התשובה למנהרות ברצועה - מגדלים ניידים
איום מנהרות התופת הנחפרות ברצועת עזה ופסיקות בג"ץ, הובילו את חברת "מפרם" לפתח מגדל תצפית ממוגן, אותו ניתן להציב בשטח עוין בתוך כ-20 דקות
החשש הגדול בקרב מפקדי אוגדת עזה הוא כי מתחת או בקרבתם של מוצבים רבים הממוקמים סביב הרצועה וסמוך לגדר הביטחון נחפרות על-ידי ארגוני הטרור מנהרות תופת. ההערכה בצבא היא כי עשרות מנהרות כאלה נחפרו או נחפרות מתחת לפני השטח בשיטה חדשה של דחיסת חול, שהתאפשרה בעקבות הברחת מיכשור מיוחד לתחומי הרצועה.
מגדלי פלדה ניידים. צילום: יח"צ, עריכה: שלומית חביב
"אחד האיומים המרכזיים במרחב עזה הוא התיווך התת-קרקעי", מציין קצין באוגדה. "כתוצאה מכך כל הבסיסים והמגדלים שהוקמו לאורך הגדר מאוימים על-ידי מנהרות תופת, שעל-פי החשד, נחפרות על-ידי ארגוני הטרור. צה"ל עסוק כל העת באיתורם מחשש שיפגעו בחיילים ואזרחים או חלילה ישמשו לחדירה לשטחי ישראל".
בעקבות הצרכים החדשים של הצבא, פיתחה חברת "מפרם" הישראלית, שמתמחה בפתרונות מיגון מתקדמים למערכות ביטחון בארץ ובעולם, מגדל נייד עשוי פלדה שניתן
המגדל, שמתנשא לגובה של 8.5 מטר, עשוי כולו פלדה וניתן להקימו בתוך כ-20 דקות. הגג ממוגן מפני ירי פצצות מרגמה ורימונים, בעוד שהמדרגות ממוגנות מפני ירי נשק קל. בנוסף, ניתן להתקין על המגדל, על-פי דרישת הצבא, רשתות המסוגלות לבלום פצצות אר.פי.ג'י.

"אפשר לשנות את גובה המגדל על פי דרישה", אומר קליין. "הוא יכול להתחבר לגנרטור קטן ומושתק או לרשת החשמל, על-מנת להפעיל את המיזוג בעמדת התצפית או את מערכות השליטה, הבקרה והתצפית שיונחו עליו". הוא הוסיף, כי "היתרון שלו הוא שמשאית יכולה להביא אותו על גבי מכולה לכל מקום".
אילוץ נוסף שהוביל לפיתוח המגדלים הניידים נבע מפסיקות בג"ץ בעקבות עתירות שדרשו לפרק ולהשיב לקדמותם שטחים רבים של פלשתינים בהם הוקמו מגדלי שמירה ותצפית של צה"ל.
בית המשפט קבע שהקמת המגדלים פגעה בסביבה, קיפחה את זכויות התושבים הפלשתינים וכן כי בכמה מקרים הבנייה והעלייה על הקרקע התבצעה ללא אישורים מתאימים.
"כל הסרה של מגדל והחזרת השטח לקדמותו עלו למערכת הביטחון כסף רב, במיוחד אם המגדל הוקם בשטח חקלאי ולצידו נסלל כביש ותשתיות נוספות", מסביר גורם צבאי בפיקוד מרכז. בחברה "מפרם" מציינים כי צה"ל בוחן את הפיתוח החדש ואף בצבא ארצות הברית שוקלים לרכוש את המגדל הנייד ולהציבו בבסיסים ברחבי העולם.