צעד קטן לאדם, צעד גדול לישראל
ניל ארמסטרונג, האיש הראשון שצעד על הירח, יגיע בשבוע הבא לביקור בארץ הקודש במסגרת תוכנית שהוא מקדם לחדשנות ולמצוינות במדע בקרב ילדים
- לצפייה בנחיתתו של ארמסטרונג על הירח, לחצו כאן
בשנת 1969, ב-21 ביולי בשעה 2:56 בלילה לפי שעון גריניץ', דרכה לראשונה כף אדם על אדמת הירח. היתה זאת כף רגלו השמאלית של ארמסטרונג הנרגש, שירד מהחללית אפולו 11 ואמר במעמד היסטורי זה את המשפט שצרוב עד היום בתודעה העולמית: "זהו צעד קטן לאדם, וצעד גדול לאנושות". בסך הכול השתתף ארמסטרונג, שיחגוג בתחילת אוגוסט את יום הולדתו ה-77, בארבע משימות לחלל מטעם נאס"א.
ארמסטרונג יגיע ארצה בפעם הראשונה ב-10 ביולי במסגרת תוכנית חינוכית לחדשנות ומצוינות במדע, שאותה הוא מקדם בכל העולם. במסגרת ביקורו, הממומן על-ידי חברת "ישיר בית השקעות", ייפגש האסטרונאוט המפורסם עם ילדים שוחרי חלל ב"מדע-טק".
סמנכ"ל החברה, אביעד בר-סלע, סיפר כי היוזמה היא חלק מתמיכת "ישיר בית השקעות" בפעולות למען הקהילה. כרגע עדיין לא ידוע האם ארמסטרונג ייפגש גם עם רונה רמון, אלמנתו של האסטרונאוט הישראלי, אלוף-משנה אילן רמון ז"ל, שנהרג בהתפוצצות המעבורת "קולומביה" בשנת 2003.
הקלטת אבדה
האירוע שבו לראשונה צעדו בני-אדם על הירח נחרט בהיסטוריה האנושית. אולם, לפני כשנה התברר כי הצילום המקורי אבד במרתפי סוכנות החלל האמריקנית. השידור, שבו צפו יותר מ-600 מיליון בני אדם ברחבי העולם, הגיע למעשה ממצלמה שכוונה לעבר מסך שחור-לבן. גם התמונה על המסך השני איבדה פרטים רבים, וכדי להבטיח כי השידור מהירח יוכל להגיע לכדור הארץ הותאמה גם שיטת השידור. כל התהליך המורכב גרם לכך שמרבית פרטי הנחיתה אבדו.
מומחים מאמינים כי הצילום המקורי, אם יימצא, יוכל להטיל אור על הנחיתה ולשים קץ לתיאוריות הקונספירציה, שלפיהן לא היתה נחיתה אלא הכל בוים באולפן בהוליווד. סטן לבר, שהיה אחראי על הצילומים מאפולו 11, אמר כי כאשר ראה את הצילומים מטושטשים, הוא היה בטוח שמשהו לא בסדר. "תגובתי הראשונה כשהסתכלתי לעבר העמיתים שלי בנאס"א היתה
'מה קורה?'. חשבנו שהיתה בעיה עם הקידוד של התמונה כדי שהוא יעבוד טוב', סיפר.
"מה ששודר לעולם היה לא קרוב מבחינת איכות למה שהתקבל", אמר ג'ון סרקיסיאן, ממצפה הכוכבים בניו-סאות' וולס, שבו הקליטו את השידור המקורי לפני ששלחו אותו לנאס"א לצורך הקידוד. שני האישים מאמינים כי הקלטות, אף על פי שאינן מגיעות לרמת שידור טלוויזיונית נורמלית, יהיו באיכות טובה יותר מאשר הקלטת ששודרה.
אולם מומחים סבורים כי הצילום המקורי אבד בארכיון נאס"א. "זו התוצאה כאשר יש בירוקרטיה ממשלתית גדולה שממשיכה לפעול עשור אחרי עשור. זה חוסר מזל שלנאס"א אין רק אדם אחד שהתפקיד שלו להביט אחורה להיסטוריה שלה", אמר קית' קאונינג, עורך אתר האינטרנט "נאס"א ווטש".