בטוחה בעצמה
יניב זייד מנתח את שפת הגוף של טרטמן וסבור כי הנאום היה אמיתי, אבל מה עם העובדות
ייאמר לזכותה של טרטמן שהיא לא היססה להתייצב מול כלי התקשורת ולהודות שטעתה. עובדה זו לכשעצמה תעניק לה, קרוב לוודאי, נקודות זכות בקרב הציבור. אולם כלל ידוע בשכנוע הוא, שעם עובדות הכי קשה להתווכח (ולכן אם יש לך עובדות חד משמעיות התומכות במסר שלך, הצג אותן). העובדות במקרה הזה, לא עובדות לטובת טרטמן.
רחוק מכך. על כן אין בכוחם של דבריה – אמינים, מרשימים ונוגעים ללב ככל שיהיו – "להטות את הכף" לטובתה במקרה הנוכחי. גם התעודה שהציגה, של קורסים שלמדה באוניברסיטת בר אילן, לא הפריכה את הטענות מולה, ולא הקנתה לה אמינות נוספת.
כלל נוסף בשכנוע, הוא שכאשר העובדות לא לטובתך, דבר על העקרונות. ואסתרינה ניסתה, בהצלחה לא מעטה, לדבר על העיקרון – העיקרון לפיו אדם יכול לטעות (או להטעות) ולא לספוג "רצח אופי", כדבריה. בניגוד לנשיא קצב, שפנה בנאומו האחרון (והזכור לשמצה) ל"אזרחי ישראל" מעל ראשי הכתבים והעיתונאים מולו, למרות שרוב נאומו התייחס לתקשורת, לא היססה טרטמן להישיר מבט אל הכתבים ולהוכיח אותם.
דיברה בנחרצות תוך שמירה על קשר עין
לאחר כמה משפטי "חנופה" (כגון "תקשורת זה דבר חשוב") , הסבירה טרטמן לנציגי התקשורת את העוצמה שנמצאת בידיהם, ואת האחריות שהיא מצפה מהם לגלות (אותה אחריות, אגב, פועלת גם בכיוון ההפוך - הציבור מצפה מכלי התקשורת לגלות אחריות ולבצע תחקירים על אישי ציבור).
טרטמן דיברה בנחרצות ובביטחון, הסתכלה לקהל בעיניים, והפגינה
שפת גוף בוטחת ושליטה עצמית מרשימה, אם לוקחים בחשבון את משמעות ההתפטרות עבורה ואת היומיים האחרונים שעברה.
לגבי אמינות דבריה – את זה כבר תלוי את מי שואלים. כל מי שעקב אחר המתרחש במפלגת ישראל ביתנו ביממה האחרונה, ספק אם מאמין שהסרת מועמדותה לתפקיד שרה נובעת "מתוך תחושת אחריות עליונה", כפי שהציגה בנאומה.
יניב זייד, עו"ד וכלכלן, משמש כיועץ עסקי ותקשורתי וכמרצה לשיפור יכולות הנאום, השיווק והשכנוע. מחבר הספרים "לדבר בפני קהל" ו"לדבר בפני לקוח".