יותר משליש מהציבור: מע' המשפט מושחתת
דוח השחיתות העולמי מדרג את ישראל במקום ה-34 מתוך 163 מדינות. במדד מתן השוחד אנחנו במקום ה-19 מתוך 30. 24% סבורים שיש לשחד גורם במע' המשפט כדי לזכות במשפט הוגן
הנשאלים הישראלים שהשתתפו בסקר, שבוצע בארץ על ידי מכון "גאלופ", נשאלו האם המערכת המשפטית מושחתת לדעתם. 37% מהציבור סבורים כי השחיתות אכן קיימת במשפט הישראלי. 49% מהציבור השיבו כי הם אינם מאמינים בהגינות המערכת המשפטית ו-77% סבורים כי מערכת המשפט בארץ איטית ומסורבלת.
מתוך 24% מהנשאלים שענו כי לדעתם יש צורך לשחד גורם משפטי בישראל כדי לזכות במשפט הוגן סברו 43% כי הגורם אותו יש לשחד הוא דווקא השופט. 36% האמינו כי עורך הדין הוא הכתובת למתן השוחד.
בהשוואה למדינות העולם ממוקמת ישראל במקום ה-34 במדד השחיתות הנתפסת הבינלאומית, בין 163 המדינות שנסקרו. הציון שקיבלה ישראל השנה הינו 5.9 בסולם שבו 10 מייצג חוסר שחיתות, כאשר בשנה הקודמת דורגה במקום ה-28 עם ציון של 6.3.
בהשוואה למדינות האזור נמצאת ישראל במקום טוב יותר משכנותיה - ירדן זוכה לציון 5.3, מצרים עם 3.3, סוריה 2.9, לבנון קיבלה את הציון 3.6 ואיראן עם ציון של 2.7. המדינות שזכו בציון הגבוה ביותר בעולם הן מדינות סקנדינביה (9.5), שווייץ (9.1), אנגליה (8.6) וגרמניה (8). ארה"ב זכתה רק לציון של 7.3.
מדד נוסף שנבדק על ידי
בסקר נוסף, שבוצע בדצמבר 2006, נתבקשו הנשאלים לדרג את רמת השחיתות בגופים שונים בישראל, בין הציון 1 (לא מושחת) ל-5 (מושחת ביותר). התשובות שהתקבלו אינן מחמיאות במיוחד: מערכת החינוך קיבלה את הציון 2.6, מערכת המשפט זכתה לציון 2.8, מערכת הבריאות 2.9, המשטרה זכתה לציון 3.3, השירות הציבורי קיבל את הציון 3.0 וכך גם מערכת המס.
מחברי הדוח הבינלאומי מצאו לנכון להדגיש בסיכום שערכו כי אין מדובר בעובדות מוכחות אלא בתפיסות הציבור. פרופ' יוסף גרוס, יו"ר שבי"ל (שקיפות בינלאומית), הסניף הישראלי של ארגון TI, ציין כי לאור היכרותו הקרובה עם המערכת המשפטית התוצאות מפתיעות.
"אחת השאלות שעולות מתוצאות הסקר היא 'האם העובדה שהציבור חושב כי 'הכל מושחת' משפיעה על תפיסתם את השופטים ומערכת המשפט?' זו שאלה אשר ראוי שיתקיים סביבה דיון ציבורי שקוף ומעמיק בין המערכת המשפטית בישראל, והשופטים בראשה, לבין הציבור", אמרה מנכ"ל שבי"ל, סוזאן תם. "אין ספק שהממצאים מעוררים דאגה וחייבים לעורר את המערכת להבנה כי יש כאן בעיה".
דורון נבות, דוקטורנט החוקר שחיתות וחבר הנהלת שבי"ל, מסביר כי קיים פער גדול בין יחסה של דעת-הקהל לשחיתות במערכת המשפט, לבין מה שידוע במחקר על ממדי התופעה. "ייתכן שהציבור יודע וקולט משהו שאנחנו לא יודעים, אך קיימת בהחלט אפשרות שהציבור מושפע מניסיונות בלתי פוסקים לערער את הלגיטימיות של מערכת בתי המשפט", אמר. "הדבר החמור ביותר בנתונים הוא בכך שהחלה להשתרש בישראל השקפה, שלהבנתי היא שגויה, שהשופטים ומערכת בתי המשפט אינם נקיים משחיתות".