אחרי החגים: שביתה בתיכונים
בארגון המורים לא מתכוונים לוותר על דרישות השכר ובמשרד החינוך מכינים חלופות לתלמידי הבגרויות
על-פי התוכנית, במקרה בו יפגעו ימי השביתה בתלמידים המתכוננים לבחינות הבגרות, יוקמו מרכזים חלופיים בהפעלת סטודנטים ומורים, שמוכנים לשבור שביתה ברשויות מקומיות ברחבי הארץ. תוכנית זו מבוססת על מכרז, שהוצא עוד בימי המאבק בוועדת דוברת, עת תוכננה שביתת ענק שלא יצאה אל הפועל.
"אנחנו נמצאים במסלול התנגשות וכפי שאנחנו רואים את העמדות היום, הולכת להיות שביתה, כי אין סיכוי לגשר בין הצדדים", אמר מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב. "הדרישה של ארגון המורים היא תוספת של 20% בשכר ללא רפורמה, ועם הרפורמה תוספת של מאה אחוזים לשכר. הכלים שלנו להתמודדות הם ליצור מרכזי הכנה לבגרות, שיפעלו באמצעות סטודנטים ומורים שיצאו לגמלאות. אנחנו קיימנו על כך דיונים אבל אנחנו עדין מקווים שלא תפרוץ שביתה. למרות ההבטחות להלוואת, שעליהן מדבר רן ארז (יו"ר ארגון המורים, א.ז.), מורים לא יוכלו לחיות ללא חודשיים שכר".
ההערכה במשרד האוצר מדברת על כך, שרן ארז החליט לשבור את הכלים. העובדה שחתמו על הסכם שכר חדש בלעדיו, גרמה לו להרים את רף הדרישות הכספיות, עד למצב שברור לו שהאוצר לא יכול לעמוד בו. מנגד, אם חושבים על 25 מיליוני השקלים שינוכו ממשכורות המורים בגין כל יום של השבתה, אין ספק שיהיה כסף לממן אלטרנטיבות ללימודים, אך להליך החינוכי לא יהיה תחליף.
כיום כבר נוקט ארגון המורים עיצומים, בעוד המסעות לפולין מבוטלים, טיולים שנתיים לא יוצאים אל הפועל וגם טקסי הזיכרון לראש הממשלה יצחק רבין, יתקיימו רק בבתי הספר, שבהם מורים יחליטו לפעול בניגוד להנחיות. "אנחנו מתחילים בהשבתה הזו דרך ארוכה, קשה ומסובכת, אבל אנחנו החלטנו ללכת בה לכל אורכה, במטרה להגיע להסכם שכר קיבוצים שבו ישופר שכרנו", אומר ארז. "גם מסע של אלף קילומטר מתחיל בצעד אחד. ביטול הצווים וההשבתה הזו הם הצעד הראשון. השנה הזו תהיה שנה של שביתות ארוכות של חודשים, ואני מתאר לעצמי שבשנת ה-60 לקיום המדינה הגיע הזמן שהמורים והמחנכים יובילו מאבק עיקש וחריף, על מנת שהממשלה תבין שהחוסן הלאומי שלה הוא החינוך. כדאי לממשלה להיכנס איתנו מהר ככל האפשר להגיע עימנו לסיכומים, כי אחרת החגיגות של שנת ה-60 יראו אחרת לחלוטין".
לא רק במערך הלימודים העל-יסודיים קיימים מכשולים. ועד ראשי האוניברסיטאות, שאיים לפני כשבועיים להשבית את פתיחת שנת הלימודים במוסדות להשכלה גבוהה, יקיים מחר פגישה מכרעת עם שר האוצר רוני בר-און במטרה למצוא פתרון שיביא לפתיחת שנת הלימודים כסדרה.
ראש האוניברסיטאות דורשים כי המדינה תעביר תוספת תקציב של 300 מיליון שקל למערכת ההשכלה הגבוהה, ובמקביל מבקשים כי ממשלת ישראל תאשר באופן מיידי את המלצות ועדת שוחט לרפורמה בהשכלה הגבוהה.
גורמים במשרד האוצר ובמשרד החינוך טענו בימים האחרונים כי להערכתם יימצא פתרון מול ראשי האוניברסיטאות, אבל מול ארגוני המרצים צפויה לעלות בעיה. לפני כשבועיים החל משא ומתן על חתימת הסכם שכר חדש בין משרד האוצר לבין ראשי הסגל האקדמי הבכיר, אבל משא ומתן זה נדחה עד לאחר חג הסוכות בשל פערים גדולים בין הצדדים. המרצים דורשים מהאוצר כי במסגרת ההסכם החדש הם יקבלו תוספת של 10 אחוזים לשכרם, אבל באגף הממונה של השכר באוצר טוענים כי התוספת אינה מגיע להם והם צריכים להסתפק בהעלאת
גורמים במשרד האוצר אמרו היום כי להערכתם המרצים צפויים להשבית את פתיחת שנת הלימודים: "המו"מ בינינו לבין המרצים נמצא בנקודה כזו שהפערים בלתי ניתנים לגישור. מדובר בשתי השקפות שונות, ובהחלט עלול להיווצר מצב שהמרצים יחליטו להשבית את פתיחת שנת הלימודים האקדמית ואפילו לקיים שביתה במשך תקופה ארוכה".
אולם המכללות אינן ממהרות לשתף פעולה. בתגובה לאיומים להשבית את פתיחת שנת הלימודים האקדמית, אמרה יו"ר ועד ראשי המכללות ונשיאת מכללת רופין, פרופ' שוש ארד, כי היא מתנגדת נמרצות לרעיון. "מיום הקמתה של ועדת שוחט, טוענות המכללות שמדובר בפיקציה, ועדה מוזמנת שמסקנותיה נכתבו מראש והדוח שחיברה מתעלם בעיקשות מהאיומים הקשים מולם עומדת האקדמיה הישראלית", אמרה פופ' ארד. "אנו מאמינים שאיומי ההשבתה של האוניברסיטאות הינם חלק מריטואל של תחילת שנה, שמטרתו סחיטת פירורים משולחן הממשלה. אני מתנגדת להשבתה היא תזיק לסטודנטים ולמערכת שגם ככה שבירה".