"האתר בסוריה נראה כמו כור"
מומחי גרעין ל'וושינגטון פוסט': ע"פ תצלומי לוויין, המתקן בסוריה דומה לכורים שבונה קוריאה הצפונית
התמונות של האתר, שנלקחו לפני התקיפה האווירית של ישראל, מציגות מתחם מבודד ולא גמור שכולל מבנה גבוה וקובייתי שדומה לסוג הבניינים בהם קיימים כורים גרעיניים. המומחים, דייויד אלברייט ופאול ברנן, מהמכון למדעים ולביטחון לאומי (ISIS), הראו כי לפי התמונות עשויה להיות במתקן תחנת שאיבה שמספקת מים צוננים עבור הכור.
המומחים הבינלאומיים וגורמים שבקיעים בנושא שהציגו את התמונות אתמול, אמרו כי קיימת אפשרות חזקה ומהימנה שהמתקן המרוחק והמבודד שצולם הינו האתר בו תקפו המטוסים הישראלים. אולם, ישראל והבית הלבן סירבו להתייחס לדיווחים.
אם בוושינגטון ובירושלים יאשרו כי אכן מדובר במתקן שהותקף, תצלומי הלוויין הללו יספקו הסבר אפשרי למתקפה. על-פי הדיווח של ה-ISIS, המתקן שבתמונות ממוקם כ-11 קילומטרים מצפון לכפר הנטוש טיבנה, וכ-144 קילומטרים מגבול סוריה-עיראק.
"אני כמעט משוכנע שסוריה ניסתה להקים כור גרעיני"
אלברייט, מפקח נשק של האו"ם לשעבר, אמר כי גודלו של המבנה מציע כי יתכן וסוריה בנתה כור לפלוטוניום ב-20-25 מגה-וואט של חום, בדומה לכור הגרעיני שהקימה קוריאה הצפונית ביונגביון. "אני כמעט משוכנע שסוריה ניסתה להקים כור גרעיני", אמר אלברייט בראיון ל"וושינגטון פוסט". ISIS הינה קבוצת מחקר שלא למטרות רווח, שעוקבת אחר נשק גרעיני ומצבוריו ברחבי העולם.
ישראל, שעל-פי פרסומים זרים מחזיקה בנשק גרעיני, לא הודיעה בפומבי במה פגעו מטוסיה, או סיפקה הצדקה למתקפה, וסוריה עצמה הכחישה כי היא מפתחת תוכנית גרעין. אולם, מקור בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מבהיר כי אם יתברר
ה"וושינגטון פוסט" ציין בידיעה כי הדיווח החדש מותיר שאלות רבות ללא מענה, למשל עבור מה התכוונה סוריה להשתמש במבנה הלא-גמור, ומהו התפקיד המדויק - אם קיים - של קוריאה הצפונית בבנייה.
בנוסף, תהו ב"וושינגטון פוסט" מדוע ישראל בחרה להשתמש בכוח צבאי ולא בלחץ דיפלומטי נגד המתקן, שלא יתכן כי ייצר חומרים גרעיניים משמעותיים במשך שנים. הפרטים החדשים עשויים "לתדלק" את הוויכוח לגבי האם המתקפה הישראלית היתה נחוצה או לא.