'איראן מושכת זמן וחותרת להשגת נשק גרעיני'
בעוד שבאיראן טוענים שדוח הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה אטומית מצביע על שיתוף פעולה עם האו"ם, משרד החוץ הישראלי אומר כי הדוח מחייב תגובה חריפה וסנקציות חדשות במועצת הביטחון
בתגובה רשמית של משרד החוץ הישראלי נכתב כי "דוח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מאשר כי איראן נמצאת בהפרה נמשכת של החלטות מועצת הביטחון וממשיכה לקדם את תוכניתה הגרעינית".
ממשרד החוץ נמסר כי בראייתה של ישראל, הדוח מחייב פעולה נחושה של הקהילה הבינלאומית ואת העמקת הסנקציות במועצת הביטחון של האו"ם. "הדוח מצביע על כך, כי הולך ומצטמצם המידע שמעבירה איראן לסוכנות בסוגיות מפתח הקשורות לפעילותה הגרעינית בהווה, ואינה נוהגת בשקיפות".
במשרד החוץ מדגישים כי הסוכנות לאנרגיה אטומית מציינת שהיא לא תוכל למלא את המנדט שניתן לה, ולקבוע באופן אמין את העדרם של פעילויות וחומרים גרעיניים בלתי מוצהרים על-ידי איראן. "לפיכך, חוזרת ומתאשרת ההערכה, שאיראן ממשיכה לפעול במגמה להרוויח זמן מול הקהילה הבינלאומית בחתירתה לנשק גרעיני".
בעקבות הדוח של הסוכנות לאנרגיה אטומית וחילוקי הדעות הקשים בעניין בין החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם, בוטלה פגישה שתוכננה לשבוע הבא בין ארצות הברית, רוסיה, סין, בריטניה וצרפת. בפגישה היו אמורים נציגי המדינות לדון בהמשך הסנקציות נגד איראן.

מהדוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית עולה, כי איראן עשתה צעדים חשובים לעבר שקיפות בנוגע לתוכניתה הגרעינית, וכי היא משתפת פעולה עם פקחי האו"ם. למרות זאת, קובע הדוח כי טהרן טרם השיבה לשאלות המפתח בנושא פיתוח הגרעין, וכי היא ממשיכה להפר את הדרישות הבינלאומיות שלא להעשיר אורניום. האיראנים הגיבו בסיפוק רב.
אף על פי שהדוח מציין לטובה את העלייה ברמת שיתוף הפעולה האיראני עם הפקחים, הוא קובע שאיראן ממשיכה בתהליך העשרת האורניום, למרות הדרישות של האו"ם כי תחדל. הדוח אף מאשר כי טהרן אכן העלתה את מספר הצנטריפוגות הפועלות בכור בנתנז ל-3,000, כפי שדיווח לא מזמן הנשיא, מחמוד אחמדינג'אד.
הממצאים העולים מהדוח אומנם יכולים להיתפס כחיזוק חיובי לאיראן, אולם הם עלולים להוביל את מועצת הביטחון של האו"ם להחלטה על סבב שלישי של סנקציות נגד המדינה, בניסיון
איראן, ששבה ומצהירה כי תוכניתה הגרעינית נועדה למטרות שלום, הגיבה אמש בסיפוק לממצאי הדוח. "זה מראה שאיראן משתפת פעולה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, כפי שהבטיחה", אמר בכיר בתוכנית הגרעין האיראנית.
שלשום, שעות ספורות לפני פרסום הדוח, ציטטה סוכנות הידיעות רויטרס מקורות ביטחוניים-פוליטיים בכירים, שטוענים כי ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הנחה גורמים בקבינט להיערך לקראת האפשרות שישראל, שהאסטרטגיה הביטחונית שלה - על-פי דיווחים זרים - נשענת על ההנחה לפיה היא המדינה היחידה במזרח התיכון בעלת נשק אטומי, עלולה להתמודד עם איבוד היתרון הזה.
שני מקורות ישראלים בכירים, המעורים בתוכניות הביטחון של ממשלת אולמרט, אמרו לרויטרס כי נערכה תוכנית לגבי היום בו תשיג איראן נשק גרעיני. "יש הסתעפות ארוכה של פרטים שיש להיערך להם", אמר אחד הגורמים. "למשל, איך לתחזק את יכולות ההרתעה והתגובה הצבאית שלנו, או איך לצמצם את ההתשה שתתחולל בחברה הישראלית בגלל הפחד מפצצת אטום איראנית".
בניסיון להעביר מסר לעולם כי תוכנית הגרעין האיראנית היא עובדה מוגמרת, הודיע הנשיא האיראני אחמדינג'אד בשבוע שעבר, כי איראן מפעילה 3,000 צנטריפוגות להעשרת אוראניום במתקן שבנתה בעיר נתנז. "האומה האיראנית נכנסה לשלב של ייצור תעשייתי של דלק גרעיני, והרכבת תוכנית הגרעין האיראנית מתקדמת בצורה בלתי ניתנת לעצירה", אמר אז אחמדינג'אד בנאום ששודר בשידור חי ברשת הטלוויזיה האיראנית.