גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


מכת חשמל

ג'נרל מוטורס עומדת שנה בה ככל הנראה יילקח ממנה תואר "חברת המכוניות הגדולה בעולם". בניסיון להציל את כבודה הציגה GM את מודל המכונית החשמלית החדש. האם מדובר בניסיון נואש או שמא כוונות טובות וירוקות בלבד?

רז גודלניק | 11/1/2007 8:49 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
2006 היתה שנה שג'נרל מוטורס (GM) לא תרצה לזכור. ירידה במכירות, הפסדים של שלושה מיליארד דולר בתשעת החודשים הראשונים של השנה (עדיין לא פורסמו תוצאות הרבעון האחרון), פיטורים של 34,400 עובדים, צמצום חד של שישה מיליארד דולר בהוצאות והרשימה עוד ארוכה. בנוסף לכל הצרות שלהם, עלה לאקרנים ב-2006 הסרט 'מי הרג את המכונית החשמלית?', שניסה להבין למה GM הורידה מהכביש את הדור הראשון של מכוניות החשמליות שהיא פיתחה, ועשה לה יחסי ציבור רעים מאד.

אולם את המכה הכי כואבת בעקבות 2006 (וכמה שנים גרועות נוספות שקדמו לה), תקבל כנראה GM רק השנה. לפי הערכות, עומדת חברת טויוטה לחלוף ב-2007 על פני GM ולקחת ממנה בפעם הראשונה מזה כ-80 שנה את התואר של חברת המכוניות הגדולה בעולם.  GM לא מוכנה להכנע בלי קרב והנשק שלה הוא לא אחר מאשר המכונית החשמלית.

בתערוכת הרכב הבינלאומית (North American International Auto Show), שנפתחה השבוע בדטרויט, הציגה GM את המודל הראשון שלה בדור הבא של המכונית החשמלית –  שברולט וולט. זוהי מכונית חשמלית היברידית – יש לה מנוע חשמלי ומנוע בנזין, שהוא למעשה מנוע עזר בלבד. אז איך זה בדיוק עובד?  המכונית מונעת על ידי מנוע חשמלי שניזון מסוללות ליתיום של 110 וולט. את הסוללות אפשר לטעון על ידי חיבור פשוט לחשמל בגראז' הביתי למשך כ-6.5 שעות, והן יספיקו לנסיעה של עד 64 קילומטר. אחרי כן, נכנס לפעולה מנוע הבנזין, שתפקידו להזין את הסוללות כשהן מתרוקנות. בנוסף לדלק רגיל, אפשר לתדלק את מנוע הבנזין גם באתנול (E85). בעתיד, יתווספו אפשרויות נוספות כגון ביודיזל ותאי דלק מימני. גם צריכת הדלק (הרגיל) אמורה להיות חסכונית במיוחד -  כ-63 ק"מ ליטר דלק (מחושב לפי נסיעה של 96 ק"מ ביום).

כל זה נשמע מצוין - מכונית חשמלית מתקדמת, מהירה (מגיעה ל-192 קמ"ש), בעלת עיצוב מתקדם, אפשר להטעין אותה בגראז', נוסעת ללא צורך בדלק מרחק שעונה לצרכים היומיומיים של 78 אחוז מאוכלוסיית ארה"ב, וכשהיא נזקקת לדלק, אפשר גם לתדלק אותה באתנול. יש רק בעיה קטנה אחת - המכונית הזו עדיין לא ממש נוסעת.
מתחרה למכונית הספורט הירוקה של טיויטה. צילום: מתוך האתר הרשמי
מתחרה למכונית הספורט הירוקה של טיויטה. צילום: מתוך האתר הרשמי מתוך האתר הרשמי
לא ענתה על דרישות הלקוחות

נכון, היתה שברולט בתצוגה והיתה מצגת יפה לעיתונאים, אבל בפועל הטכנולוגיה שעומדת בבסיסה של השברולט וולט עדיין נמצאת בשלבי פיתוח וקו הסיום לא קרוב במיוחד. המכשול העיקרי הן הסוללות. אין עדיין בנמצא סוללות שמתאימות לדרישות הטכנולוגיות של המכונית. GM משקיעה מיליוני דולרים בפיתוח הסוללות המתאימות, אבל זה כנראה עוד ייקח קצת זמן. למעשה, GM הודתה כי היא כלל לא יודעת מתי היא תשיק את המכונית ואפשר יהיה לרכוש אותה. ההערכות נעות סביב שלוש עד חמש שנים.

