החקירה בוטלה
מועצת זכויות האדם של האו"ם פירקה את הוועדה לחקר התקרית בבית-חנון בשל היחס הישראלי
במסיבת עיתונאים שכינס במוסדות האו"ם בז'נבה, הודיע טוטו על פירוק הוועדה, וביטול הביקור שתוכנן לישראל. "אנחנו רואים בחוסר שיתוף הפעולה מצד הממשלה הישראלית דבר מטריד מאוד, כמו גם כישלונה בהנפקת אישורי כניסה לחברי הוועדה", אמר.
אתמול היו אמורים חברי הוועדה לנחות בישראל, אך ביטלו את הגעתם לאור העובדה שלא זכו לאישור ממשרד החוץ. ועדת הבדיקה של טוטו ביקשה להגיע לישראל כחלק מהחלטת הגינוי של המועצה לזכויות אדם של האו"ם בז'נבה.
בירושלים רואים במועצה לזכויות אדם כגוף שעוין מאוד את ישראל ושהחלטותיו מאז הקמתו בחודש יוני השנה היו חד-צדדיות בסכסוך הערבי-ישראלי. גורמים מדיניים בכירים אף כינו את פעילות המועצה לזכויות אדם כשערורייתית.

בשבוע האחרון התארגנו הארכיבישוף טוטו ואנשי הצוות שלו ליציאה לישראל לתחילת הבדיקה. הם התכוונו לבקר ברצועת עזה ובשדרות, ולבחון את ירי הפגזים לעבר בית חנון. לכל אורך השבוע הוגשו כמה בקשות לשגרירות ישראל במוסדות האו"ם בז'נבה וכן למשרד החוץ בירושלים. התשובה שהתקבלה היתה: "תמתינו".
גורמים באו"ם ציינו שטוטו המתין בז'נבה כל סוף השבוע, וככל הנראה בעקבות העיכוב בתשובה הישראלית, יעזוב את אירופה וישוב לדרום אפריקה.
במשרד החוץ מסרבים
מנגד, בוחנים במשרד החוץ באופן חיובי יותר את ועדת הבדיקה השנייה שמעוניין האו"ם לשגר לישראל כדי לבחון את העובדות סביב פרשת בית חנון. מדובר בוועדה שהוקמה כחלק מהחלטה של העצרת הכללית של האו"ם בניו-יורק, ובראשה עומד מי שהיה שליח האו"ם ללבנון, סטפן דה-מיסטורה.
חברי הוועדה נפגשו עם אנשי משלחת ישראל לאו"ם והציגו בפניהם את המנדט שקיבלו ואת פרטי המשימה שלהם. בצוות הבדיקה יהיו חברים גם משפטן וקצין ארטילריה. במשרד החוץ ציינו כי "נראה שוועדה זו הינה מקצועית בהרבה, ואינה מדיפה ריח פוליטי".
במשרד החוץ ציינו עוד כי חברי הוועדה השנייה זהירים מאוד ומודעים לרגישות העניין, לכן הם מעוניינים לבדוק כיצד פעילותם תשתלב עם החקירה שכבר התבצעה בצה"ל סביב האירוע. גורמים מדיניים ציינו כי גם לגבי ועדה זו לא התקבלה עדיין החלטה בירושלים, אך רמזו כי הגישה כלפיה היא חיובית יותר מאשר לוועדה בראשות דזמונד טוטו.