עתירה: לא לניסויים בחיילים
"רופאים לזכויות אדם" ו-34 חיילים עתרו לבג"ץ: צה"ל לא מוכן לחשוף פרטי ניסויים נגד אנתרקס בחיילים
שתי העתירות מעלות להכרעה שיפוטית את הסוגיה שנחשפה במסגרת תוכנית הטלוויזיה "עובדה". החיילים מספרים בעתירה שהגישו באמצעות עו"ד בעז בן-צור, כי נדרשו להשתתף במהלך שירותם הצבאי בניסוי רפואי נגד מחלת ה"אנתרקס" (גחלת) שכונה "פרויקט עומר 2".
במסגרת הפרויקט ניתנו להם מספר חיסונים, שהרכבם המלא והמינונים המדויקים שהוזרקו להם אינם ידועים להם עד היום. זמן מה לאחר מתן החיסונים נתגלו אצל חלקם בעיות רפואיות שונות ובכללן בעיות ראות שונות, מחלות נשימה, דלקות בדרכי העיכול, יריקת דם, מיגרנות, נגעים חמורים על העור, תסמינים של מחלת האפילפסיה ועוד.
לאחרונה התברר לחיילים שהתופעות האלה, וכן תופעות קשות נוספות, הן מנת חלקם של חיילים רבים נוספים שהשתתפו בניסוי. ככל הידוע, הניסוי נערך על קבוצה של 716 חיילים, אשר כביכול נתנו את "הסכמתם" להשתתף בו לאחר שקיבלו הסבר קצר בעל פה על הרקע לניסוי, מטרתו וכדומה.
ואולם, הם טוענים כי התברר שהמידע שהוצג לחיילים בעל פה ובדף הסבר היה בבחינת "מידע סלקטיבי, חסר, ולעיתים שקרי". כך למשל, בעוד שבדף ההסבר לחיילים נאמר שבארצות הברית בוצע ניסוי דומה, והחיסון שניתן למאות אלפי חיילים עבר "ללא בעיות מיוחדות", הרי בפועל התגלו תופעות קשות בקרב מקבלי החיסון בצבא האמריקני, ובעקות זאת התחוללה שם סערה ציבורית ומשפטית סביב בטיחותו של החיסון וחוקיותו.
בעתירה נכתב כי מעדויות משתתפי הניסוי בארץ ומאיסוף הנתונים השונים עולה כי בהליך הניסוי נפלו פגמים יסודיים, בוצעו הפרות של הוראות חוק ושל סטנדרטים בסיסיים הקבועים בדין, לרבות במסמך הבינלאומי המכונה
העותרים טוענים כי ההסכמה שנתנו כביכול להשתתפות בניסוי לא היתה הסכמה מדעת כנדרש על-פי החוק. זאת משום שהוצג בפניהם מצג שווא לפיו החיסונים יהיו כרוכים בתופעות לוואי קלות וזמניות לכל היותר. עוד הם טוענים כי מהלך הניסוי לקה בכשלים חמורים, והמשתתפים חויבו להתמיד בו חרף בקשות רבות להשתחרר ממנו.
כמו כן לא התקיים מעקב רפואי מסודר אחרי החיילים ולא ניתן להם טיפול רפואי כלשהו, חרף תופעות הלוואי הקשות שהתעוררו אצלם. ואם לא די בכך, קובלים החיילים כי שר הביטחון, הרמטכ"ל וקצין רפואה ראשי מסרבים עד היום למסור להם חומר רפואי רב הקשור בהליך הניסוי.
בעתירה השנייה מבקשת עמותת "רופאים לזכויות אדם" להורות לשר הביטחון ולקצין רפואה ראשי לאסור ביצוע ניסויים רפואיים בבני אדם ובמסגרת צה"ל, כל עוד הנושא אינו מוסדר בחוק. כמו כן הם מבקשים להורות על הקמת ועדת בדיקה שתבדוק את הליכי האישור, הביצוע והבקרה של הניסוי הרפואי שבוצע בחיילים כדי לפתח חיסון למחלת ה"אנתרקס".
הרופאים טועני,ם באמצעות עו"ד מיכאל ספרד ועו"ד נטלי רוזן, כי גילו לחרדתם שלא רק שהניסוי לקה בכשלים חמורים ביותר ולא רק שהביא לפגיעות בריאותיות קשות במשתתפיו, אלא שכל תחום הניסויים הרפואיים שמבצע צה"ל אינו מוסדר בחוק, ואופן הסדרתו בפקודות פנימיות של הצבא אינו עומד בדרישות המשפט, בעיקר המשפט הבינלאומי.
כלומר, צה"ל אינו מוגבל, כפי שמוגבלים למשל בתי חולים אזרחיים בדרישות החוק לניסויים רפואיים בבני אדם, ורואה עצמו עצמאי לחלוטין לקבוע את הפרמטרים לאישור הניסויים ולפיקוח עליהם. כך נוצר מצב שהגורם המאשר, המפקח והמבקר על ניסויים רפואיים בבני אדם בצבא - הוא הגורם המבצע אותם.
"מצב זה הוא בלתי נסבל בעליל משום שמדובר בחיילים המצויים במערכת היררכית בעלת משמעת נוקשה שעל הסכמה שתתקבל מהם היא חשודה ובעייתית", נכתב בעתירת העמותה. "בעוד שניסוי בבעלי חיים דורש אישור של ועדה חיצונית לצבא, ניסויים בחיילים מאושרים באופן פנימי בחיל הרפואה".