קסדה בראש טוב?
רוכבי האופניים מתנגדים לחוק לפיו כל רוכב יחויב לחבוש קסדה

הצעת החוק של הח"כ גלעד ארדן, יו"ר ועדת הכלכלה, שעברה קריאה ראשונה ב-2.7, מחייבת את כל קשת הגילאים בחבישת קסדה, כל אימת שרוכבים על אופניים, סקייטבורדים, גלגיליות ורולרבליידס, בתוך העיר ומחוצה לה. בדברי ההסבר להצעה נכתב שהיא: "נועדה להוות אמצעי בטיחות למען רוכבי האופניים ולהפחית את שיעורי פגיעות הראש בקרב הרוכבים". ארדן גורס, כי חשוב להחילה על כל קשת הגילאים, בין השאר משום הסכנות שבנפילות או שבפגיעות פגיעת רכב או משום הדוגמה האישית שיש להעניק לילדים בעניין.
מנגד ניצבים הארגונים "ישראל בשביל אופניים", "תחבורה היום ומחר", "מגמה ירוקה" ו"חיים וסביבה" (ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל), שחושבים אחרת ומתנגדים להצעת החוק, כיוון שאינם רואים בהחלת חובה גורפת לחבישת קסדה, דבר שיתרום לבטיחותם של הרוכבים ואפילו גורסים, כי היא תעשה את ההיפך הגמור. "יש לזכור כי מטרת החוק, אינה חבישת הקסדה לכשעצמה, אלא הגברת בטיחות הרוכבים", מציינים ב"ישראל בשביל אופניים".
בארגונים לא ביקשו לבטל את הצעת החוק לחלוטין, אלא ביקשו להכניס בה שינויים, בתוך כך הגבלת החוק עד ילדים ובני נוער. ב"ישראל בשביל אופניים" חושבים שיש לאסור גם על מרדף אחרי רוכבים שאינם חובשים קסדות ובפרט אחרי ילדים, מחשש שיפגעו בתאונה תוך כדי וכן דורשים שיבוצע מחקר ואיסוף נתונים על ההשפעות של החוק ועל תרומתו לבטיחות הרוכבים, בטרם ולאחר שייכנס לתוקפו.
לדברי ד"ר דניאל מישורי, פעיל ב"ישראל בשביל אופניים" ומרצה בביה"ס ללימודי סביבה של אוניברסיטת תל-אביב, ההתנגדויות לא נבחנו כראוי ויתרה מכן, הצעת החוק אינה מבוססת על בדיקה מקצועית כלשהי. "לא קויים אף דיון רציני בעניין, תוך שממשיכים לגבות את הצעת החוק בציטוטים מתוך מאמר שנוי במחלוקת", הוא מציין.
בשבוע שעבר, העלה ח"כ דב חנין בקשה בוועדת הכלכלה, לפתוח מחדש את הדיון בעניין הצעת החוק, שכבר עברה את הקריאה הראשונה, אך בקשתו נדחתה. בנימוקיו הוא ציין כי "ההגנה על רוכבי אופניים היא מכלול של צעדים, ובתוך המכלול הזה יש מקום גם לקסדות. בנושא הזה ראוי שנלמד מהעולם (...). יש מעט מאוד מדינות בעולם שיש בהן חוקי קסדה וגם בהן חוקי הקסדה הם דיפרנציאליים ברובם, כלומר מבחינים בין גילאים. אפילו בספרד מבחינים לפי עונות השנה או לפי סוגי הכבישים. בכמה מקומות יש מגמה של נסיגה מהסדרי קסדות...".
מישורי אומר, שהחשש הוא פן חוק הקסדה יביא לנזק במקום לתועלת, כיוון שהניסיון מהמדינות הבודדות בעולם שהחילו חוקי קסדה גורפים מלמד שהם אינם מיטיבים עם רוכבי האופניים. בתוך כך הוא מונה ירידה דרמטית של כ-40% במספר המשתמשים באופניים ככלי תחבורה.
