גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


בין חינוך לנדל"ן

גבי אביטל סבור שידע, שינון והפנמה הפכו מילים כמעט גסות בתוכנית החדשה של שרת החינוך. מניין הזלזול הזה בידע ובהקנייתו?

גבי אביטל | 11/4/2007 6:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לפני פחות משני עשורים הוכנסה למערכת החינוך היסודי שיטת לימוד "חדשנית" במתמטיקה. קראו לה "שיטת הבדידים". באותה עת בערך הוכנסה שיטה, "חדשנית" כמובן, ללימוד השפה. כינו אותה בהערצה "השפה כמכלול". קבורת חמור מפוארת נערכה לתוכניות הללו. איתן צללו לתהומות הישגיהם של תלמידים רבים, מפני שהבנת הנקרא ולוח הכפל, השינון וההבנה נשמעו כמונחים ארכאיים. התוצאות לא איחרו לבוא גם במוסדות להשכלה גבוהה.

מה קורה למערכת החינוך, שתקציבי עתק באים אל קרבה ללא שובע, והיא עתירת מחשבים והצהרות, מצגות ותוכניות חדשות לבקרים, כאילו אין מחר, ובעיקר ללא עבר? כיצד נוצר מצב בו עבודות במסגרת תואר שני והתזה עצמה ניתנות לקנייה ולמכירה, ממש כמו נדל"ן?

התשובה מונחת בתוכניתה, "החדשה" איך לא, של שרת החינוך, פרופ' יולי תמיר. השרה מודאגת מרמת הלימוד ומתוצאותיו. אני מאמין לה מאוד, אך דרכיה לפתרון לא בכיוון. "אנחנו מחליפים את מערכת ההפעלה של המחשב החינוכי מדוס לחלונות. זה מהלך מהפכני שישנה את תוכנית הלימודים, הבחינות, חומרי הלמידה ותהליך הכשרת המורים.

אם בעבר הסתפקנו בלתת ידע, כי מציאת ידע היתה המשימה העיקרית, היום אנחנו בעולם שבו שליפת ידע היא הדבר הכי פשוט. נוצרה מציאות חדשה, בה הדבר החשוב הוא עיבוד הידע, מיונו והפנמתו והעברת ביקורת עליו". כך אמרה בהציגה את חזונה לשנים הקרובות.
שינון וגסויות אחרות

אני מודאג. והיה ויתממש חזונה, הפער הטכנולוגי, המדעי והרוחני בינינו לבין העולם, שכיום הוא לטובתנו, יצטמצם מהר מכפי שניתן יהיה לתקנו. השרה חושבת שבעבר למדו רק כדי "למצוא ידע ולשננו ולהקיאו", כפי שהקיאו גם בעבר? "בית ספר צריך לשנות את מטרותיו, מהקניית ידע לפיתוח כלים להבנה מעמיקה וחשיבה", אומרת יו"ר המזכירות הפדגוגית במשרד החינוך, הפרופ' ענת זוהר.

הגם האחראית על תכני הלימוד (מומחית לביולוגיה ולגנטיקה) לא חרשה מאות מאמרים ובלעה עשרות ספרים ושיננה אין ספור פעמים כיצד בנוי התא על מבנהו המדהים אך המסובך? הרי היא לא נולדה עם מאות הפרטים הנדרשים לשינון ולידיעה.

מניין הזלזול הזה בידע ובהקנייתו? איך יפתרו משוואה ריבועית אם לוח כפל לא נהיר לתלמיד? איך ינתחו חיבור ללא ידיעת הרכב המשפט? ואיך ינתחו "טקסט היסטורי" בלי לדעת את פרטיו? נבצר מבינתי.
 
"אז מה הפתרון שלך? " יתריסו מן הסתם. תציצו בבקשה בשיטות הלימוד מלפני 30 ו-40 שנה . ללא מחשבים, ללא חוברות צבעוניות, ללא תיקים במשקל 20 ק"ג. עם מחברת ועיפרון, ספר או שניים, לוח וגיר. משם יצאו מיטב המדענים וההוגים, בכירי המהנדסים ופועלי הייצור, משפטנים מזהירים ובעיקר אנשים מלאים כרימון. בידע, ועוד פעם ידע, שנרכש בעמל כה רב של שינון והפנמה. מילים גסות כמובן.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

גבי אביטל

צילום:

ד"ר להנדסת טילים, מרצה באקדמיה לטייס של חיה"א, זוכה בפרס תע"ש לשנת 1998, מורה ומחנך שנים רבות

לכל הטורים של גבי אביטל
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים