גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


מי יציל את צבי הים?

במרכז להצלת צבי ים במכמורת מתאמצים להציל את צבי הים, שהולכים ונכחדים ממימי הים התיכון

מיכל דותן לוין | 7/9/2007 9:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
זכיתי להצצה חטופה למרכז הארצי להצלת צבי ים, שמופעל על ידי "רשות הטבע והגנים", בשיתוף המגמה לחקלאות ימית בבית הספר "מבואות ים", במסגרת סיור שערכה תנועת המושבים במועצה האזורית עמק חפר. הצצתי ונפגעתי, לחיוב כמובן! נמלכתי בדעתי לחזור לשם הכרות מעמיקה יותר עם צבי הים ואכן, כך היה.

כבר בכניסה למרכז קשה להתעלם מאלי מרקו, צב כבן 35 קטוע יד, שמציץ מדי פעם מהבריכה תוך שהוא קוצר קריאות התפעלות ושמחה מהעוברים והשבים.  במרכז מקפידים להפריד עד כמה שניתן, בין הצבים הפצועים והמשוקמים, בין השאר משום שהצב מוגדר כבעל חיים יחידאי (סוליסט), משום שצבים  פצועים ומשוקמים עלולים להעביר מחלות וטפילים מהאחד לשני וכן, משום שצב הים החום הנו אגרסיבי ונשכן. 

מרכז ההצלה הוקם בשנת 99' על ידי יניב לוי, דאז סטודנט נמרץ לביולוגיה ימית. כיום הוא מנהל את המרכז, שמתפקד כבית חולים אליו שולחים צבים פגועים מכל קצוות הארץ וכמקום ליצירת גרעין רבייה לצבים הירוקים, שנמצאים בסכנת הכחדה חמורה בים התיכון.
צילום: גבי ריף
מטילים ביצים בחוף בו נולדו צילום: גבי ריף
אין לאן לחזור

בים התיכון מצויים שלושה מינים של צבי ים. במרכז ניתן למצוא שניים מהם: הצב הירוק, שבסכנת הכחדה חמורה והצב החום, שמצבו פחות קריטי, אך גם הוא מוגדר בסכנת הכחדה על פי ה-IUCN (האיגוד העולמי לשימור) ומחייב טיפול והשגחה מקרוב.

צב הים הוא בעל חיים נודד. בכל פעם שהצבה מעוניינת להטיל את ביציה, היא חוזרת לאותו החוף בו היא עצמה נולדה. צבים שנולדו לפני 50 ו- 60 שנים בחופי ישראל חוזרים גם היום להטיל את ביציהם במקום בו נולדו. כאן מתחילה הבעיה, שכן החופים עברו שינוי משמעותי במשך השנים, בין השאר תודות לחובבי 4X4 למיניהם או לנדל"ן תיירותי, מה שמקשה על פעולת ההטלה ולעתים קרובות אף פוגע בביצים

לאחר שאלה כבר הוטלו.

עם בקיעתם, נמשכים הצבונים לעצם הכי בוהק בסביבתם ומשום כך, לעיתים הם הולכים לכיוון הכבישים במקום ללכת לאור הירח המשתקף בים. נוסיף לזה את תרבות הבילוי על החופים, תאורה על החוף, מדורות, מסיבות ומה לא- כל אלה מבלבלים את הצבונים הקטנים שזה עתה בקעו מביציהם. הם נמשכים לאורות הבוהקים, תועים בחולות, נדרסים, נטרפים או גוועים ברעב.

בנוסף לאלה, גם עומס הדיג יוצר פגיעה חמורה בצבים, שמסתבכים בחוטי הדיג ונפגעים מהקרסים ולעתים קרובות נקטעות גפיהם. אמנם, שיטות הדיג הללו חוקיות ולא ניתן לאסור אותן, אבל קיימים סוגי קרסים שמפחיתים משמעותית את הפגיעה בצבים.

צילום: עדי ויינברגר
תועים בחולות צילום: עדי ויינברגר
הדור הבא ישוחרר לטבע

ישראל חתומה על אמנת ברצלונה שאוסרת ציד לא חוקי ומחויבת מול העולם כולו להגן על צבי הים. הללו משמשים פעמים רבות כסמל, שמאפשר להגן על בעלי חיים רבים אחרים, זאת אולי בשל העובדה כי באמת לא ניתן לעמוד בקסמיו של צב, שעה שהוא לועס חסה, על אחת כמה וכמה כשמדובר בצב קטוע גפיים.

על מנת לנסות ולהגדיל את אוכלוסיית הצבים הירוקים,  מפעיל המרכז להצלת צבי ים את "הפרוייקט הירוק", שנועד ליצור גרעין רבייה של הצבים הירוקים, במהלכו נלקחו צבונים שזה עתה בקעו וגודלו בשבי על ידי אנשי המרכז. המטרה היא להביאם לגיל בגרות מינית (שצפוי להתרחש בתוך עשר שנים בעקבות התנאים האידיאליים של חיים בשבי), ליצור רבייה בשבי ואת הדור הבא לשחרר לטבע.

בפרוייקט מעורבים מתנדבים רבים, ביניהם סטודנטים מהמכללה הימית, דייגים מיפו, שתורמים שאריות דייג המשמשות מזון לצבים, וחוקרים שאוספים נתונים מצבים מתים, שנפלטים אל החוף. כל זה מגובה בשיתוף פעולה חוצה יבשות, שהכרחי למען שמירה על אוכלוסיית הצבים הירוקים, משום נדידתם לאחר ההטלה.

ללא אוכלוסיית בעלי החיים הדרים בשכנות לנו, לא נוכל לשמור על מרחב כפרי ירוק לאורך זמן. יש להביא לתודעת הציבור את החשיבות בשמירה על חופים נקיים ממתרחצים, אתרי בילוי ובנייה. הים הוא ביתו של צב הים המוגן ועל כן כל מי שפוגע בים, אם על ידי זיהום ואם על ידי השחתת החוף, פוגע בחיה מוגנת זו ופוגע במרחב הכפרי הירוק בכללו, ממנו נהנים כלל תושבי מדינת ישראל.

הכותבת היא מנהלת תחום תקשורת בתנועת המושבים

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים