השמנת נפש

מה בין השמנה וגורמים נפשיים? הפסיכולוגית מאיה פרנקל, מומחית בהשמנת יתר, ענתה לכם • סיכום אירוח

nrg קהילות | 18/2/2007 15:38 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
איך אפשר להחליף את ההתמכרות באוכל למשהו אחר? בכל פעם שאני משועממת קלות או בלחץ קטן, דבר ראשון אני צריכה שמשהו ייכנס לפה. איך אפשר למנוע את התהליך האוטומטי הזה?

פעמים רבות אנשים מתארים את התנהגות האכילה שלהם כהתמכרות ולמעשה מתכוונים בעיקר לתחושה של איבוד שליטה. כלומר, גם אם רוצים להפסיק לאכול לא ממש מצליחים והאכילה נמשכת עוד ועוד ללא קשר לתחושת השובע אשר מתפשטת בגופם. אכילה כזאת, כפי שניתן להבין הינה לרוב מנותקת מצורך גופני ובאה בד"כ על מנת לענות על צורך רגשי. כך, כל פעם שחשים שעמום, ריקנות, מתח, לחץ פונים לאכילה.

בטיפול פסיכולוגי המתמקד ברגשות ובמחשבות טורדניות אשר מובילים להתנהגות של אכילה (למשל בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי) ניתן להתיר את הקשר החזק שנוצר בין מצב רגשי לאכילה ולמצוא דרכים אחרות להירגע, למלא את הריקנות ולהרגיש מאוזנים רגשית. עוד על הקשר בין מצב רגשי לאכילה תוכלי לקרוא בקישור המצורף.

האם התמכרות לאכילה היא כמו כל התמכרות אחרת?

קשה לכלול התנהגות של אכילה כהתמכרות. אכילה הינה תנאי בסיסי לקיומנו, שלא כמו סמים, אלכוהול או חומרים ממכרים אחרים. בטיפול בהתמכרויות אלה מפסיקים באחת כל שימוש בחומר הממכר ויש להימנע ממנו לחלוטין. מאוכל, כמובן שלא ניתן להימנע שהרי הוא דלק חיוני לחיינו. לכן, מוטלת עלינו המשימה לקיים עם אוכל מערכת יחסים נשלטת, מאוזנת ומבוקרת.

האם קופת החולים מממנת השתתפות בסדנאות של גמילה מהשמנת יתר דוגמה OA?

בשל העליה בשכיחות הסובלים מהשמנת יתר, מרכזים רפואיים שונים פותחים קבוצות שונות המציעות טיפול בנושא זה. לגבי השתתפות של קופות החולים, אני מניחה שיש לבדוק עם הקופה או עם המרכז הרפואי הספציפי שמציע קבוצות אלה.

איך אפשר להתגבר על מחסום הבושה וללכת להשתתף באחת הסדנאות האלו?

תהליך ההבשלה להתחלת הטיפול בהשמנה הינו אינדיבידואלי ומשתנה מאדם לאדם. יחד עם זאת, רוב האנשים מדווחים על בושה מהשתתפות בקבוצות טיפוליות מסוג זה. כך שהבושה כמו החשש או הרתיעה הינם רגשות שכיחים, ומשמעם הכרה בבעיה ורצון בקבלת עזרה . כאשר מגיע השלב שבו המוטיבציה והרצון בשינוי משמעותי בחיים גוברים על הפחד והבושה- אז מתחיל התהליך הטיפולי.
הכרות מוקדמת עם הצוות הטיפולי, הבנה של העקרונות הטיפוליים, והכרות קצרה עם האנשים השונים שישתתפו בקבוצה - כל אלה יכולים לעזור להתגבר על המחסום ולהגיע למפגשים.
מאיה פרנקל. פסיכולוגית המומחה בהשמנת יתר.
מאיה פרנקל. פסיכולוגית המומחה בהשמנת יתר. עופר מאיר
התמודדות עם אכילת יתר

אני בת 29 וסובלת כבר כחמש שנים מעודף משקל. נמאס לי להיות שמנה ואני רוצה לחזור להיות רזה ובריאה, אבל בכל פעם שאני מתחילה בדיאטה אני מתחילה לבלוס במשבר הראשון שפוקד את חיי (לאחרונה פיטורין מעבודה). מה לעשות נגד זה? איך להרגיע את עצמי בדרך אחרת? אני רוצה להרגיש טוב עם עצמי להסתכל במראה ולהיות מרוצה ויודעת שצריך לאכול מבוקר ולעשות ספורט, אבל אני לא מצליחה להתמיד. איך לצאת מהמעגל הזה? אני לא מרחמת על עצמי אבל באה מחמש שנים של דיאטות ואני מיואשת. אני בטוחה שיש משהו נפשי מאחורי זה, אבל מה?

