אבו-מאזן: זה הזמן להקמת מדינה פלשתינית
בפגישתו עם מזכירת המדינה האמריקנית הציג יו"ר הרשות את ציפיותיו מוועידת השלום הצפויה. "אנו מאמינים שהגיע המועד להקמתה של מדינה פלשתינית עצמאית, שבירתה מז' ירושלים"
במהלך מסיבת העיתונאים שערך ברמאללה עם מזכירת המדינה האמריקנית, התייחס אבו-מאזן לשאיפות הפלשתיניות. "אנחנו מאמינים כי הזמנים מתאימים למדינה פלשתינית עצמאית, שבירתה מזרח ירושלים, ובחיים בשלום ובביטחון לצד מדינת ישראל", הכריז. אבו-מאזן הדגיש כי יידע את רייס בקצב התקדמות המגעים בין צוותי המשא-ומתן הישראלי והפלשתיני.
אבו-מאזן וראש הממשלה, אהוד אולמרט, ערכו בחודשים האחרונים פגישות תקופתיות, שבאחרונה החליטו לכונן צוותי דיון שינסו לגבש קווים כלליים להסכם שלום עוד בטרם הפסגה האזורית. עוזרו של אבו-מאזן אמר כי בראש הצוות הפלשתיני עומד ראש ממשלת הרשות לשעבר ובכיר הפת"ח אבו-עלא, שהוביל את שיחות השלום הזמניות עם ישראל בשנות ה-90'.
מזכירת המדינה האמריקנית התייחסה גם היא לוועידת השלום הצפויה. "הפסגה חייבת להיות מהותית ולקדם את מטרת המדינה הפלשתינית", אמרה, תוך ציון כי העניין הוא לא עצם כינוס המשתתפים אלא תוכן הפגישות.
אבו-מאזן ורייס במסיבת העיתונאים ברמאללה. צילום: רויטרס
לדבריה, ארצות הברית, ישראל והפלשתינים יעבדו בשקדנות כדי להפוך את הוועידה האזורית למשמעותית. "אני אעבוד, אני יודעת שאבו-מאזן ואהוד אולמרט יעבדו ושהצוותים שלהם יפעלו באופן אגרסיבי ודחוף למדיי, כדי להכין את הבסיס לפסגה מוצלחת", הכריזה במסיבת העיתונאים.
אולם, רייס לא נתנה ביטוי בדבריה לשאלה האם ישראל והפלשתינים גישרו על הפערים ביניהם ויצליחו לנסח מסמך הצהרות משותף. הממשל האמריקני מצידו מקווה כי הצדדים יגבשו
יו"ר הרשות הוסיף במסיבת העיתונאים כי הוא צפוי להיפגש עם נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, במהלך העצרת הכללית של האו"ם שתיעך בשבוע הבא בניו-יורק. פגישתם האחרונה של השניים נערכה בעצרת האו"ם בשנה שעברה. "יזדמן לנו להיפגש עם בוש בימים הקרובים בניו-יורק, כדי להמשיך בדיון בנוגע לחיפוש אחר שלום כולל והוגן במזרח התיכון", אמר.
לפני כשבועיים התייחס ראש הממשלה הפלשתיני, סלאם פיאד, לוועידת הפסגה, ואמר כי ארצות הברית צריכה להיערך כיאות כדי להבטיח שהכינוס יוביל להסכם על מעמדה של המדינה הפלשתינית העתידית.
פיאד אמר כי כדי שהוועידה תהיה אכן מוצלחת, היא צריכה להוליד "הסכם ברור" לגבי עתידה של מדינה פלשתינית ריבונית, שיבוסס על נסיגה ישראלית מכל השטחים שנכבשו ב-67', ו"לוח זמנים מחייב" ליישום ההחלטות.
"אנחנו לא רואים את התועלת בכינוס ועידה, מבלי להבטיח את המצבים להצלחתה לכל הצדדים, ובמיוחד עבור הפלשתינים", אמר פיאד במהלך מסיבת עיתונאים כלכלית שערך ברמאללה. הוא ציין כי הסכם בין ישראל והפלשתינית חייב לכלול "אחריות בינלאומית" לגבי מצבם הסופי של נושאי הליבה: גבולות, ירושלים ומעמדם של הפליטים.