יותר תלמידים בכיתה, פחות שעות לימוד
4 ימים לפתיחת שנה"ל ומעריב יצא לבדוק אם מערכת החינוך השתפרה מאז מונתה יולי תמיר: הממצאים מעלים שלא בהכרח, אבל יש יותר ספרים בספרייה
- עכשיו ב-nrg: חוזרים ללימודים
בשנת 2000 למדה כל כיתת תיכון בממוצע 60 שעות לימוד שבועיות. היום על פי ההערכות, מדובר על 54.9 שעות , ירידה של קרוב לשש שעות לימוד, שהם יום לימודים שלם. את המילניום הזה פתחו תלמידי חטיבות הביניים עם 53.7 שעות , שהלכו ומוזערו ל-49.7 שעות. בבתי הספר היסודיים, עם זאת, בוטלה שעה אחת בלבד במהלך שבע השנים האחרונות.

בשעה שמספר השעות בכיתה הולך ויורד, מספר התלמידים בכיתות כמעט ולא השתנה. במשרד החינוך מדווחים כי בכיתה ממוצעת בישראל יושבים 27 תלמידים, אך
האחיות בבתי הספר, שאמונות על בריאות התלמידים, הולכות ונעלמות. אם בשנת 2002 עמד מספר האחיות על כ-800 במערכת, בשנת הלימודים הזו יתייצבו במערכת כ-450 אחיות. גורם במשרד החינוך אמר כי "היום האחיות בקושי מצליחות לתת חיסונים, לא מתקיים מיפוי מחלות ראשוניות, אין כמעט בדיקות ראייה, שמיעה, איתור עקמת, או עודף משקל. אנחנו מרגישים כבר את הלחץ במערכת, כי אחות היא חלק מבית ספר כמו כל איש צוות אחר, וכשהיא איננה הילדים נפגעים".
בלשכת מנכ"ל משרד האוצר מדווחים כי לא היה קיצוץ במספר האחיות. "יש אי יעילות גדולה במערכת החינוך", אמר מנכ"ל משרד האוצר, ירום אריאב, "המספרים הם לחלוטין לא כמו שמפריחים, אנחנו לאורך כל הזמן מוסיפים משאבים למערכת".
אבל המצב הכלכלי הקשה גורר עימו גם הצלחות, שנובעות מהמצוקה, כמו מפעלי ההזנה וספרי הלימוד. מספר הילדים המצויים מתחת לקו העוני הולך וגדל, ואיתו גם הצורך באוכל בזמן שעות הלימוד. בשנת הלימודים האחרונה נהנו למעלה מ-110 אלף תלמידים ממפעל ההזנה, שהחל לפני כשלוש שנים. בתחום ספרי הלימוד הוכפל מספר התלמידים שיכולים להשאיל ספרי לימוד, מ-234 אלף תלמידים בשנת 2000 ב-586 בתי ספר ל-560 אלף תלמידים ב-1,400 בתי ספר כיום.
חדשות טובות מגיעות גם מספריות בתי הספר. אחרי שבשנים האחרונות הלך והתדרדר מצבן של אלו, הרי שלאחרונה התקבלה תוכנית חירום לשיפור מצבן, שמתגלמת בתקציבים שעלו ממיליון וחצי שקל ללמעלה מ-8.5 מיליון שקל השנה.

מנגד, ישנן גם חדשות רעות להורים, שהיום משלמים יותר בשלבי היסודי ופחות בתיכון. כך למשל, אם בשנת 2003 נדרשו הורים לתלמידים בכיתה א' לשלם מקסימום 298 שקל עבור כל ההוצאות לשנת לימודים, הרי שבשנת הלימודים הנוכחית עומד הסכום על 552 שקל. בתיכונים מתקזזים הסכומים ובמקום 1,351 שקל כפי ששילמו ההורים בשנת 2003 משלמים היום ההורים 1,291 שקל בלבד.

שרת החינוך יולי תמיר והמשרד שבהנהגתה, צריכים להתמודד עם הקיצוצים, שפקדו את המערכת בשנים האחרונות. לדברי תמיר שנה זו הולכת להיות אחת הגורליות לתוכנית הלימודים: "אנחנו נעמוד השנה בפני החלטה מאוד קשה, אם להפחית חומרי לימוד או להוסיף שעות. הפגיעה בשעות בשנים האחרונות הביאה לפיטורי מורים ולמצוקה מאוד גדולה. הייתי צריכה לבחור בין שכר למורים לשעות ובחרתי בהעלאת השכר".
בעניין הפחתת שעות הלימוד מוסיפה תמיר כי בעתיד ינסה המשרד להעלות את מספרן. "נוסיף שעות ללימודי האזרחות בחטיבות הביניים ובתיכונים", אומרת תמיר. "אנחנו מתמרנים היום במחסור. יש לנו רצון אמיתי להגדיל את מספר השעות כדי שנוכל להרחיב את שיעורי הליבה וגם לתת למערכת שעות העשרה ונושאים ייחודים לכל בית ספר".