גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


"חלוץ לא הבין שזו מלחמה עד היום האחרון"

בכנס בתל-אביב יצאו אלופים לשעבר בצה"ל בביקורת קשה על התנהלות המערכה בלבנון ועל תפקוד הצבא. יורם יאיר: "אף אחד לא לקח אחריות לנצח המלחמה"

אמיר בוחבוט | 21/6/2007 19:05 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"הכשל העיקרי במלחמה האחרונה הוא בתחום האחריות. אם היינו נוהגים במלחמת יום הכיפורים כמו שנהגנו במלחמת לבנון השנייה, מדינת ישראל לא היתה קיימת היום" - כך אמר האלוף במיל' יורם (יה-יה) יאיר, בנאום תוכחה שנשא במסגרת כנס שנערך היום על ידי מכון BRM והפקולטה לניהול באוניברסיטת תל-אביב, תחת הכותרת: "פעולה!". מלבד יאיר, שביקר בחריפות את התנהלות הדרג המדיני והצבאי, נאמו בכנס גם האלוף במיל' דורון אלמוג, הרמטכ"ל לשעבר, רב אלוף במיל' משה (בוגי) יעלון ואלוף-משנה במיל' עומר ברלב.

בפתח דבריו, אמר האלוף במיל' יאיר כי "בשנה האחרונה המדינה עברה חוויה טראומטית, ועכשיו אנחנו בשלבי הטיפול והניתוח. מכיוון שאני חלק מהעם הזה, הטראומה לא פסחה גם עליי. עסקתי בחצי השנה האחרונה בתחקירים, וגיליתי שהשגיאה בצה"ל במלחמה האחרונה היתה סיסטמתית - כלומר חזרה על עצמה בכל האוגדות ובכל החטיבות".

לטענתו, צה"ל כולו לא עמד במשימה, שמטרתה היתה להגן על תושבי מדינת ישראל. "לא היתה דבקות במשימה", האשים יאיר. "ואני חושב שמצאתי את שורש הבעיה: כשל בתחום האחריות בכל הרמות. מראש הממשלה, דרך שר הביטחון ועד לכל מפקדי צה"ל, אף אחד לא לקח אחריות, ואף אחד לא הרגיש אחריות לנצח את המלחמה הזו. זה משהו שלא קרה לנו באף מלחמה קודמת".

בנוסף, דחה יאיר את הטענות לפיהן הפקודות שניתנו לחיילים בשטח לא היו ברורות, ואמר כי בשום מלחמה שהוא השתתף בה בעבר לא ניתנו פקודות ברורות. "אם אני ממקד את הכשל העיקרי במלחמה האחרונה הוא בתחום האחריות", הדגיש. "יש לזכור דבר אחד, כל חייל ומפקד חייב לראות את עצמו כאילו גורם המערכה מונח על כתפיו, ואין מישהו אחר שיכול לעשות את המלאכה עבורו".
"הטראומה לא פסחה גם עליי". האלוף במיל' יורם יאיר. צילום ארכיון: רונן לידור צילום: רונן לידור
יאיר: רה"מ היה צריך להציב אולטימטום לרמטכ"ל

האלוף במיל' יאיר הסביר עוד כי אם חייל כלשהו מאמין שהניצחון מוטל בסכנה, עליו לקחת אחריות גם אם תוך חריגה מסמכותו, ולהיות נכון אחר כך לקבל עליו את הדין. "מה שקרה לנו במלחמה האחרונה, זה שאף אחד לא תפס את תפקידו כך", אמר. "ראש הממשלה היה צריך לומר לרמטכ"ל: 'יש לך שבוע להפסיק את הקטיושות, ולא - אפנה את מקומך'. עובדה שאלוף פיקוד הצפון הבין שהוא נכשל והלך".

במהלך נאומו, התייחס יה-יה גם לשינויים שעברה החברה הישראלית, ולאופן השונה בו מקבל הציבור נפגעים בקרב. "ב-20 השנים האחרונות צברנו עוצמה. אנחנו חזקים בכל תחום, מכל מי שנמצא סביבנו", אמר יאיר. "אבל העוצמה יוצרת חולשה, ואתה הופך להיות לא סבלני לנפגעים. פעם היינו מזהים אויב בבית, והיינו מסתערים על הבית מכל הכיוונים. היום הבינו שהסיכון לא מוצדק ומביאים דחפור.

"זה לגיטימי, זה נכון, אבל זה לא נכון להתנהג כך במלחמה", הוסיף יאיר. "מלחמה

זה משהו אחר. עכשיו צריך לראות איך מחנכים את הצבא להבדיל בין מלחמה לשגרה. צריך להבין שבגלל שכוחות צה"ל לא השתלטו במהלך המלחמה על הכפר עייתא א-שאב, ירו ממנו עוד 300 קטיושות על ישראל".

עם סיום נאומו של יאיר, עלה לדוכן הנואמים האלוף במיל' אלמוג. "מאחר שאחי ערן נהרג בקרב לאחר שדימם שבעה ימים בשטח ולא היה מי שיחלץ אותו", אמר אלמוג, שבאותם ימים שירת כמ"פ בצנחנים. "למרות היותי בן למשפחה שכולה ולעולם לא אפקיר חייל בשטח, אני חושב שבמלחמה הזו היו מפקדים שבגלל סיכון חיים לא ביצעו פעולה. ההקרבה והנחישות הן על מה? על כך שתהיה לנו מדינה".

אלמוג אף התייחס לטענות השונות שהעלו המפקדים בצה"ל לאחר המלחמה, בהן התלונות כי לא הגיעה אספקת מזון ומים לחיילים. "כשאני נלחמתי בלבנון, שתינו מהבתים בכפרים ואכלנו את האוכל של המחבלים שהרגנו", סיפר. "רק אחרי ארבעה ימים קיבלנו אספקה".

"2-3 אוגדות היו ממוטטות את נסראללה"

האלוף במיל' אלמוג טען כי בכל שלבי ניהול המלחמה, היה חסר מהלך קרקעי נועז אחד, שהיה יוצר מכת מוות לחיזבאללה. "הרמטכ"ל חלוץ לא הבין שהמלצותיו להפציץ בביירות זוהי מלחמה", ביקר אלמוג את הרמטכ"ל הקודם. "הוא לא הבין שזוהי מלחמה עד היום האחרון. יצרנו יחסי כוחות של אחד לאחד, במקום ליצור עדיפות מספרית. איפה היתה החשיבה היצירתית? איפה היה השחמט מול נסראללה?

"אם היינו מכניסים שתיים או שלוש אוגדות אחרי אימון של שבועיים בצאלים, זה היה ממוטט את נסראללה", הוסיף אלמוג. "אחרי ארבעה ימים הוא ביקש הפסקת אש. איפה היה ניהול המו"מ תוך כדי המשבר? אפשר היה לומר לו: 'יש לך 24 שעות להביא את החטופים', אבל ככל שהתרחקנו מהאירוע המחיר עלה".

גם על מפקדי צה"ל האחרים מטיל אלמוג את האחריות לכשלים. "הם היו צריכים לומר בנחישות מה צריך לעשות, כדי ליצור תנאי הצלחה טובים יותר", אמר. "מודל הפעולה של צה"ל הוא מודל מוצלח, אבל האנשים האלה צריכים שמנהיגם יהיה בעל יכולת מקצועית ראויה", סיכם אלמוג.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים