מדד השחיתות העולמי: ישראל במקום ה-30
עמותת השקיפות הבינ"ל פרסמה מדד של תפיסת השחיתות ב-180 מדינות. ישראל טיפסה השנה 4 שלבים. את רשימת המדינות ה"נקיות" מובילה דנמרק
פרופיל אהוד אולמרט, אברהם הירשזון
- לעיון במדד השחיתות העולמי, לחצו כאן
אנשי העסקים והמומחים שמרכיבים את המדד, מנסים להראות כיצד נתפסת השחיתות בכל אחת מהמדינות הכלולות בו. למרות שלא מדובר במדידה של מעשי שחיתות, אלא באופן בו היא נתפסת, זהו המדד שמעניק את האומדן הטוב ביותר בנוגע למצב השחיתות העכשווי בכל אחת מהמדינות המשתתפות בסקר.
המדד מורכב מנתונים שנאספו לאורך השנתיים האחרונות ומבוסס על סקרים שעורכים 12 מכונים עצמאיים. המדד שבדק את ישראל, למשל, הורכב משישה סקרים שבוצעו על-ידי חמישה מכונים שונים.
את ראש הטבלה קטפו, ללא קושי, דנמרק, פינלנד וניו-זילנד, עם ציון של 9.4 והוכרזו כמדינות שנתפסות כהכי פחות מושחתות. מנגד, בתחתית המדד נמצאות סומליה ומיאנמר (לשעבר בורמה), עם הציון המגוחך של 1.4 נקודות. יש לציין כי עיראק נמצאת רק צעד אחד מעליהן, עם ציון של 1.5.
עבודה רבה עוד לפנינו
הודו וסין, שעמן יש לישראלים רבים קשרי מסחר ענפים, קיבלו ציון הנמוך של 3.5 והוצבו במקום 72 ברשימה. רוסיה נמצאת עמוק בתחתית במקום ה-143 עם ציון של 2.3. המשטר במוסקבה זכה לציון נמוך מזה של משטר האייתוללות באיראן, שקיבלה ציון של 2.5 (מקום 131).
יו"ר העמותה שעורכת את המדד, פרופ' יוסף גרוס, ציין כי המשאל מתמקד בשחיתות בסקטור הציבורי ובקרב פוליטיקאים, כאשר שחיתות מוגדרת "כניצול לרעה של התפקיד הציבורי לצורך רווח אישי". הוא הדגיש כי יותר ממחצית המדינות שנבדקו השנה מקבלות ציון נמוך מ-3.
"ההשלכות הן כי הכספים שנחוצים
מנכ"ל השלוחה בישראל של העמותה, גליה שגיא, ציינה כי ישראל עלתה בדירוג ובציון, אך הדגישה כי אין זו עליה משמעותית המצביעה על שיפור ניכר. "עוד עבודה רבה לפנינו", אמרה. ""כחלק מהמאבק בשחיתות חשוב כי מדינת ישראל וראש הממשלה יפעלו לאישור אמנת האו"ם למאבק בשחיתות והטמעתו בחברה הישראלית".