הח"כים הצביעו: ועדת חקירה ממלכתית
למרות שאין לח"כים סמכות לקבוע זאת, ניצלו כמה מהם את העובדה שח"כים בודדים נכחו במליאה, והעבירו את ההחלטה. יוזם ההצעה: תפסנו את הקואליציה הערב עם המכנסיים למטה
ההחלטה אושרה על חודו של קול: 11 חברי אופוזיציה שנכחו במליאה תמכו בהצעה, מול 10 ח"כים שייצגו את הקואליציה והתנגדו. הצעת ההחלטה, שיזמו במשותף ח"כ חיים אורון (מרצ) וח"כ אריה אלדד (איחוד לאומי-מפד"ל), התקבלה בסוף דיוני המליאה, כאשר מרבית חברי הכנסת כבר עזבו את המשכן.
האופוזיציה גילתה להפתעתה כי יש לה רוב באולם, ובתום הדיון מיהרו הח"כים אורון ואלדד לנצל את המצב ולהעביר את הצעת ההחלטה. בקואליציה ניסו לשנות את התוצאה, וביקשו לקיים הצבעה חוזרת לאחר שהצליחו לגייס עוד כמה ח"כים, אולם הניסיון נכשל, והתוצאה נשארה על כנה.
"מדובר בהחלטה בעלת משמעות הצהרתית בלבד", הסביר ל-nrg מעריב יוזם ההצעה, ח"כ חיים אורון. "רק הממשלה מוסמכת להורות על הקמת ועדת חקירה ממלכתית, או הוועדה לביקורת המדינה בעקבות דוח של המבקר. משמעות ההחלטה שהתקבלה הערב היא התרופפות בשורות הקואליציה. תפסנו אותם עם המכנסיים למטה. זו קואליציה מתפוררת והמסר שלנו אליהם הוא - תבואו לעבוד".

חברי ועדת וינוגרד. ההחלטה הצהרתית - הועדה הממשלתית ממשיכה לפעול הנהלת בתי המשפט, עיבוד מחשב
הדרישה לוועדה ממלכתית הגיעה גם לבג"ץ
מאז אישרה הממשלה את הקמתה של ועדת הבדיקה הממשלתית לאירועי המלחמה, ועדת וינוגרד, נשמעה ביקורת מכל עבר על ההחלטה. התרעומת אף גרמה לכל גופי המחאה להתאחד לאחר שכבר חודשים שהם תובעים מהדרג המדיני ומהפיקוד הבכיר של צה"ל ליטול אחריות למחדלי מלחמת לבנון השנייה. חלקם דרשו את התפטרותם של אולמרט, פרץ וחלוץ. אחרים הסתפקו בקריאה להקמת ועדת חקירה בלתי תלויה.
בין המבקרים במרכזיים של החלטת הממשלה עומדת התנועה לאיכות השלטון, שנזעקה בעיקר לאחר שנפגשו חברי הוועדה עם ראש הממשלה ועם שר הביטחון לשיחות רקע. "אני מקווה שהוועדה לא תבקש את הסכמתו של ראש הממשלה
בטרם פרסום המסקנות", אמר עו"ד אליעד שרגא, יו"ר התנועה בציניות. "מעולם לא נשמע במחוזותינו שהחוקר יילך אצל הנחקר לביקורי בית".
העניין הגיע גם לפתחו של בג"ץ: שתי עתירות הוגשו בחודשים האחרונים, האחת של עמותת אומ"ץ, הדורשת להורות על הקמת ועדת חקירה ממלכתית, והשנייה של התנועה לאיכות השלטון, הדורשת לבטל את החלטת הממשלה בדבר מינוי ועדת וינוגרד, בין היתר, משום שהיא מונתה על ידי הממשלה, ואמורה לבדוק את התנהלותה, דבר היוצר חשש לניגוד עניינים ולחוסר עצמאותה של הוועדה.
בתום דיון שהתקיים לפני כחודש, הוציאו השופטים צו על תנאי ובו הם מורים למדינה לנמק בתוך חמישה ימים, מדוע לא תוקם ועדת חקירה ממלכתית. תשובת המדינה חזרה על הטיעונים שהושמעו קודם לכן, לפיהם החלטת הממשלה על הקמת ועדת בדיקה היתה סבירה, נעשתה מתוך סמכות ובמתחם שיקול הדעת, ולא נפל בה פגם משפטי. עוד נטען בתשובה כי אל לו לבג"ץ להתערב בשיקול דעתה של הממשלה, ויש להשאיר את הביקורת בידי הציבור.