ספירת העומר היא השמיטה שלנו
איך מתמודדים אומנים דתיים עם בצורת ההופעות הנגזרת עליהם בימי ספירת העומר? חלקם מרוצים מהחופש, חלקם מחכים שהתקופה רק תיגמר, ויש מי שפשוט ממשיך להופיע
מכיוון שרבים מתבלבלים בין ההלכות הנהוגות בימי ספירת העומר ותקופת בין המצרים, הרב יובלשרלו, ראש ישיבת ההסדר בפתח-תקווה עושה קצת סדר: "מנהגי האבלות בספירת העומר נכנסו להלכה ויש להקפיד בהם מאוד. עם זאת, יש להיזהר שלא לטשטש בין דיני אבלות על בית המקדש בימי בין המצרים ובין מנהגי הספירה שהם קלים בהרבה; אין להחמיר סתם. מותר לצפות בסרט או לשמוע מוזיקה באופן פרטי, אך אין לקיים אירועים פומביים של שמחה ובילוי כמו הופעות, חתונות, הצגות פומביות וכדומה. אם יש דיון מסוים בו מציגים קטע נגינה – הדבר מותר".
וכיצד על האמנים להתמודד עם התקופה הלא פשוטה הזו?
"אמנים אכן משלמים בפרנסתם, אך עליהם להעריך את הזכות הגדולה להיות שותפים באבלות על משבר פנימי קשה, ולקוות שכולנו נלמד לנהוג יותר כבוד אלו באלו".
נשמע בהחלט לא פשוט, אלא שאם תשאלו את הסטנדאפיסטית רויטל ויטלזון-יעקבס, היא תקבע באופן חד משמעי שמה שהכי מטריד אותה בתקופה הזו זה הזקן של בעלה. "חוץ מהזקן, התקופה הזו היא החופש שלנו. זה קצת מבאס כי אין הופעות ואחרי זה מיד מגיעים שלושת השבועות, ואז הימים הנוראים, אבל מצד שני ישנן תקופות שפע סביב יום העצמאות, ל"ג בעומר ויום ירושלים, אז זה מפצה. אני אישית לא מופיעה בתקופה הזו גם אם חילונים יזמינו אותי. אין לי עניין שיצא עלי פשקוויל 'מופקרת מופיעה בספירת העומר'.

ליאיר אורבך, גם הוא סטנדאפיסט, המנוחה הכפויה הזו באה די טבעי: "באופן אישי, נהגתי תמיד לא לצאת לבילויים והופעות בתקופה הזו, כך שברור לי שאני לא מופיע. אני חושב שזה דווקא מייחד את האמנים הדתיים ויוצר בקהל ציפייה לחידוש ההופעות".
אודי דוידי, זמר, גם הוא מרוצה מהזמן שהתפנה: "אני מסתכל על זה כתקופת צינון טובה למשפחה". ובכל זאת, לא חסר לך הקהל?"כשמבינים שאסור, לא מסוגלים. מקליטים חומרים, כותבים, מארגנים הופעות ועובדים על הדיסק. מבחינה כלכלית, נערכים מראש. ממילא בעולם הדתי קשה להתפרנס ממוזיקה כדבר עיקרי".
לעומתם, מספר הסיפורים ג'קי לוי ממשיך להופיע בימי הספירה ולא רואה בכך כל בעיה: "במסורת שלי לא נמנעו מלשמוע ולהשמיע מוזיקה בספירת העומר וימי בין המצרים. הניסיון לערוך הקבלה בין ימי הספירה לתקופת אבלות כוזב בעיני.
מבירור שערכתי עם רבנים הבנתי
מרגישים ירידה בקצב ההזמנות וההופעות בתקופות אלה?
"כן, כי רוב הקהל דתי ויש פחות עבודה, אבל זה עניין של כוחות שוק. אביב גפן לא חש ביום ירושלים, ואילו אצלי יש פיצוץ של עבודה. אפשר לומר שהתקופה הזו היא סוג של שנת שמיטה לאנשים שחקלאות היא לא החיים שלהם.
ומה עושים גופי תקשורת דתיים, שחלק מהתנהלותם היומיומית קשורה בהשמעת מוזיקה? יואבדיליאון, עורך מוזיקלי ראשי ברדיו קול-חי, מסביר: "אצלנו משמיעים מוזיקה ווקאלית (הכוללת שירה בלבד, ללא ליווי כלים). מדי שנה יוצאים דיסקים חדשים ויש מספיק ביצועים יפים. בתוכניות אנחנו משתדלים לשים דגש יותר מלל ופחות מוזיקה".
ואיך מגיבים המאזינים?
"דווקא מפרגנים. מבחינתם זו עליית מדרגה והם מרוצים שהרדיו נצמד להלכה".
