הממשלה "תייבש" המתנחלים
החטיבה להתיישבות, שהעבירה מאות מיליונים בשנה להתנחלויות, תשקיע מהיום רק בנגב ובגליל
שר החקלאות, שלום שמחון, צפוי לקבל היום בישיבת הממשלה את האחריות על החטיבה להתיישבות - הגוף אשר הזרים מאז שנות התשעים לפחות 1.5 מיליארד שקל לצורך בניית התנחלויות ומאחזים, שחוקיות חלקם מוטלת בספק. על-פי ההחלטה הצפויה, יוסמך שמחון להשתמש בתקציבי החטיבה, שנעים בין 100 ל-200 מיליון שקלים בשנה, לצורך חיזוק ההתיישבות בנגב ובגליל בלבד.
על-פי הסיכום שהושג בין אולמרט לשמחון, בשיתוף מנכ"ל משרד ראש הממשלה רענן דינור, החטיבה להתיישבות תופעל תחת אחריותו של שמחון. כמו-כן, תורכב ועדת שרים להתיישבות כפרית, שתפקידה לפתח את יישובי הפריפריה בנגב ובגליל. ההתנחלויות, אם כן, נותרות בחוץ.
הכל התחיל מדוח ששון
החטיבה להתיישבות הינה גוף של ההסתדרות הציונית, שמקבל את תקציבו דרך משרד החקלאות, ובפועל שימש מזה עשרות שנים כצינור להעברת כספים להתנחלויות. למרות קבלת התקציבים ממשרד החקלאות, לשר העומד בראש המשרד הזה לא היתה כל סמכות של ממש ביחס לאופן ניהול החטיבה והקצאת משאביה. באופן מעשי פעלה החטיבה בכפיפות למשרד ראש הממשלה.
בתחילת שנת 2005 פורסם דוח המאחזים הלא חוקיים שחיברה עו"ד טליה ששון, לבקשת ראש
הממשלה דאז, אריאל שרון. בדוח נמתחה ביקורת חריפה על התנהלותה של החטיבה ועל חלקה במפעל המאחזים הלא חוקיים של המתנחלים בשטחים.
לאחר פרסום הדוח החל משרד ראש הממשלה להפיק את לקחיו, ובין היתר הונחתה החטיבה לפעול להשקעות גם בנגב ובגליל. במהלך החודשים האחרונים גיבשו אולמרט ושמחון פתרון כולל לסוגיית החטיבה, זאת בדמות העברתה לאחריותו הישירה של שר החקלאות, אשר ישקיע את כספיה בפיתוח הפריפריה.