הצעת חוק להגנה על חוסים
הצעת חוק חדשה תפתור מצב בו למרות חשד להתעללות בחוסים, לא ניתן להדיח המדריך מתפקידו
הצעת החוק הגיעה על רקע פרשת ההתעללות במוסד "נווה מנשה", הסמוך לפרדס חנה, בו שוהים חוסים בעלי צרכים מיוחדים שעברו עבירות פליליות. הפרשה נמצאת עדיין תחת חקירת משטרה, אך עמותת אקי"ם דרשה להזיז מתפקידו באופן מיידי את אחד המדריכים במקום, שחשוד בהתעללות בחוסים. ואולם, משרד הרווחה הודיע כי אין באפשרותו לעשות כן, מאחר שוועד העובדים ונציבות שירות המדינה לא מוכנים להדיח את העובד, עד אשר הוא יורשע בבית המשפט.
"אין הנחיות ברורות של נציבות שירות המדינה בנושא הזה", אמר דובר משרד הרווחה, נחום עידו. "כל הגורמים המעורבים סירבו בתקיפות להזיז את העובד מתפקידו, וידינו כבולות". לדברי עידו, המשפטנים של משרד הרווחה תומכים בשינוי החקיקה.
"אסור שיהיה ספק"
באקי"ם אומרים שפרשת ההתעללות ב"נווה מנשה" לא הותירה כל ברירה אלא לפעול לשינוי החקיקה, למרות שהזזת מדריך מתפקידו בשל חשדות להתעללות פיזית בחוסים נראית טריוויאלית. "משפטנים שלנו בדקו את טענות נציבות שירות המדינה וועד העובדים, וראו שאכן מבחינה משפטית לא נוכל לדרוש את הזזתו של העובד בבית המשפט", אמר מנכ"ל עמותת אקי"ם, יוסי מלכה.
"המשמעות היא שנכון להיום, טרם קבלת החוק, יכול בעל תפקיד טיפולי להתעלל בחסר ישע ולהישאר בתפקידו בכל תהליך החקירה, גיבוש כתב
האישום והמשפט עצמו, עד להרשעה".
בעקבות מצב זה, ביקשו העמותות לשנות את החוק באופן זהה לחוק שמחייב הזזה מתפקיד של חשודים בהטרדות מיניות. "רוב חסרי הישע לא מסוגלים להביע את עצמם ולספר מה עובר עליהם", אמר מלכה. "הם יכולים בקלות להפוך להיות קורבן של מטפל מתעלל, ואף אחד לא יידע על כך דבר. על כן, למרות חזקת החפות, אסור שבמקרים כאלו יהיה ספק".
באקי"ם מציינים בסיפוק מסוים שהעובדה שהממשלה אישרה את הצעת החוק, מבטיחה למעשה שהחוק יעבור בהליך מהיר בכנסת.