הכסף צומח עם העצים
קרנות הנאמנות הירוקות לא הפליאו השנה בביצועים. זה לא אומר שאי אפשר להשקיע בערכים סביבתיים וגם להרוויח. רז גודלניק עוקב אחרי המניות הירוקות וחוזה להן עתיד טוב יותר
2006 היתה שנה טובה בתחום ההשקעות הירוקות, לפחות מבחינת ההיצע שעומד בפני המשקיעים. לפחות 8 קרנות נאמנות ירוקות חדשות החלו לפעול ב-2006 ברחבי העולם, כשמתוכן 4 קרנות הן קרנות אינדקס שעוקבות אחרי מדדים ירוקים, כגון הקרן היפנית The Chikyuryoku Fund שהחלה לעקוב אחרי ה-Global Climate 100 Index. בנוסף, הושקו ב-2006 שישה אינדקסים ירוקים חדשים, מתוכם שלושה (אחד ראשי ושניים משניים) על ידי בנק ההשקעות הניו-יורקי Jefferies.
מעבר לגודלו של התחום, חשובים כמובן הביצועים. ראשית, נסתכל על קרנות נאמנות ירוקות ונראה מה הן עשו ב-2006. מבדיקה של מאגר הנתונים socialfunds.com, המרכז נתונים לגבי 75 קרנות נאמנות ירוקות, עולה כי 48% מהקרנות השיגו תשואה נמוכה מ-10% (כולל מספר קרנות שהשיגו תשואה שלילית) ו-45% מהקרנות השיגו תשואה בטווח שבין 10%-20%. רק חמש קרנות הצליחו להשיג ב-2006 תשואה גבוהה מ-20%, כשמעל כולן מתעלה Domini European Social Equity Fund, שהשיגה תשואה של 44.3%.
כמובן, נדרשת גם בדיקה של ביצועי הקרנות הירוקות באופן יחסי ולא רק באופן אבסולוטי, בכדי שנוכל להגיד אם הביצועים שלהן מאכזבים או טובים. לשם כך אפשר להשוות את התוצאות של הקרנות לביצועים הממוצעים של הקטגוריות הכלליות להן הן משתייכות (השקעה במניות גדולות, מניות קטנות וכו') ולמדדים רלוונטיים לקטגוריות (בנצ'מרק), כגון S&P 500, או קבוצת מדדי MSCI. היות ולא נעשתה עדיין השוואה מקיפה שכזו לגבי 2006, בדקתי את נתוני 10 הקרנות הירוקות הטובות ביותר לשם קבלת אינדיקציה ראשונית. מצאתי כי 7 מתוך 10 הקרנות הירוקות המצטיינות הכו את המדד הרלוונטי שלהן ו-8 השיגו תשואה טובה יותר מהממוצע בקטגוריה שלהן.
מדובר בתוצאה טובה למדי, אבל בהתחשב בכך שמדובר ב-10 הקרנות הטובות ביותר, הרי שסביר להניח שבדיקה מקיפה של כל הקרנות תגלה תוצאות הרבה פחות מרשימות. מכיוון שכמעט 50% מהקרנות השיגו תשואה הנמוכה מ-10% ורוב המדדים הרלוונטיים השיגו יותר מ-10% ב-2006, אני מניח שרוב הקרנות הירוקות
הקרן עם הביצועים הטובים ביותר היא כאמור Domini European Equity Fund שהשיגה תשואה של 44.3%. למי ששואל את עצמו במה בדיוק משקיעה הקרן, הרי שמדובר בחברות אירופיות גדולות ובינוניות – 80% מנכסי הקרן מושקעים בחברות גדולות (שווי שוק מעל 10 מיליארד דולר) וחברות בינוניות (שווי שוק בין 2-10 מיליארד דולר). כמובן שגודלן של החברות אינו תנאי מספיק והן נדרשות גם לעמוד בסטנדרטים הסביבתיים והחברתיים של הקרן. מעבר לבחינה של כל חברה וחברה באופן פרטני, הרי שהקרן פוסלת על הסף חברות שמעורבות בייצור מוצרי טבק, משקאות אלכוהול, הימורים, נשק, או בעלות והפעלת כורים גרעיניים. סכום ההשקעה המינימלי בקרן עומד על 2,500 דולר למי שמעוניין.

