זמנית: יימכרו קרקעות לערבים
שופטי העליון דחו ב-3 חודשים דיון בדרישה מקק"ל למכור קרקעות גם לערבים, במטרה להגיע להסדר
ההסדר החדש צפוי לאפשר את קיום עיקרון השוויון בנושא הקרקעות, בעוד קק"ל ממשיכה לעמוד על טענתה שהיא אינה מעניקה זכויות חכירה של הקרקע למי שאינו יהודי. בינתיים המשמעות היא שבמשך שלושת חודשי הדחייה, תסכים הקרן הקיימת לשווק את קרקעותיה גם ללא יהודים, ותפוצה בקרקעות חלופיות על-ידי מינהל מקרקעי ישראל, עד שיושג הסדר קבע בין שני הצדדים.
בקרן הקיימת לישראל הביעו היום שביעות רצון מהחלטת בג"ץ לדחות בשלושה חודשים את הדיון בהצעה החוק שעברה בקריאה ראשונה בכנסת, לפיה אדמות קק"ל יימכרו ליהודים בלבד. לטענתם, בכך שבג"ץ דחה את הדיון, הוא מקבל את עמדת הקרן ומאשר את ההסדר שקיים כבר 50 שנה.
"קק"ל תפעל לגיבוש הסדר כולל עם המדינה, שיאפשר לשמור על עקרון השוויון של כל אזרחי ישראל", אמר יו"ר הקרן, אפי שטנצלר, והוסיף כי "יש לשמר תפקידה ההיסטורי של קק"ל כשומרת מאגר הקרקעות שנקנה בכספו של העם היהודי ולמענו".
קק"ל הודיעה כי במשך שלושת החודשים הבאים היא תקיים מגעים עם המדינה כיצד להגיע להסדר סופי, שיאפשר מצד אחד לעמוד על עקרונותיה ומצד שני למדינה למכור קרקעות על-פי עקרון השוויון.
הסכמתה הזמנית של הקרן הקיימת התפרשה כצעד טקטי להראות רצון טוב לקראת המו"מ עם המדינה, ולדחות ככל האפשר הכרעה אפשרית בלתי רצויה של בג"ץ בנושא קרקעותיה.
ואמנם שופטי בג"ץ: הנשיאה דורית בייניש, אליקים רובינשטיין ועוזי פוגלמן, קיבלו את בקשת היועץ המשפטי לממשלה לדחות בשלושה חודשים את הדיון בשורה של עתירות בנושא הקרקעות, כדי לאפשר את המשך המשא ומתן בין הצדדים.
"מדובר בהסדר מקיף, שיאפשר עריכת חילופי קרקעות
עו"ד מנדל ציינה כי בכל מקרה שבו תינתן קרקע של קק"ל ללא-יהודי, ייעשו חילופי קרקעות בין המנהל לקק"ל, כך שלא תהיה פגיעה בניהול הקרקעות על-ידי המנהל.
עוד הדגישה מנדל כי היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, הנחה את מנהל מקרקעי ישראל לקיים את עיקרון השוויון, ולאסור אפליה על רקע של השתייכות לאומית במכרזים של המינהל לשיווק הקרקע, וזאת גם כשמדובר בקרקע של קק"ל.
עם זאת, עו"ד מנדל לא הסתירה משופטי בג"ץ שקק"ל ממשיכה לדבוק בעמדתה כי אין להעניק ללא-יהודים זכויות חכירה באדמות אשר בבעלותה.
הסערה בנושא פרצה לאחר שלפני כחודשיים אישרה מליאת הכנסת בקריאה טרומית הצעת חוק, שלפיה אדמות הקרן הקיימת לישראל (קק"ל) יוקצו לבניית יישובים יהודיים בלבד. 64 ח"כים הצביעו בעד הצעת החוק, שיזמו חברי הכנסת אורי אריאל (האיחוד הלאומי-מפד"ל), זאב אלקין (קדימה) ומשה כחלון (ליכוד), לעומת 16 מתנגדים ונמנע אחד.
מיד לאחר ההצבעה הביעו חברי הכנסת מהימין שמחה גלויה על תוצאותיה, ולחצו את ידיו של אריאל. מנגד, זעמו הח"כים הערביים על המהלך. "זהו חוק גזעני שמכשיר את שוד הקרקעות הגדול של שנת 1948", אמר אז ח"כ טאהא.
על-פי הצעת החוק, אדמות הקרן הקיימת לישראל, שמהווים כ-13% משטח המדינה, יוקצו ליישוב יהודים בלבד. החלטה זו באה למעשה כדי לעקוף את פסק דין קעדן, בו קבע בג"ץ כי מינהל מקרקעי ישראל, שמנהל את אדמות הקק"ל, אינו רשאי לסרב להחכיר אותן ללא יהודים.