"אמנסטי": ישראל ביצעה פשעי מלחמה
הדוח השנתי של ארגון זכויות האדם תוקף את התנהלות צה"ל במלחמה בלבנון, וטוען כי ביצע התקפות חסרות הבחנה. הצבא בתגובה: "אנו רוחשים לאמנסטי כבוד, אבל יש בדוח אי דיוקים"
"שנת 2006 התאפיינה במדיניות של זלזול בחיי אדם", אומר אמנון וידן, מנכ"ל "אמנסטי" ישראל. "ישראל, החזבאללה והארגונים הפלשתיניים לא רק שלא חסו על חיי אזרחי המדינות עמן היו בעימות, אלא גם גילו זלזול בחיי אזרחיהן שלהן".
בחלק העוסק במלחמת לבנון, מציין הדוח כי קרוב ל-1,300 בני אדם נהרגו במהלך המלחמה. לפי "אמנסטי", כ-1,200 מההרוגים היו בצד הלבנוני, ובהם גם מאות ילדים. מחברי הדוח מציינים כי כוחות צה"ל הרסו רבבות בתים ומבני מסחריים ופגעו במכוון בכבישים ובגשרים. טילי החיזבאללה, מן העבר השני, "גרמו למותם של 43 אזרחים ולנזק למאות מבנים".
"אמנסטי" מאשים את ישראל בביצוע הפרות חמורות של המשפט הבינלאומי, כולל ביצוע פשעי מלחמה. "במיוחד ביצעו כוחות ישראלים התקפות בלתי-מידתיות וחסרות הבחנה בהיקף רחב", נכתב בדוח. "לצד ניסיון לפגוע ביכולתו הצבאית של ארגון חיזבאללה, נראה שכוחות ישראלים גם ביצעו התקפות ישירות ומכוונות על תשתיות אזרחיות בניסיון להטיל עונש קולקטיבי על העם הלבנוני על מנת לגרום לו ולממשלת לבנון להתנגד לחיזבאללה".
כמו כן, מציין "אמנסטי" כי בימיה האחרונים של המלחמה – לאחר סיכום התנאים להפסקת האש – ירתה ישראל מאות אלפי פצצות מצרר, שפיזרו בדרום לבנון כ-4 מיליון פצצות קטנות. ההערכה היא שכמיליון פצצות קטנות לא התפוצצו ועדיין נמצאות בשטח. בחודשים האחרונים – כך לפי "אמנסטי" – נהרגו ונפצעו כ-200 אזרחים לבנונים בגלל אותם נפלים. "למרות דרישות חוזרות ונשנות, ישראל לא סיפקה לגופי האו"ם מפות מפורטות של מקומות הנפילה המדויקים אליהם כוחותיה שיגרו את פצצות המצרר", נכתב בדוח.
בחלק העוסק בלחימה בין ישראל לבין הפלשתינים, נכתב כי נמשכו הפיגועים נגד אזרחים ישראלים, אך בשנת 2006 ירד מספר ההרוגים הישראלים לרמה הנמוכה מאז תחילת האינתיפאדה. לפי הדוח, 21 אזרחים ישראלים, וביניהם ילד
"אמנסטי" ציין כי ירי הקסאמים לעבר ישראל התרחב משמעותית, אך מבין השורות נראה כי הארגון לא מייחס חשיבות רבה לרקטות הפלשתיניות. "הרקטות מיוצרות בתנאים ביתיים", נכתב בדו"ח. "ברוב המקרים השיגור לא גרם לנפגעים, אך שני אזרחים ישראלים נהרגו בהתקפות של רקטות על שדרות".
מן העבר השני, כמות ההרוגים הפלשתיניים גדלה פי שלוש ביחס לשנת 2005, ועמדה על 650 בני אדם, מהם 120 ילדים. לפי הדוח מחצית מההרוגים לא היו חמושים. "ההתקפות הישראליות החריפו באופן דרמטי לאחר נפילתו בשבי של גלעד שליט, למרות שגם בחודשים הקודמים לה התבצע הרג של פלשתינים, בהתקפות מן האוויר ובהפגזות ארטילריות ברצועת עזה ובגדה המערבית", נכתב בדוח.
בתגובה לדוח הקשה של "אמנסטי" על מעשי הצבא בלבנון בקיץ האחרון, נמסר מדובר צה"ל כי "צה"ל רוחש כבוד רב לארגון אמנסטי בשל פעילותו לקידום נושא זכויות האדם, ואינו מתכוון להתנגח עם האמור בדוח.
"עם זאת, אין בכך משום הסכמה עם הטענות הקשות המועלות בדוח, הלוקות באי דיוקים מהותיים, או משום הכרה בנסיון המאולץ לשמור על ניטרליות מקצועית ולגזור גזירה שווה בין ארגוני הטרור המבצעים הרג חסר אבחנה באזרחים, לבין מדינה דמוקרטית הפועלת במסגרת החוק למימוש זכותה המוכרת להגנה עצמית על שטחה, ריבונותה ואזרחיה, כנגד אותם ארגוני טרור", נכתב בהודעה.
עוד מסר הצבא כי "צה"ל פועל על פי ערכי היסוד של מורשת ישראל ועל פי העקרונות המחייבים של הדין הבינלאומי, וחרט על דגלו ערכי מוסר אוניברסליים המבוססים על ערך האדם וכבודו, ועושה כל אשר לאל-ידו על מנת למזער כל פגיעה בחפים מפשע. זאת, בניגוד לארגוני הטרור, העושים מאמצים עילאיים לפגוע באזרחים חפים מפשע ללא הבדל בין דת, גזע, לאום ומין, ותוך רמיסה גסה של ערכי יסוד, פגיעה בזכויות אדם והתעלמות בוטה מהוראות הדין הבינלאומי".