האם הדלאי למה ייבחר בקלפי?
הדלאי למה אמר שהוא עשוי לקיים בחירות כדי לקבוע מי יירש אותו ובכך ישנה מסורת של מאות שנים
במשך מאות שנים החיפוש אחרי גלגול הנשמות של המנהיגים הרוחניים (הלמות) נעשה על ידי נזירים טיבטים מיד לאחר מותם של אנשי הדת הבכירים. אולם כעת נראה כי התהליך עשוי להשתנות בעקבות דרישת סין כי עליה לאשר כל מינוי של מנהיג טיבטי.
"הטיבטים לא יתמכו ביורש שייבחר על ידי הסינים אחרי מותי", ציטט העיתון "סאנקיי סימבון" את הדלאי למה במהלך ביקורו ביפן. "אם הטיבטים רוצים לשמר את מערכת הדלאי למה, אחת האפשרויות היא לבחור את המנהיג הבא כשאני עדיין חי. בין האפשרויות גם קיום בחירות דמוקרטיות על ידי הנזירים של הבודהיזם הטיבטי או שאני אמנה יורש".
המנהיג הטיבטי הגולה גם האשים את הרשויות בסין על שהן רודפות את הנזירים ואת האזרחים ותיאר את היחסים עם הממשלה הסינית כ"מתוחים ביותר מזה שנים".
הדלאי למה – שנמצא בגלות מאז שסין כבשה את ארצו ב-1959 – אמר כי הוא רוצה "אוטונומיה אמיתית" עבור טיבט ולא עצמאות.
לפי התקנות החדשות שנכנסו לתוקף בספטמבר, כל מינוי עתידי של למה שקשור שבודהיזם הטיבטי "חייב לקבל את אישור הממשלה הסינית". כמו כן נאסר על גורמים חיצוניים "להשפיע" על תהליך הבחירה. הממשלה הטיבטית שגולה בהודו מתייחסת לאיסור הסיני כניסיון לדכא את התרבות הדתית.
ב-1995 בחר הדלאי למה את גנדון צ'ואקי נימה בן ה-6 בתור הפנצ'ן למה ה-11, הסמכות הרוחנית השנייה מיד לאחר הדלאי למה. הילד ומשפחתו נעלמו זמן קצר לאחר מכן ומאז לא ידוע מה עלה בגורלם. במקום זאת הודיעה הממשלה הסינית על מינוי של גיאלטסן נורבו לתפקיד ומסרה כי נימה ומשפחתו מוחזקים במקום סודי למען ביטחונם.