לשעה קלה לבני תהיה ראש הממשלה
עפ"י החוק וההסכמים הקואליציוניים, לבני תחליף את רה"מ בעת שיעבור הליך לטיפול בסרטן הערמונית. ומה קורה עם החוק לעדכון הציבור על מצב רה"מ?
שרת החוץ, ציפי לבני, תמלא את מקומו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, במידה וייאלץ לעבור בחודשים הקרובים טיפול בגידול הסרטני שהתגלה אצלו בבלוטת הערמונית – כך עולה מההסכמים הקואליציוניים של הממשלה. רופאיו של אולמרט הבהירו כי הטיפול שהוא צריך לעבור איננו ארוך או מסובך, אך הודעתו הדרמטית של אולמרט מעלה שוב לדיון את הצורך בחקיקה מסודרת בנושא השקיפות הנדרשת מראש הממשלה בנוגע למצבו הבריאותי.בשעה האחרונה קיבלו שרת החוץ לבני שנמצאת בביקור בסין, נשיא המדינה, שמעון פרס, ויושבת ראש הכנסת, דליה איציק, עדכון בנוגע למצבו הבריאותי של אולמרט בעקבות מסיבת העיתונאים שקיים.
המצב החוקי בעקבות הודעתו של אולמרט נגזר מסעיף 30 (ב') בחוק יסוד הממשלה, שקובע כי אם נבצר זמנית מראש הממשלה למלא את תפקידו לתקופה שאינה עולה על 100 ימים רצופים, ימלא את מקומו אחד השרים שהוא חבר כנסת ושראש הממשלה קבע כי הוא ימלא את מקומו - במקרה זה השרה לבני.
חוק יסוד הממשלה קובע עוד כי אם נבצר מראש הממשלה למלא באופן זמני את תפקידו, אך לא נקבע לו ממלא מקום, יכהן כממלא מקום אחד השרים שהוא גם חבר כנסת ושמליאת הממשלה בחרה בו לתפקיד, עד שראש הממשלה יחזור למלא את תפקידו באופן קבוע.

אולמרט, עדכן את הציבור אף על פי שלא היה חייב. צילום: לע"מ לעמ
הצעת חוק בנושא השקיפות הרפואית נפלה
על-פי החוק, אם חלפו 100 ימים, כפי שקרה במקרה של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון, ועדיין נבצר מראש הממשלה למלא את תפקידו והוא טרם חוזר לתפקיד, רואים בו כמי שנבצר ממנו כדרך קבע למלא את תפקיד ראש הממשלה, ואז צריכה הממשלה למנות ראש ממשלה חדש שיקבל את כל הסמכויות למעט הסמכות לפזר את הכנסת.
בעקבות השבץ בו לקה שרון בשנת 2005 יזם שר הבריאות לשעבר, דני נוה, הצעת חוק שמטרתה לחייב ראשי ממשלה לדווח על מצבם הרפואי. על-פי ההצעה, שנפלה בגלל התנגדות הקואליציה, ראש ממשלה מכהן יחויב לעבור בדיקה תקופתית ולדווח לציבור על מצבו הרפואי מעת לעת.
בהצעתו של נוה נאמר כי אדם המתמודד בבחירות
על תפקיד ראש הממשלה יחויב בביצוע בדיקה רפואית ובפרסום תוצאותיה 30 יום בטרם הבחירות וזאת כדי לממש את זכות הציבור לדעת מה מצבו הרפואי של מי שניתנה לו הסמכות העליונה לנהל את ענייני המדינה.
במשרד המשפטים טענו לאחר שהצעת החוק לא עברה בכנסת כי הממשלה החליטה להתנגד, משום שהיא "אינה מידתית מבחינת היקף המידע הרפואי שהיא מציעה למסור". בדיון שהיה בוועדת החוקה אמרה נציגת משרד ראש הממשלה כי המשרד מתנגד להצעה. עם זאת, הנציגה הודיעה כי המשרד מתעתד להקים ועדה מייעצת בלתי תלויה של מומחים שתמנה רופא בעל שיעור קומה שיעקוב אחר מצב בריאותו והבדיקות התקופתיות שיעבור ראש הממשלה.