הוא מציין, שקסדת האופניים כשלעצמה אינה מספקת הגנה נאותה מפני פגיעות ראש שנגרמות כתוצאה מתאונות דרכים. "קסדת האופניים היא הטעיה כיוון שמדובר בפשרה, שנועדה להגן על אנשים שעוסקים בספורט אסקטרימי", אומר מישורי. "הקסדה אמורה להפחית במשהו את עוצמת הפגיעה אבל אינה אביזר הגנה בפני פגיעה ישירה ואינה מסוגלת לספוג מכה במהירות
אם לא קסדה, מה כן עשוי לסייע לביטחונם של הרוכבים? מישורי מספר שאם בוחנים את הנתונים בעולם מגלים, שביטחונם של הרוכבים, בייחוד בתוך הערים, גדל בהתאם לכמות רוכבי האופניים, קרי ככל שיש יותר רוכבי אופניים, הם מעורבים בפחות תאונות דרכים. עוד נתון מעניין לדבריו, הוא שדווקא במדינות עם תשתיות דרכים ראויות ואחוזים גבוהים של רוכבי אופניים, דוגמת הולנד, דנמרק וגרמניה, אין חוקי קסדה, לעומת מדינות עם מספרים נמוכים יחסית של רוכבים אופניים, דוגמת אוסטרליה או ניו זילנד, שם החוקים לא הוכיחו את עצמם ולעיתים בוטלו. יחד עם זאת, יש גם דוגמאות לחוקים מתונים יותר, דוגמת מדינות בארצות הברית שהעבירו חוקים שתקפים לילדים עד גיל מסוים.
"מה שמגן על רוכבים בפני תאונות זה מספריהם הגדולים ושבילי אופניים מסודרים", קובע מישורי ומספר כי הנתונים בעיר תל אביב, בה החלו עבודות נמרצות להקמת שבילים לרוכבי אופניים, מלמדים שנרשמה עליה של 250 אחוז בכמות רוכבי האופניים בין השנים 2000 ל-2005, לצד ירידה של יותר מ-50 אחוזים במספר תאונות הדרכים בהם היו מעורבים הרוכבים.
נעם סגל, דוקטורנט ללימודי הסביבה באוניברסיטת תל-אביב ופעיל בעמותת ישראל בשביל אופניים מזה כעשר שנים, מספר שבמקור החוק נועד לחול אך ורק על ילדים, לזה הם אינם מתנגדים, בשונה מהצעה שהתקבלה בסופו של דבר, שמרחיבה את החוק על כולם. "גם אם תיסעי למכולת על אופניים בלי קסדה, את עשויה לקבל קנס. אם אנשים יצטרכו לשים קסדה בכל מקרה כזה, הם פשוט לא ירכבו", הוא אומר ומוסיף: "לא רק שזה לא ישפר את הבטיחות של הרוכבים, אלא אף יהפוך אותה לפחות טובה, כיוון שככל שיש יותר רוכבים יש פחות תאונות".
יש לציין, שעמדתה של עמותת "ישראל בשביל אופניים" זהה לעמדה של פדרציית הרוכבים האירופאית, ארגון האופניים הגדול בעולם. לדברי מישורי: "בישראל החליטו שלוקחים דוגמה ממקומות שבהם החוק נכשל ומתעלמים מהנתונים שאנחנו מציגים. זה מסר לא נכון לציבור, כמו להגיד- שימו כובע מנייר. זה לא יגן על הרוכבים, לפחות לא על פי הנתונים שנאספו עד כה".
בעמותת "ישראל בשביל אופניים" פונים לחברי הכנסת ומבקשים שהם ישקלו את ההשגות ולא יעבירו את ההצעה במתכונתה הנוכחית. לדברי מישורי: "עוד לא מאוחר לשפר את החוק ולהציל את תחבורת האופניים בישראל".