קלדן חסכן
לא חראם? המחשב דולק סתם. לפניכם כמה אפשרויות פשוטות לחסוך בחשמל בזמן שמכינים קפה. טוב לכיס וגם לכדור הארץ
תעריף החשמל נקבע על-פי צריכת קוט"ש (קילוואט לשעה), שזו כמות החשמל שצורכת נורת חשמל של 100 וואט במשך עשר שעות. מחשב ביתי ממוצע עובד על בין 60 ל-120 וואט, תלוי במה שאתם עושים. משחקי מחשב, הורדת קבצים גדולים או כל פעולה אחרת שגורמת למעבד ולדיסק הקשיח לעבוד צורכת כמובן יותר חשמל. מסך רגיל מוסיף עוד 80 וואט, ומסך LCD לוקח רק כ-25 וואט.
לצורך הדיון נניח שהמחשב צורך 180 וואט, או 0.18 קילוואט. התעריף האחיד של חברת החשמל הוא 48.12 אגורות לקוט"ש, כך שאם תשאירו את המחשב דולק 12 שעות ביממה, כל השנה חוץ מיום כיפור, זה יעלה בערך 380 שקל. אם המחשב עובד רק ארבע שעות, זה יעלה לכם 125 שקל. גם אם תוסיפו את המדפסת, סורק, חיבור לאינטרנט או רמקולים – לא מדובר בהוצאה גדולה.
רוצים לחסוך בכל זאת, ולו לטובת כדור הארץ? כבו את המחשב בלילה. אמנם אנחנו נכנסים לפולמוס עתיק של הפעלות מחשבים, אבל הכף מוכרעת לטובת כיבוי בהינתן העובדה שמחירי החשמל בעולם עולים.
אפשר לחסוך חשמל עם התוכנות לניהול האנרגיה של מערכת ההפעלה חלונות. בעלי מחשבים ניידים נעזרים בהם כדי לשמור על חיי הסוללה, אך החסכון הכספי כאן זניח. בעלי מחשבים שולחניים נעזרים בהם לעתים רחוקות, למרות שמי שעובד שמונה שעות ויותר יכול לחסוך בעזרתם כמה שקלים טובים מדי יום ולבזבז פחות חשמל.
היכנסו ל-Control Panel בתפריט ה-Start ובחרו ב-Power Options. מה שתראו תלוי בגרסת החלונות שלכם. מחשבים ניידים יציגו יותר אופציות בשל השימוש האפשרי בסוללות.
חלונות מציע שני סוגים של התאמות למצבי חסכון, שיכולים להתחיל אחרי זמן כלשהו של אי-פעילות, החל מדקה ועד שש שעות – לבחירתכם.
לפרקי זמן קצרים, מצב ה-Standby מכבה את המסך ואת הדיסק הקשיח – שצורכים את רוב החשמל – אך משאירים את הזכרון ושאר המחשב בהיכון. כל הקבצים והתוכנות נשארות פתוחות גם הן. כך שאם ניתק החשמל, תאבדו את כל מה שלא נשמר על הדיסק הקשיח. ה-Standby
מה שמביא אותנו לאופציה השנייה, המוכרת כ-Hibernate או Sleep. פעולה זו מכבה את המחשב, אך רושמת את המצב הנוכחי שלו, כך שכשאתם מדליקים שוב, אתם יכולים להמשיך בדיוק מהנקודה שממנה עזבתם, עם אותם הקבצים והתוכנות.
מחשבים רבים גם מציעים לכם את האופציה הזו בסגירה ידנית. החסרון הגדול הוא שהכניסה למצב שינה לוקחת יותר זמן מכיבוי רגיל. חסרון נוסף הוא שמצב השינה מתנגש עם מספר התקני חומרה (דרייברים) שמונעים ממנו לפעול כראוי.
גם כשאין התנגשויות כאלו, הכניסה למצב שינה היא איטית מאד בגרסאות ישנות יותר מחלונות XP. ב-XP הוא פועל מהר יותר אך עלול להיתקע במחשבים עם זכרון של גיגהבייט ויותר. אפשר להוריד מהאתר של מיקרוסופט פתרון לבעיה.
בקיצור, מצב השינה אינו פתרון אידיאלי. בעסק שעובד עם עשרות מחשבים וצוות שלא אוהב לכבות אותם, מצב השינה עשוי לעזור, אך למחשב הביתי זה לא אידיאלי. בלילה כדאי לכבות את המחשב. אפשר לקרוא עוד בנושא בדיון של מומחה של מיקרוסופט צ'רלי ראסל.