רייס תלחץ להסכם עקרונות
אף שאולמרט הבהיר כי מגעיו עם אבו-מאזן חותרים להצהרת כוונות בלבד תסביר לו רייס שרצונה שונה
פרופיל אהוד אולמרט
בניגוד להכרזת ראש הממשלה בישיבת שרי קדימה והגמלאים, לפיה פגישותיו עם יו"ר הרשות נועדו רק ליצירת מסמך משותף של הצהרת כוונות שבו ידונו משתתפי הוועידה, מעוניינת מזכירת המדינה האמריקנית שהשניים יגיעו לוושינגטון עם נוסחה מוסכמת, שאותה ברצונה להאיץ בהם לגבש כבר בשבועיים-שלושה הקרובים.
לצד פגישתה עם אולמרט תיוועד היום רייס גם עם נשיא המדינה שמעון פרס, שר הביטחון אהוד ברק, שרת החוץ ציפי לבני וכן עם יו"ר האופוזיציה, בנימין נתניהו.
במהלך פגישתה עם אולמרט צפויה רייס לבקש התגמשות ישראלית במגעים מול אבו מאזן לגיבוש נוסח מוסכם לגבי ההצהרות שימסרו בפסגת נובמבר, תוך הפעלת לחץ קונקרטי להרכבת נוסח שיגלם הכרזות בדבר הסכם הקבע עם הפלשתינים.
לכוד בין לחצי הקואליציה וארה"ב
אולמרט, מצדו, לכוד פוליטית בין רצונו להגיע לסיכום היסטורי מול אבו-מאזן, ובין אילוצים מפלגתיים וגם קואליציוניים בהם הוא נתון. סיעות הימין בממשלה, ש"ס וישראל ביתנו, לא יסכימו לנוסח שיבטא ויתור ישראלי בשלושת נושאי הליבה – שלמות ירושלים, גבולות שיחייבו נסיגות עמוקות ביהודה ושומרון וכן כל הבטחה בנושא לאחריות ישראלית לגורל פליטים פלשתינים.
בנוסף, בתוך מפלגת קדימה עצמה התגבשה לאחרונה ביקורת חריפה נגד אולמרט, שאותה מוביל שר התחבורה שאול מופז, וזאת בטענה כי כל הבטחה ישראלית לאבו-מאזן בטרם זה האחרון יוכיח את עצמו בשטח,
לקולות הביקורת הצטרפה לאחרונה גם שרת החוץ לבני, שבשיחות סגורות מתנגדת להכרזות דרמטיות בפסגה הבינלאומית, ובוודאי נגד הכרזות שנוגעות לשלושת נושאי הליבה של הסכסוך.
לבני טוענת כי בהיעדר יכולת אמיתית של אבו-מאזן למשול ברשות הפלשתינית ולאכוף בה את החוק, ללא צורך בהישענות על כוחות צה"ל בגדה המערבית, אין כל טעם בשיחות אסטרטגיות על הסדר קבע. לדעת שרת החוץ יש להמשיך במחוות כלפי יו"ר הרשות, אך לא להגיע עמו לסיכומים בטרם יבשילו התנאים לכך שהמנהיג הפלשתיני יוכל לשלוט בשטח בצורה מספקת.