בית ההשקעות Domini לא מפרסם את המניות שבפורטפוליו של הקרן, אבל מי שכן עשתה זאת היא קרן הנאמנות הירוקה Portfolio 21. הקרן, שהשיגה ב-2006 תשואה של 24.38%, פירסמה את רשימת עשר המניות הטובות ביותר מתוך 88 מניות שהיא השקיעה בהן ב-2006. הרשימה כוללת מניות ממגוון תחומים ומדינות (בסוגריים התשואה של המניות ב-2006):
1. Vestas Wind Systems - יצרנית טורבינות רוח מדנמרק (131%)
2. Fuel Systems Solutions - יצרנית מערכות דלק לרכב המתאימות לדלק נקי מארה"ב (114%)
3. JM - חברת נדל"ן ובנייה ידידותית לסביבה משבדיה (89%)
4. Interface - יצרנית שטיחים ידידותיים לסביבה למשרדים מארה"ב (76%)
5. British Land - חברת פיתוח וניהול נכסים ירוקה מבריטניה (61%)
6. Acciona - קונגלמורט ספרדי שעוסק בעיקר בבינוי ותשתיות ומיישם מגוון של מרכיבים ירוקים בפעילותו (50%)
7. אורמת - החברה הבינלאומית מישראל שעוסקת בתחום האנרגיה החלופית ובעיקר בהפקת אנרגיה גיאותרמית (46%)
8. קנון - החברה היפנית מתרכזת בייצור מוצרים יעילים מבחינת צריכת אנרגיה וגם באימוץ מדיניות סביבתית מקיפה (46%)
9. HP - עוסקת במגוון של נושאים ירוקים בכדי להקטין את השפעתה על הסביבה (43%)
10. Novozymes - חברת ביוטק מדנמרק, שעוסקת בפיתוח פתרונות ידידותיים לסביבה (41%)
אופציה נוספת שעמדה בפני המשקיעים היא השקעה במדדים ירוקים, אשר בוחנים חברות על פי קריטריונים סביבתיים וחברתיים. את ההשקעה ניתן לבצע באמצעות קרנות אינדקס העוקבות אחרי המדדים הללו. אחד המדדים הבולטים הוא מדד FTSE4GOOD האנגלי, שהוא למעשה קבוצה של מדדים, המחולקים בעיקר גיאוגרפית לפי אזורים שונים – יפן, אירופה, ארה"ב ואנגליה. לכל אחד מהמדדים הירוקים הללו יש מדד רגיל מקביל שאפשר להשוות אליו ולבדוק האם המדד הירוק השיג תשואה עודפת או נחותה באופן יחסי. מבדיקה של נתוני 2006 עולה כי 6 מדדים ירוקים מהקבוצה השיגו תוצאות נחותות לעומת המדדים הרגילים ורק 3 מדדים מהקבוצה (FTSE4Good Global, FTSE4Good US, FTSE4Good Japan) השיגו תוצאות טובות יותר מהמדדים המקבילים להם. בהחלט תוצאות לא מעודדות למי שקיווה למצוא תשואה עודפת במדדים הירוקים.
ומה עלה בגורלו של המשקיע הירוק הישראלי ב-2006? בשנה האחרונה כבר היו למשקיע הישראלי מספר אפשרויות השקעה ירוקות מקומיות, כגון קרנות נאמנות ירוקות, השקעה במדד מעלה או רכישת תעודות סל העוקבות אחרי מדדים ירוקים בחו"ל. מעבר לכך, אפשר כמובן להשקיע במניות ירוקות ספציפיות שנסחרות בארץ (אורמת לדוגמא) ובחו"ל, אך לצורך הדיון נתרכז בקרנות נאמנות, מדדים ותעודות סל, שיש בהן פיזור יותר גדול וסיכון נמוך יותר מהשקעה במניה אחת כזו או אחרת.
את התשואה הטובה ביותר מבין האפשרויות הללו קיבל מי שהשקיע ב-2006 בקרן הירוקה של אלטשולר-שחם. זו הניבה ב-2006 תשואה של 19.94%. הקרן הצליחה להכות גם את מדד הבנצ'מרק שלה, S&P 500, שעלה ב-13.62% ב-2006, וגם את הקטגוריה של מניות חו"ל, שעלתה ב-4.5%. אם משווים אותה לקרנות ירוקות בחו"ל, הקרן היתה מגיעה למקום השישי מבחינת תשואה ב-2006 מבין הקרנות הנסקרות ב-socialfunds.com. קרן ירוקה מקומית נוספת, היא פריזמה (פ.ק.ן) אנרגיה אלטרנטיבית, שהשיגה ב-2006 תשואה של 8.31% - יותר טוב מהממוצע בקטגוריה (מניות חו"ל), אך פחות טוב מהמדד הרלוונטי (S&P 500).
מי שהחליט להשקיע במדד מעלה, יכל היה לעשות זאת באמצעות תעודת הסל 'קסם מעלה', או באמצעות קרן הנאמנות 'פקן מעלה'. מדד מעלה, שעודכן ביוני 2006, השיג ב-2006 תשואה של 10.94% ועקף את המדד ההשוואתי שלו, ת"א 100, אשר הניב למשקיעים בו 10.19%.
תעודות הסל הירוקות היוו אופציה נוספת למשקיע הירוק. מי שהשקיע בתעודת הסל 'מבט אנרגיה חלופית', העוקבת אחרי מדד ה-ECO, הכולל 40 מניות של חברות הפועלות בתחום האנרגיה החלופית, זכה ב-2006 לתשואה צנועה של 5.22%. תעודות הסל של קסם מקבוצת אקסלנס שעוקבות אחרי מדדים ירוקים החלו לפעול רק באמצע שנת 2006 ולכן קשה קצת לשפוט את ביצועיהן בהשוואה לשאר. בכל מקרה, בששת החודשים שהן נסחרו ב-2006, קסם מים, העוקבת אחרי מדד Palisades Water Index, הניבה תשואה של כ-6.2% וקסם קלינטק, העוקבת אחרי מדד Clean Tech Index US, השיגה תשואה שלילית של כ-7%.
כשמסכמים את הנתונים שנאספו עד כה, נראה ששנת 2006 לא היתה מוצלחת במיוחד למשקיעים הירוקים מבחינת ביצועים, וייתכן מאד שמי שהשקיע את כספו באפיקים שאינם מביאים בחשבון משתנים סביבתיים וחברתיים זכה לתשואות טובות יותר. עם זאת, אין זה אומר כלל וכלל שכל משקיע פרטי שרוצה לשלב ערכים ירוקים עם השקעות חייב לשלם על כך מחיר במונחי תשואה.
כל האינדיקציות, כולל דוחות עדכניים של בתי השקעות, מראות ששיקולים (שלא לומר סיכונים) סביבתיים וחברתיים הופכים ליותר ויותר מהותיים ומי שיביא אותם בחשבון, גם יתוגמל בהתאם. מתי זה יקבל ביטוי גם בבורסה? בקרוב. אולי אפילו בקרוב מאד. אבל גם עד אז, לא חייבים לשבת על הגדר ולהמתין. עיקר המאמץ הוא כמובן בזיהוי ובחירת אפיק ההשקעה האופטימלי, שכן גם אם אפיק השקעה הוא ירוק, זה לא הופך אותו באופן אוטומטי לאידיאלי. בכל מקרה, גל ההשקעות הירוקות רק צובר תאוצה וכדאי לעקוב אחריו מקרוב. מי יודע, אולי כבר ב-2007 המשקיעים הירוקים יותירו את כל השאר מאחור?