בתחתית שלו שמיכה נעימה והכניסו לעתים גם חטיפים יבשים האהובים על החתול השאירו את הארגז פתוח במקום נעים לחתול, תנו לו להיכנס אליו בחופשיות ואל תסגרו אותו.
דאגו להעביר לדירה החדשה את האביזרים ואת הרהיטים אשר מוכרים לחתולכם ואהובים עליו – שמיכות וכורסה שאהובים עליו במיוחד, ארגז חול והחול הקבוע שלו, מתקני גירוד, כלי האוכל והמים, ארגז נשיאה, המזון הקבוע, הצ'ופרים, ציוד הטיפוח, ודאגו לבדוק היכן ישנו וטרינר סמוך לאזור מגוריכם החדש. בזמן אמת, לפני שאתם מכניסים את החתול לארגז, דאגו לענוד לו קולר אלסטי ועליו תג עם מספר הטלפון שלכם ושם משפחתכם.
ימים אחדים לפני המעבר ועוד לפני תחילת האריזות השתדלו להעביר דברים
את הדברים המוכרים לחתול מהדירה הישנה מקמו בחדר זה בתקופת ההתאקלמות - הקפידו להרחיק את כלי האוכל והמים מארגז החול.
דאגו לסגור את הדלת היטב ולנעול את החלונות בחדר זה, וזכרו שאין מדובר בעונש - בדרך סבלנית זו החתול יתרגל לדירה החדשה בהדרגה ובהתאם לאופיו ויעכל בזמנו החופשי את כל השינויים.
אם ניתן, העבירו את החתול לחדר זה עוד לפני האריזות בדירה הישנה – זה יעזור לו מאוד. מלבד זה, הקפידו לשהות אתו ככל שתוכלו, ואם הדבר אינו אפשרי, העבירו אותו לחדר המאובזר בבוקר המעבר. חשוב שהחתול לא יחווה את ה''בלגן'' של האריזות ושל המעבר ויקבל מקום מסודר, נוח ובטוח מפני בריחה בשל הלחץ בדירה החדשה.

העקרונות דומים, רק תנו את הדעת שהחתול צריך להתסגל לשינוי מהותי מאוד באורח חייו, ולכן עדיף - אם ניתן - לעבור לקומה נמוכה עם אפשרות ליציאה ולכניסה קלות עבור החתול. אם יש אפשרויות יציאה, הקפידו גם על אפשרויות חופשיות לכניסה בכל עת עבורו.
אפשרו לו לצאת החוצה רק כעבור חודש של התאלקמות בתוך הדירה - יציאה למקום זר מסכנת את חיי החתול אם היא נעשית בחפזה. זכרו לענוד לחתול קולר אלסטי ועליו תג והפרטים שלכם. אם אין לחתול גישה החוצה, ספקו לו מרחב שיענה על צרכיו הפיזיים, ההתנהגותיים והנפשיים בתוך הדירה: משחקים מעניינים, מרחבים גבוהים, מתקני גירוד ושפע של פעילות אתכם.
במקרה הפוך - מדירה בבניין משותף לבית עם חצר - חלים אותם העקרונות, אולם יש לשים דגש על חודש הקליטה בתוך הבית לפני היציאה לחצר מכיוון שבמקרה של לחץ החתול עלול לברוח מתוך בלבול.
לאחר מכן ניתן להיעזר בדלת מיוחדת לחתולים- Cat flap אשר ניתן להתקין בכל מקום בבית. כך יוכל החתול שלכם להיכנס אל הבית ולצאת ממנו בחופשיות בכל עת ולהרגיש בטוח.

אם אתם מאכילים חתולים בחצר הבניין שלכם או בחצר הבית ומתכוונים לעבור דירה, אל תשכחו אותם. חתולים אשר מקבלים מזון בקביעות לא יוכלו לשרוד בלעדיכם. תנו את הדעת על מגוון האפשרויות הקיימות ובחרו אחת מהן.
אפשרות אחת היא לחפש מאכילי חתולים אשר יוכלו למלא את מקומכם - תוכלו להיעזר לשם כך בפורומים של אוהבי חתולים ובעלי חיים ולתלות מודעות במרפאות וטרינריות ובחנויות. במקרה זה דאגו לבדוק גם לאחר שעברתם שאכן הם מאכילים את החתולים.
אפשרות נוספת היא לחפש מאכילי חתולים ולהציע להם שאתם תשלמו עבור המזון ואפשרות אחרת (אם ביתכם החדש קרוב) היא להמשיך להאכיל את החתולים - פשוט קפצו פעם ביום לכמה דקות.
אם אתם בוחרים להעביר את החתולים אתכם, חשוב לספק להם מקום דומה ומרווח בחוץ, ולאקלם אותם בצורה נאותה בתוך מקום סגור לחלוטין או בתוך ציוד מתאים לחודש לפחות. זו האפשרות הטובה פחות מפני שחתולים ברחוב אינם חברותיים בדרך כלל, כל מעבר הוא טראומטי למדי עבורם, והם מעדיפים את המקום הקבוע שלהם.
אם מדובר בחייהם או במעבר, עדיף כמובן להעביר. אם יש חתול חברותי מבין החתולים ברחוב שאתם מאכילים ואתם חושבים שהוא ישמח לעבור אתכם, בדקו את מידת החברותיות שלו ואמצו אותו לביתכם.
זכרו שכל מעבר אפשרי ויכול לעבור בנעימות וללא טראומה, ובלבד שהוא ייעשה במחשבה תחילה ובאהבה רבה. כמו תמיד, גם במקרה זה יש יוצאי דופן, ולכן יש להתייחס לכל מקרה לגופו ובמקרה הצורך להיעזר בייעוץ מקצועי. והחשוב ביותר - לעולם אל תשאירו חתול מאחור - לא נוטשים חברים ולא נוטשים חתולים.
לכתבות נוספות ב''עיתון חי''