הרומן המחודש של GM עם הקונספט של מכונית חשמלית קצת מפתיע בהתחשב בהיסטוריה שלה. ב-1996 היא הציגה לשוק את ה-EV1,  המכונית החשמלית המודרנית הראשונה. המכונית יוצרה כמענה לדרישה של הרשויות מקליפורניה מכל יצרני כלי הרכב הגדולים לייצר שני אחוזים מכלי הרכב שלהם עם אפס זיהום אוויר. GM ייצרה 1100 מכוניות חשמליות מסוג EV1 והחכירה 800 מתוכן, החל משנת 1997, בליסינג במדינות קליפורניה ואריזונה.

המכונית היתה מוצלחת למדי יחסית למודל ראשון. היא הגיעה למהירות מקסימלית של 128 קמ"ש, ואחרי שהטענת אותה בגראז' למשך מספר שעות (כ-5-6 שעות בממוצע), היא יכלה לנסוע לטווח של 130-195 ק"מ ואפילו יותר, תלוי בתנאי הנסיעה, עד להטענה הבאה. המכונית היתה נוחה, שקטה במיוחד, לא זיהמה את האוויר, עלות האחזקה שלה היתה נמוכה והרוכשים שלה, כולל כמה

סלבריטיז כמו טום הנקס ומל גיבסון, היו מאד מבסוטים ממנה. למרות זאת, אחרי שתמו חוזי ההחכרה של שלוש שנים, GM אספה את כל המכוניות והורידה את כולן מהכביש. פחות מעשר שנים לאחר ש-GM הציגה את ה-EV1, היא הפכה את כולן לגרוטאות חסרות שימוש.

כריס פיין, בסרטו המצוין והמומלץ 'מי הרג את המכונית החשמלית?', ניסה להתחקות אחרי הפרשה ולהבין מה בדיוק קרה שם ומי הגורמים שהביאו להעלמותה של ה-EV1 מהכביש. הסרט מתחקה אחרי שורה של חשודים - מחברות הנפט שחששו לפרנסתן, דרך הממשל הרפובליקאי שחשש לחברות הנפט ולחברות המכוניות הגדולות, הצרכנים, הרשויות בקליפורניה וכמובן GM.

GM טענה שה-EV1 פשוט לא ענתה על דרישות הלקוחות ושלא היתה הצדקה לייצר אותה. מהסרט עולה תמונה קצת שונה. ראשית, GM ראו ב-EV1 נטל כלכלי – הוצאות הפיתוח והשיווק היו מאד גבוהות לטענת החברה, נוצר חשש שהצלחת המכוניות החשמליות תבוא על חשבון דגמים אחרים הרבה יותר רווחיים, ובנוסף המכונית החשמלי כמעט ולא נזקקה לטיפולים וחלפים ובכך הפחיתה נתח משמעותי מהכנסות החברה. היו גם סיבות נוספות, כמו ההחלטה ש- GM כנראה עשתה באותה תקופה להשקיע בהאמר. מבחינת החברה, ההאמר נראה כמו פרה חולבת והמכונית החשמלית הפכה לנטל שצריך להיפטר ממנו, וכך היה.

כריס פיין היה גם הוא השבוע בתערוכה והתלהב מאד מהשברולט וולט. ג'ואל מקובר דיווח בבלוג שלו כי פיין אמר לו שהמכונית חשובה בעיניו יותר מכל פרס שהוא יכול לקבל כבמאי. פיין אולי התלהב מהמכונית (וכמובן גם הסרט שלו מקבל תשומת לב נוספת בעקבותיה), אבל ישנם רבים שחשבו שמדובר בלא יותר מטריק זול של יחסי ציבור של חברה, שתעשה כל דבר בכדי להגדיל את נתח השוק המידלדל שלה.
טום הנקס. היה מבסוט מהחשמלית של GM. צילום: אי-פי-איי
טום הנקס. היה מבסוט מהחשמלית של GM. צילום: אי-פי-איי EPA: צילום

זכיה מחדש בהערכה

התמונה כרגיל מורכבת. אין לי ספק ש-GM עוברת שינוי תפיסתי ומתחילה להבין שהעתיד בשוק המכוניות יכלול גם אלטנטיבות ירוקות והעתיד הזה  קרוב מתמיד. מעידים על כך דבריו של ריק ואגונר, יו"ר ומנכ"ל GM, שצוטט בחדשות ה-BBC  כמי שאמר שיש עכשיו בסיס עסקי, שלא ניתן להפריכו, לייצור מכוניות ידידותיות לסביבה. ואגונר הוסיף ואמר שבעתיד כל המכוניות יצטרכו להיות מספיק גמישות בכדי שיוכלו לנוע על דלקים אורגניים, תאי דלק מימני, או סוללות שנטענות מרשת החשמל.

את השינוי רואים כרגע ב-GM בעיקר במחקר ופיתוח. במקביל לפיתוח המכונית החשמלית, היא משקיעה מאמצים רבים גם בפיתוחים טכנולוגיים של תאי דלק מימניים כאופציה ירוקה נוספת. כל המאמצים הללו הם כאמור עדיין לא יישומיים, בודאי כשמדובר באופציה של תאי דלק מימניים, שייתכן ויעברו עוד 10-15 שנים עד שנראה תוצאות לגביהם. מה ש-GM מנסה לעשות בבאז התקשורתי שיצרה סביב השברולט וולט הוא ליצור מעין 'היוון' של הצהרת הכוונות הירוקה שלה ולגרוף חלק מהדיבינדים כבר עכשיו. זאת, כאמור, במסגרת מאבק האיתנים מול טויוטה המצליחה והירוקה.

למיק ג'קסון הסיפור מאד ברור. ג'קסון, מנכ"ל AutoNation, סוכנות מכירות רכב גדולה, אמר בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס כי החשיפה של השברולט וולט תיצור באז ותפתיע אנשים שיגידו לעצמם 'לא ציפיתי לדבר כזה מ-GM' ויש סיכוי שהם יסתכלו באור קצת אחר על מכוניות אחרות של החברה שמוצעות למכירה. לדעתי, זה בדיוק מה ש-GM רוצה להשיג כרגע – שיפור במוניטין וזכיה מחדש בהערכה של לקוחות פוטנציאלים, גם כאלו שיש להם רגישות לסביבה ואולי אפילו, חס וחלילה, שוקלים לקנות פריוס.

מכונית מונעת מימן של ג'נרל מוטורס. צילום: אי-פי
מכונית מונעת מימן של ג'נרל מוטורס. צילום: אי-פי צילום: א.פי

לא מעוניינים בסרט המשך

הבעיה של GM היא שבמקביל להצהרת הכוונות הירוקה שלה, היא ממשיכה לשווק את אחת המכוניות זוללות הדלק והכי פחות ידידותיות לסביבה – ההאמר. אפילו בתערוכה, הוצג האמר בקרבת השברולט וולט. כך שנראה ש-GM מנסה לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה, כלומר לפנות לכל הקהלים ולהציג בפני כל אחד מהם את הסיפור והמכונית שיותר יתאימו לו. בדרך כלל אין בעיה לעשות זאת ורוב חברות המכוניות נוהגות כך, רק שההאמר, כנציג נאמן של כל המכוניות זוללות הדלק שלנהגים שלהם לא אכפת במיל מההשפעה שלהם על הסביבה, מייצר הרבה מאד אנטגוניזם כלפיו ולכן לא בטוח שבמקרה הזה הטקטיקה הזו תעבוד.

ישנם פעילים ירוקים בתחום כלי הרכב שמבקשים לראות את חצי הכוס המלאה ולברך על כך שחברת המכוניות הגדולה בעולם (עדיין) מקדמת את אחת הטכנולוגיות הירוקות המתקדמות ביותר בתחום. לדעתם, אפילו צריך ללחוץ על GM לא לחכות עד שיהיו לה את הסוללות המושלמות ולהוציא גרסאות ראשוניות יותר לשוק מוקדם ככל האפשר. אם הם יראו שהפיתוח של הסוללות מתעכב מעבר לצפוי, יש סיכוי לא רע שהם יענו להצעה הזו, ובלבד שלא ייראו כמי שהפריח לאוויר בלון שמאחוריו אין ולא כלום.  

יש משהו סמלי בעובדה שהחברה מציגה את השברולט וולט בסמיכות כל כך קרובה ליציאתו לאקרנים של 'מי הרג את המכונית החשמלית?'. אחד הדברים שלמדתי מהסרט הוא שטויוטה התחילו את הפיתוח של המכונית ההיברידית בעקבות החשש שלהם מהפיתוח של ה-EV1. עכשיו GM מנסה לעקוף את טויוטה בעזרת פיתוח של מכונית יותר ירוקה. אני רוצה להאמין שהפעם היא כבר לא תחזור על הטעות שעשתה עם ה-EV1 ובאמת תעשה מאמץ אמיתי להוציא ולשווק את השברולט וולט. אני בטוח למדי שגם מנהלי GM לא מעוניינים בסרט המשך 'מי הרג את המכונית החשמלית 2?'.

רז גודלניק

רז גודלניק הוא כלכלן, בעל תואר שני במנהל עסקים, יועץ לשעבר לשר הפנים ועוסק בפיתוח עסקי של עסקים ירוקים בהווה. לכתבות קודמות של רז גודלניק ליחצו כאן

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עסק ירוק

צילום: SXC

רז גודלניק, כלכלן, בעל תואר שני במנהל עסקי ויועץ לשעבר לשר הפנים. כיום מתגורר בדלאוור, ארה"ב, עוסק בפיתוח עסקים ירוקים מרצה וכותב על כך

לכל הכתבות של עסק ירוק
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים