גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


"הפרטת הכלא? השב"ס נכשל"

בכנס משפט פלילי נדון רעיון הכלא הפרטי, בעוד עורכי הדין מגנים: המדינה מפתחת 'הפרטת גאידמק'

גיל סלומון | 2/12/2006 13:11 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
רעיון הפרטת בתי הכלא בישראל, שייכנס לתוקפו על-פי החלטת הכנסת בשנת 2009 עם הקמת בית סוהר פרטי ניסיוני, מתחיל כבר עכשיו לאגור מתנגדים השוללים את התוכנית על הסף. בכנס הפורום הפלילי של לשכת עורכי הדין, שהתכנס בסוף השבוע הזה באילת, נשמעה הבוקר בעיקר רוח לחימה נגד הפרטת בתי הכלא, מצד הפרקליטים שמאשימים: "מרוב ששירות בתי הסוהר נכשל, שכחנו שזה תפקידו".

בכנס הנמשך הבוקר זה היום השלישי, בו נוטלים חלק בכירי השופטים, עורכי הדין ואנשי האקדמיה מהתחום המשפטי-פלילי, נערך הבוקר פאנל העוסק בהפרטת בתי הכלא בישראל. היועץ המשפטי של שירות בתי הסוהר, עו"ד חיים שמואלביץ', הסביר לנוכחים כי על פי החלטה שעברה בכנסת, בית הכלא הפרטי הראשון שייפתח בשנת 2009 יהווה כלא ניסיוני, לתקופה של שנתיים עד שלוש שנים. בשנת 2011, ייבחן הפיילוט ויוחלט על השינויים הנדרשים בו והאם יש מקום לפתיחת בתי כלא פרטיים נוספים.

אולם כבר עתה מסתמן כי היעילות שהוצגה כיתרון עיקרי בתוכנית ההפרטה, אינה בהכרח קיימת בפן הכלכלי. מהנתונים שהציג שמואלביץ', עולה כי עלות אחזקת אסיר כיום בבית כלא היא כ-280 שקלים ליום, ואילו המדינה תשלם למפעיל הפרטי כ-220 שקלים ליום עבור כל אסיר. זאת בנוסף לכך שהמדינה תחזיק יחידת פיקוח של שירות בתי הסוהר בתוך בתי הכלא הפרטיים, כלומר מדובר ברווח זעום ביותר למדינה מהפרויקט החדשני והגדול הזה.

עורכי הדין המשתתפים בכנס מיהרו לזנק על השלל ולומר את דעתם הנוקבת בנושא. "הזכיין הפרטי יעסיק את כוח האדם הזול ביותר, למרות שמטרת בית הכלא היא לשקם את האסירים", טען עו"ד ששי גז, המתנגד בחריפות לרעיון הקמתו של בית הכלא הפרטי. "מרוב ששירות בתי הסוהר נכשל בכך, כולנו שכחנו כי זה תפקידו".

עוד הוסיף גז כי "מי שכתב את החוק של הפרטת בתי הכלא, הוא מי שאינו מכיר את האסיר". גם פרופסור דפנה ברק-ארז, מומחית למשפט ציבורי מאוניברסיטת תל-אביב, גינתה את פרויקט ההפרטה. "המדינה מפתחת הפרטה מסוג גאידמק", אמרה ברק-ארז שנטלה חלק בפאנל הבוקר. לדבריה, נוצר בישראל מצב בו המדינה נסוגה מתחומים שונים, ומאפשרת לגופים רבים לתפוס את מקומה.
הכלא של לבייב

בנובמבר 2005, בעקבות הצעת חוק שהתקבלה בכנסת הקודמת בנוגע להפרטת בתי כלא בשירות בתי הסוהר, זכה לראשונה במדינת ישראל יזם פרטי במכרז להקמת מתקן כליאה. אפריקה ישראל וחברת מנרב הודיעו כי זכו במכרז המדינה להקמה והפעלה של בית כלא, שיוקם בבאר-שבע. עלות ההקמה של הפרויקט מוערכת ב-200 מיליון שקל.

הפרוייקט יתבצע על-ידי מימון פרטי לתשתיות ציבוריות (P.F.I) ואמור להימסר לממשלה בתוך 3 שנים, כאשר משך החוזה הכולל הקמה והפעלה הינו ל-25 שנים. מתקן הכליאה יכלול כ-800 מקומות למגורי אסירים, מרכז תעסוקה שבו יהיו מפעלים להעסקת אסירים, מרכז חינוך, מועדון תרבות, מרכז מבקרים ושירותים נוספים.

אך לפני כשלושה שבועות נערך בכנסת דיון בהצעת חוק של ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) ודוד אזולאי (ש"ס), שבאה לבטל את הצעת החוק

להפרטת בתי הכלא. יחימוביץ', נימקה את ההצעה בדברים הבאים: "בעצם קיומה של המדינה נתנו בידיה כוח. אפילו כוח להמית, כוח להשתמש בנשק, כוח לכלוא, כוח להעניש, כוח לעצור. לטעמי ולהשקפת עולמי, הפקדת הכוח הייחודי הזה שהוא נחלתה של המדינה בידי גורם פרטי, משמעותו התפרקות של המדינה מנכסיה ומאחריותה".

"אני איני חסידת ההפרטה ובכל זאת אני בטוחה שגם חסידי הפרטה מושבעים יש להם קווים אדומים", הוסיפה יחימוביץ'. "הם לא ירצו להפריט את סיירת מטכ"ל, למשל. הם לא ירצו להפריט את משרות השופטים. גם להם יש גבולות אבל בהחלטת ההפרטה של בתי הסוהר נחצו גבולות ברורים ביותר". תשובת הממשלה וההצבעה על הצעת החוק נקבעו למועד אחר.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים