קומבינת המס: הסיפור שמאחורי הקלעים
חשיפת מעריב על חוקר המע"מ שסירב לשתוק ויצא למלחמה בשחיתות ברשות המסים פתחה בפני המשטרה קופת שרצים, שהובילה עד ללשכת רה"מ
- קומבינת המס - מורה נבוכים
במוקד הדברים: חשד כי מנהל רשות המסים לשעבר איתן רוב וידידו הקרוב איש העסקים וחבר מרכז הליכוד קובי בן-גור קשורים בניסיון לתפור לשלושה תיק פלילי על לא עוול בכפם, במטרה להוריד אותם ממכרז ענק שבו זכו, מכרז שבו היה לבן-גור עניין גדול.
רותם, שחשף לפני קרוב לארבע שנים פרשיית שחיתות גדולה במחלקת החקירות של המכס והמע"מ בתל-אביב, סולק לאחר מכן מתפקידו על ידי רוב עצמו, ומאז מנהל מלחמת חורמה ברשות המסים. מסכת השחיתויות שעליה התלונן, ובמרכזה פרשת "אלוג-קרדיט" - חברות בניהול מלכה, קלדרון ואלוג - נחשפה בסדרת תחקירים שפורסמו בשנתיים האחרונות ב-מעריב והיא נחקרת ביאח"ה במהלך עשרת החודשים האחרונים. חקירת הפרשה והממצאים שהעלתה, ושממנה הסתעפה הפרשה עוד יותר, הם שהביאו בסופו של דבר למעצרים שבוצעו אתמול.
הסיפור החל בשנת 2003, כששלושת הצעירים מבת-ים הקימו אז את "אלוג נתונים בע"מ", חברה קטנה שעסקה בהפצת כרטיסי חיוג של החברות הסלולריות בקיוסקים ובחנויות, וגלגלה מחזור חודשי של כמה מיליוני שקלים. עקב בעיית גניבות של כרטיסים שהביאה לנזק כספי גדול, החלו בחברה לפתח מוצר מתקדם שיאפשר הטענה וירטואלית של הכרטיסים באמצעות מסופים ממוחשבים המפוזרים בנקודות המכירה.
לצורך הפיתוח הקימו השלושה חברה חדשה, "קרדיט נתונים בע"מ", וזו שכרה את שירותיהן של חברות התוכנה המובילות בארץ. כשהסתיים הפיתוח והמוצר היה מוכן לשימוש, רשמו אותו השלושה ברשם הפטנטים ופנו לרשות הדואר בהצעה למכור גם לה את המכשיר. לרשות הדואר קרוב ל-700 סניפים ברחבי הארץ, והחסכון בסוכנים שמסתובבים בין הסניפים אמור היה לחסוך לה מיליונים.
ברשות הדואר התלהבו מהמכשיר החדשני, אבל בשל היותה גוף ציבורי הודיעו אנשיה ל"אלוג" כי רכישתו תוכל להתבצע רק באמצעות מכרז. המכרז, בהיקף של 300 מיליון שקל, יצא לדרך בתחילת 2003 ולכל העוסקים בתחום היה ברור כי "אלוג" ו"קרדיט", מפתחות המכשיר, הן בעלות הסיכוי הגדול ביותר לזכות בו.
אלוג, קלדרון ומלכה כמעט
בתצהיר שהגיש מלכה לבית המשפט סיפר כי בשלב כלשהו החלו להגיע אליו טפטופי מידע על מעורבותו של איש העסקים קובי בן-גור מאחורי הקלעים של חברת "בי-וייז", שהתמודדה מולם במכרז. מלכה סיפר בתצהיר ובעדות שמסר ביאח"ה כי חברת "אלוג", שבה כיהן כמנכ"ל, ניהלה באותה עת משא ומתן עם איש עסקים שכבר השקיע בה 800 אלף שקלים.

"שבועיים לפני שהמשא ומתן הבשיל להסכם מחייב הודיע לי המשקיע כי הוא חוזר בו מכוונתו להשקיע במיזם, מאחר שהגיעו אליו שמועות כי המיזם לא יזכה במרכז, וגם אם יזכה - תיפתח נגד המיזם ובעליו חקירה של רשויות המס. המשקיע ציין כי השמועות הגיעו אליו בין השאר מקובי בן-גור". כתב מלכה.
בן-גור, חשוב להדגיש, הוא חברו הטוב משכבר הימים של איתן רוב, מי שעמד אז בראש אגף המכס והמע"מ. באותו תצהיר סיפר עוד המנכ"ל מלכה כי בעוד שהחברה ממתינה לתוצאות המכרז, החלו להגיע אליו שמועות מגורמים בשוק הסלולר לפיהן אין לחברה שלו סיכוי לזכות. "אמרו לנו", סיפר מלכה, "אתם לא תזכו במכרז. אם תזכו במכרז, אנשים עם חליפות כחולות יחכו לכם בדלת". רואה החשבון של החברה, שלמה ביטן, סיפר גם הוא בתצהיר שהוגש לבית משפט כי "מנהלי החברה יוסי מלכה ובנצי קלדרון סיפרו לי כי אדם בשם קובי בן-גור, רואה חשבון במקצועו ובעל עניין בחברת "בי-וייז", אמר להם כי אם הם לא יוותרו על המכרז של רשות הדואר או לא יכניסו למכרז שותפים מחברת "בי-וייז", אז הוא ידאג שתהיה חקירת מע"מ לקבוצת "אלוג-קרדיט" באמצעות מקורבו איתן רוב, מנהל המכס".
ב-18 ביוני 2003, ימים ספורים לפני פרסום תוצאות המכרז, סמוך לשש בבוקר, נשמעה נקישה על דלת משפחת מלכה בבת-ים. בדלת עמדו ארבעה חוקרי מע"מ, שהודיעו ליוסי מלכה כי ברשותם מידע כי הוא מנפיק חשבוניות מס פיקטיביות. מלכה המבוהל נלקח לחקירה קשה של 18 שעות. בתצהיר שהגיש סיפר כי במהלך החקירה יצא המרצע מן השק, כשראש צוות החקירה יאיר נחמני הטיח בו: "יוסי, עדיף שתודה עכשיו על הכל. יש לנו עדויות שאתה יכול להיכנס לכלא בגללן. אני אדאג לזיין אותך. אתה את המכרז לא תיקח".
"הייתי המום", סיפר אחר כך מלכה, "לרגע לא הבנתי מה הקשר בין החקירה לבין המכרז, אבל אז ירד לי האסימון והבנתי שנקלעתי למשהו מסריח". חוקרי המע"מ השאירו את מלכה אצלם עד שעות הערב המאוחרות. באישור קצין משטרה, ומבלי להביא אותו בפני שופט, זרקו אותו ללילה באבו-כביר. מלכה בילה יומיים במעצר בלי להבין מה קורה סביבו. למחרת שחרורו עיקלה לו יחידת החקירות סחורה בשווי חצי מיליון שקל ומכרו אותה במכירה פומבית ב-27 אלף.

כש"אלוג" ו"קרדיט" זכו לבסוף במכרז, לאיש בחברות הללו לא היה עוד כוח לשמוח. חקירת המע"מ הצליחה לפרק את החברות לגמרי. משקיעים שניהלו איתם משא ומתן ברחו כשקראו על מעצרו של מלכה בעיתון, העיקולים העמידו אותו מול הלקוחות בלי יכולת לספק את הסחורה, חברות הטכנולוגיה ואיתם הבנקים וקרובי המשפחה עמדו בתור ודרשו את הכסף.
לשלושת אנשי העסקים חסרי הניסיון לא היה מה לעשות במכרז שבו זכו. "בשלב מסוים", סיפר מלכה בתצהיר, הודיע קובי בן-גור לבנצי קלדרון, "קחו מיליון שקל ותרדו מהמכרז". קלדרון סירב, ויחד עם חבריו נאלץ למכור את החברה בנזיד עדשים כדי לסגור חלק מהחובות.
מידע שנחשף לפני כחצי שנה בתחקיר מעריב העלה כי ממונה מע"מ בתל-אביב, שוקי משעול, שחשד כבר עם תחילת החקירה כי היא מונעת משיקולים זרים, התריע על הדבר בפני צוות החקירה וצמרת רשות המסים. משעול, שאנשיו בדקו חשבונית אחר חשבונית את תיק "אלוג", קבעו כי אין בו פגם. "בדקנו אותם מכף רגל ועד ראש. לא היה בתיק רבע חשבונית פיקטיבית", אמר משעול.
בחודש פברואר 2006 מסר רפי רותם לחוקרי יאח"ה את כל ההשתלשלות בתיק "אלוג-קרדיט". אנשי יאח"ה זימנו את מלכה, קלדרון ואלוג וגבו מהם עדויות מפורטות על כל התנהלות רשות המסים בפרשה. תיקי החקירה, שנלקחו מרשות המסים על ידי חוקרי יאח"ה לפני מספר חודשים, העלו חשדות כבדים באשר להתנהלות חקירת מע"מ נגד "אלוג", לצורך במעצרו של מלכה ולעילות שסיפקו החוקרים לבית המשפט כדי לשכנע אותו לאשר את החיפוש בביתו.
אבל זה היה רק קצה הקרחון. החקירה, שהחלה בעניינה של חברת "אלוג", הלכה והסתעפה עם ממצאי החקירה - ושלחה זרועות שחלקן התגלו אתמול. מה שנחשף ביממה האחרונה, כך נראה, היה רק המנה הראשונה.
בתגובה לתחקיר מסרה אז רשות המסים בתגובה כי "החקירה נגד חברות "אלוג" ו-"קרדיט" היתה עניינית ומחויבת המציאות לאור חשדות שעלו. מלכה הובא לחקירה בחשד כי החברות שבבעלותו ובניהולו הוציאו חשבוניות שלא כדין ובגינן התקבלו החזרי מס בסכומים גבוהים, וזאת מבלי לדווח למע"מ. שיקולי החקירה היו ענייניים ומקצועיים. איתן רוב לא היה מעורב כלל בפתיחת החקירה ובמהלכה". קובי בן-גור דחה את הטענות לפיהן היה קשור לחקירה שנפתחה נגד חברות "אלוג" ו"קרדיט": " מעולם לא פניתי לאיתן רוב בעניין הקשור ליוסי מלכה או לחברות הקשורות אליו ".