אני מבינה לחלוטין למצוקתך. זה אכן מייאש עד מאוד לנסות עוד ועוד דיאטות ובכל זאת כל הזמן להשמין ולעלות במשקל. בהחלט יתכן שעליך לבחור בדרך אחרת, דרך שתהיה ארוכת טווח ואולי לכל אורך חייך, דרך שתהני מלהתמיד בה ותרגישי שהיא מאוזנת, בריאה ומיטיבה עמך. דרך כזאת משמעה שינוי כולל ומשמעותי במערכת היחסים שאת מקיימת עם אוכל.

בתהליך השינוי תצטרכי לשאול את עצמך מה מספק לך האוכל? האם את פונה אליו רק במשברים או גם בעתות שמחה וסיפוק רגשי?

האם האוכל מצליח לעזור לך לצאת מהמשבר או שהוא מעמיק אותו ויוצר מעגל קסמים של אכילה - השמנה - רגשות קשים - שוב אכילה וכך הלאה. מעגל זה יוצר רגשות ייאוש קשים אשר בדרך כלל מובילים לפנייה לדיאטה מחמירה ונוקשה אשר מעמיקה את הכמיהה לאוכל ובסופו של דבר עלולה להוביל שוב לאכילת יתר. במקום זאת, יש להבין לעומק את מערכת היחסים שאדם מקיים עם אוכל ולנסות למצוא בתוכה מקומות של שליטה, בחירה ומודעות אשר מביאים איתם גם חירות נפשית.

בכל פעם שאני מתעצבנת, כועסת או שמשהו לא מסתדר אני חייבת לאכול משהו. הפסקתי גם לעשן ונראה לי שמאז אני אוכלת הרבה יותר. יש לך טיפים בשבילי מה ניתן לעשות כדי להתמודד עם הבעיה?

מאז תחילת החיים משמש האוכל כאמצעי להרגעה ולאיזון רגשי. אם המניקה את תינוקה מעניקה לו יחד עם המזון המתקתק והטעים גם תחושה נפלאה של בטחון, הכלה, דאגה ואהבה. לכן, ברור כי לאוכל משמעויות רגשיות עצומות בחיינו. יחד עם זאת, עם ההתפתחות והגדילה, מרבית האנשים יפתחו דרכים אחרות להירגע ולחוש מסופקים רגשית (משחק, קריאה, שיחה וכדומה).

אם האוכל מספק פונקציה עיקרית של הרגעה בכל פעם שמתמודדים עם קונפליקט או בעיה - אכילת היתר עלולה להוביל להשמנת יתר וככלל למערכת יחסים לא מווסתת עם אוכל. לכן, נסי לבדוק עם עצמך מהם הדברים האחרים בחייך שמרגיעים אותך (מקלחת חמה, שיחה עם חבר/ה, פעילות גופנית וכדומה). בהמשך, יהיה עליך להתיר את הקשר החזק שנוצר בין מצב רוח שלילי לאכילה ע"י פנייה להתנהגות אחרת. ייעוץ פסיכולוגי יכול לסייע לך לעשות זאת בדרך הטובה והמתאימה עבורך. תוכלי לקרוא על כך עוד בקישור הבא.

לקריאת האירוח המלא לחצו כאן
מלב''י, מרכז לטיפול בהשמנת יתר
מלב''י, מרכז לטיפול בהשמנת יתר מלב''י

האירוחים הקודמים בסדרה

לחצו כאן לסיכום האירוח עם ד"ר אסנת רזיאל, כירורגית בריאטרית ומנהלת המרכז לטיפול בהשמנת יתר.

לחצו כאן לסיכום האירוח עם מירית קרקובסקי, דיאטנית קלינית.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים