ישראל תרכוש פצצות חכמות
חיל האוויר יצטייד בפצצות "ספייס" שנחשבות למתקדמות בעולם וירכוש גם פצצות חכמות מארצות הברית
במהלך מלחמת לבנון השניה, מטוסי הקרב של חיל האוויר עשו שימוש מוגבל בפצצות חכמות. ואולם השימוש באותן פצצות היה מצומצם ביותר, וגם אז הוא נעשה אך ורק באישורם של הדרגים הגבוהים ביותר במערכת הביטחון. זאת לאור העובדה שבישראל מחזיקים בכמות מצומצמת של פצצות כאלה, ולטענת הגורם הביטחוני במערכת הביטחון השתדלו לשמור אותן לאפשרות שהמלחמה תתפשט מעבר לזירה הלבנונית.
לדברי גורמים במערכת הביטחון, אחד מלקחי המלחמה האחרונה הוא הצורך בשימוש בפצצות חכמות כדי לפגוע בצורה מדויקת יותר במטרות.
בשבועות האחרונים החל חיל האוויר הישראלי להצטייד בשני סוגים של פצצות, במסגרת שתי עסקאות מקבילות. האחת היא השלמת מאגר טילי ה"ספייס" מתוצרת רפא"ל. מדובר בפצצה חכמה שנרכשה עבור מטוסי ה-F16 כבר בשנת 2003. ייחודה של הפצצה היא ביכולתה לקבל את התמונה של המטרה, לסרוק את השטח ולכוון אותה עד כדי דיוק של סנטימטרים.
"שגר ושכח"
פצצת הספייס מהווה פריצת דרך ברמת הדיוק של מערכות האלקטרו-אופטיקה. לפצצה יש שני דגמים: ספייס 1,000 וספייס 2,000, כאשר ההבדל הוא בגודל ראש הנפץ הקרבי. טווח השיגור הרחב של הפצצה החכמה מאפשר למטוס לא להיכנס לשטח המאוים מטילי נ"מ, ובכך להפחית בצורה משמעותית את הסיכון הכרוך במעשה. כמו כן, לפני השיגור הפצצה ננעלת על עשרות מטרות, וכך יכול הטייס לבחור את המטרה המתאימה ברגע האחרון.
רכישת הפצצות תעלה את רמת הדיוק של חיל האוויר בפגיעה במטרות,
ותעניק חופש פעולה רחב יותר לשימוש בהן במלחמה הבאה, אם זו תפרוץ.
העסקה השנייה שעומדת על הפרק היא עסקה בין חיל האוויר הישראלי לבין חברת בואינג, במסגרתה תרכוש ישראל פצצות חכמות מסוג JDAM בעלות של כמאה מיליון דולר.
מדובר בפצצה חכמה, שגם בה נעשה שימוש במהלך המלחמה האחרונה. הפצצה מופעלת על ידי מערכת ניווט לווינית עם מחשב בשיטת ה"שגר ושכח". יתרונה הוא ביכולתה לעקוב אחר המטרה באמצעות קרן לייזר, ובאפשרות לתקן את מסלולה בדרך למטרה.