ארה"ב תגביל מכירתן של פצצות מצרר לצה"ל
עקב השימוש שעשה צה"ל בפצצות מצרר במלחמת לבנון השניה, יטיל הסנאט האמריקני הגבלות חמורות על מכירת התחמושת לצה"ל, ויתנה אותה בכך שלא תופנה כלפי אוכלוסיה אזרחית

החלטת ועדת ההקצאות, אותה יזמו הסנאטורים הדמוקרטים דיאן פיינשטין מקליפורניה ופטריק ליהי מוורמונט, נועדה לצמצם את השימוש בנשק, שגורם, לטענתם, לפגיעה באזרחים רבים, כפי שהתרחש במהלך מלחמת לבנון השנייה. כמו כן הם דורשים לחייב את המדינות להשתמש בפצצות רק נגד מטרות צבאיות.
על פי הערכות הסנאט האמריקני, שיגרה ישראל למעלה מאלף פצצות מצרר במהלך המלחמה לפני שנה. פצצות אלו הכילו כ-4 מיליון פצצות קטנות. לטענתם, כמיליון מהפצצות הקטנות לא התפוצצו, ונותרו בשטח לאחר סיום המלחמה.
ארגונים בארצות-הברית פנו לאחרונה למחלקת המדינה בבקשה לפעול לסילוק נפלי הפצצות שנותרו על אדמת דרום-לבנון. לטענתם, 32 לבנונים נהרגו ו-207 נפצעו מפיצוץ פצצות מצרר במהלך המלחמה. עד חודש מאי האחרון סולקו כ-100 אלף מתוך מיליון הנפלים שנותרו בשטח לבנון.
על פי ההצעה החדשה שאושרה בוועדת ההקצאות, התקציב השנתי של סיוע החוץ יוגבל למעשה על ידי כך שפצצות מצרר לא יימכרו או יועברו למדינות אחרות, אלא אם שיעור הנפלים (חלקי הפצצות שנפלו אך לא התפוצצו) יהיה 1% או נמוך מכך.
כמו כן, כולל הסעיף הנחיה ברורה הקובעת כי על הממשל יהיה להוסיף סעיף להסכם הסיוע לישראל, או לכל מדינה אחרת הזוכה לסיוע, לפיו השימוש בפצצות מצרר ייעשה אך ורק נגד מטרות צבאיות ובמקומות שברור כי בהם לא נמצאים אזרחים.
הסנאטור ליהי הסביר כי
הוא הוסיף כי בעוד פצצות מצרר נועדו מלכתחילה כדי לתקוף יעדים צבאיים רחבי היקף, הן הפכו להיות כלי נשק המאיים על אוכלוסיה אזרחית. "שאריות של מיליוני פצצות שלא התפוצצו, עלולות ליצור אפקט קטלני במקומות רבים בעולם, ביניהם גם במזרח התיכון".
במחסני התחמושת בארה"ב מאופסנות יותר מ-5 מיליון פצצות מצרר. כל אחת מהפצצות מכילה בין 200 ל-400 פצצות קטנות, המתפזרות לכל עבר עם הטלת פצצת המצרר. הסנאטורים פיינשטיין וליהי הסתמכו על מחקר של ארגון בינלאומי הקובע כי 98% מההרוגים או הפצועים מנפלי פצצות מצרר הם אזרחים, וכי 27% מהנפגעים הם ילדים.
במערכת הביטחון טוענים כי צה"ל בחר להשתמש במלחמה בפצצות מצרר תוצרת ארצות-הברית, מכספי הסיוע, ולא בפצצות מתוצרת ישראלית בעלות מנגנון להשמדה עצמית, שאם היו משתמשים בהן לא היה ניתן למתוח ביקורת חריפה לישראל.
"אחרי שהאמריקנים מוכרים את פצצות המצרר לישראל הם מגבילים אותנו כיצד יש להשתמש בהן ובאיזו זירת לחימה, כדי שלא יעברו על האמנה של האו"ם", הסביר גורם ביטחוני. "אבל אם צה"ל רוכש את הפצצות מחברה ישראלית, הוא פועל ללא הגבלות וללא חובת דיווח על השימוש".
בעקבות תחקירי המלחמה, הביעו בזרוע היבשה התעניינות רבה בפיתוח של חברת תע"ש, "הפצצונת", שמצוידת במרעום להשמדה עצמית במטרה למנוע נפלים. המנגנון המיוחד של הפצצונת מאפשר לה לא לסכן חיי חיילים שעלולים לעבור סמוך לאותן פצצות ששוגרו משטח ישראל. כמו כן, נחשבת הפצצונת לחודרת מטרות רכב קרבי משוריין מסוגים שונים, על ידי יצירת רסס קטלני באמצעות 1,200 רסיסים שגודלם ומשקלם תוכנן מראש.