נקצב עונשם של רוצחי דני כץ
שר המשפטים אישר את הקצבת עונשם של חמשת הרוצחים, וכעת יוכלו 3 מהם לבקש ניכוי של שליש
בדצמבר 1983 נחטף דני כץ, נער בן 14.5, סמוך לביתו בשכונת דניה שבחיפה. כמה ימים לאחר מכן, במהלך חיפושים נרחבים באזור, התגלתה גופתו במערה ליד סכנין. מבדיקת המשטרה עלה שלאחר שכץ נרצח, התעללו הרוצחים מינית בגופתו והשחיתו אותה.
בתום חקירה מאומצת עצרה המשטרה חמישה חשודים ברצח: סמיר ג'נאמה, פתחי גואמה, אחמד קוזלי, עלי ג'נאים ועטאף סביחי. החמישה הורשעו על פי הודאתם ועל פי שחזור שביצעו, בבית המשפט המחוזי בחיפה. על כל חמשת הנאשמים נגזר עונש של מאסר עולם. שניים מהמורשעים, אחמד קוזלי ועאטף סביחי, מרצים מאסר עולם נוסף, בגין רצח החיילת דפנה כרמון זמן קצר לפני רצח כץ. השניים הודו במעשה לאחר שהודו ברצח דני כץ.
הליך קציבת עונשם של חמשת הרוצחים מתאפשר לרוב כבר לאחר שנאשם מרצה שבע שנות מאסר, אך הפעם ההליך נדחה בשל המורכבות המשפטית של המקרה, החל במשפט החוזר וכלה בערעורי החמישה. וועדת השחרורים המיוחדת לקציבת מאסרי עולם בראשותו של השופט בדימוס, דוד בר-אופיר ,המליצה כבר לפני שנה לקצוב את עונשם של החמישה. אלא שחילופי שרי המשפטים לא איפשרו את קבלתה של המלצת שר משפטים בנושא, שתועבר לאישור של נשיא המדינה.
אם ינוכה שליש מעונש הרוצחים - ישוחררו תוך חודשים
קציבת העונש לרוצחים הוסיפה ונדחתה משום שגם כששר המשפטים דניאל פרידמן נכנס לתפקידו, ושימש בו תקופה מספקת כדי לטפל בהקצבה - עדיין היה נשיא המדינה לשעבר, משה קצב, נבצר. לפיכך החליטה ראש מחלקת חנינות במשרד המשפטים, עו"ד איימי פלמור - שהיא גם חברה בוועדה המיוחדת - להעביר את המלצת הוועדה לפרידמן לאישורו לפני כחודש, עם מינויו של שמעון פרס לנשיא המדינה.
פרידמן אישר את המלצות הוועדה והעביר אותן לנשיא פרס, שאישר גם הוא את המלצות הוועדה. המלצות אלו חוזרות כחלק מן ההליך לשר המשפטים, לצורך "חתימת קיום". היום חתם פרידמן את חתימת הקיום, ובכך למעשה אושרו סופית קציבות עונשיהם של החמישה.
אם שלושת הנאשמים שעונשם נקצב ל-30 שנות מאסר יקבלו מוועדת
השחרורים של השב"ס הקלה של קיצור שליש מעונשם, הרי שיהיו צפויים להשתחרר כבר בחודשים הקרובים. אלא שניכוי שליש ממאסרם תלוי לא רק בהתנהגותם הטובה אלא גם באינטרס הציבורי ובאופי העבירה שבה הורשעו. אם בקשתם לניכוי שליש מעונשם תידחה, הם צפויים להשתחרר בעוד כחמש שנים.
הליך חנינה והליך קציבת עונש מאסר עולם הם דומים בעיקרם, למעט השלב הראשון. בעוד ההמלצה הראשונה בהליך חנינה מתקבלת על-ידי מחלקת החנינות במשרד המשפטים הרי שההמלצה הראשונה בקציבת מאסר עולם מתקבלת על-ידי וועדה מיוחדת לקציבת מאסרי עולם בראשותו של השופט בדימוס דוד בר-אופיר. בשני המקרים עוברות המלצות אלה לאישור שר המשפטים, לאחר מכן לאישור נשיא המדינה ולבסוף לחתימת קיום של שר המשפטים.