"לא מתנגד עקרונית למו"מ עם סוריה"
בסיום פגישתו עם נשיא ארה"ב, אמר ראש הממשלה כי היה רוצה לפתוח בדיאלוג עם אבו-מאזן, ואף לא פסל את דמשק אם תשנה את מדיניותה. "במקום להתקדם הסורים עושים ההיפך"
בסיום פגישתם קיימו שני המנהיגים מסיבת עיתונאים, והתייחסו בין היתר לסוגייה הסורית. הנשיא האמריקני אמנם אמר כי לישראל יש זכות לנהל מדיניות משלה בנושא, אך עם זאת הדגיש כי בראיית הממשל, סוריה אינה מהווה גורם חיובי. "אני סבור שסוריה צריכה לצאת מלבנון, להפסיק לתת מחסה לקיצונים ולעזור לדמוקרטיה הצעירה בעיראק להצליח", אמר בוש.
בתגובה, אמר אולמרט כי הוא אינו מתנגד למשא ומתן עם סוריה, אך הוא צריך לקרות רק אם דמשק תשנה את מדיניותה. "במקום להתקדם, הסורים עושים ההיפך בלבנון ועיראק, בתמיכה בחמאס ובתמיכה בטרור נגד ישראל", אמר ראש הממשלה. "שינוי במדיניות יוכל להביא למשא ומתן, אבל לצערי זה לא קורה".
בנוסף, שוחחו בוש ואולמרט על המצב ברשות הפלשתינית. במהלך מסיבת העיתונאים הודיע אולמרט כי הוא מעוניין לפתוח בדיאלוג רציני עם יו"ר הרשות, אבו-מאזן. "אעשה כל מאמץ כדי לסייע לאבו-מאזן להגיע למצב שבו אפשר לפתוח בדיאלוג כזה", אמר רה"מ. "אנו מקווים שהממשלה החדשה ברשות תאפשר ליצור קשר מיידי בינינו ונוכל להגיע למו"מ רציני".
נשיא ארה''ב וראש הממשלה בפגישתם הערב. צילום באדיבות ערוץ 2
במוקד פגישתם של בוש ואלמרט עמד האיום האיראני. נשיא ארה"ב הודיע כי ארצו תחתור לפעול יחד עם מדינות נוספות בעולם, כדי לעצור את תוכנית הגרעין. "אני מכיר בסכנה שמהווה תכנית הגרעין של טהרן", אמר. כחיזוק לדברי הנשיא, אמר אולמרט כי האיום האיראני אינו מופנה רק כלפי ישראל, אלא כלפי העולם כולו. "הפנאטיות של הנשיא האיראני והעובדה שהוא מאיים על קיומה של מדינה אחרת, היא דבר שאותו לא נוכל לסבול", אמר אולמרט.
בוש הוסיף כי אינו פוסל דיאלוג עם טהרן, אך הדבר תלוי בהפסקת העשרת האורניום. "אנחנו רוצים לשכנע את איראן לוותר על שאיפותיה להשגת נשק גרעיני", אמר.
בנוסף, טען בוש כי להערכתו העם האיראני אינו מעוניין להתעמת עם העולם, "אך מנהיגי איראן הם אלה שצריכים לקבל את ההחלטה",
לאחר דבריו של בוש, אמר אולמרט כי יש לעשות הכול כדי שאיראן לא תחצה את הסף הטכנולוגי שיאפשר לה לפתח נשק גרעיני. "איראן צריכה להבין שיהיו השלכות אם היא לא תסכים לפשרה", אמר אולמרט. "מה הן אותן השלכות? אילו אמצעים יינקטו? אלה לא נושאים שצריך להרחיב עליהם".
הפגישה בין השניים החלה באווירה מחויכת, כאשר עם כניסתו של אולמרט לבית הלבן, החמיא לו הנשיא האמריקני ואמר שהוא נראה טוב. אולמרט הודה לבוש, והשיב לו כי גם הוא נראה טוב. בתגובה, תוך התבדחות על תבוסת מפלגתו בבחירות לבית הנבחרים, ענה בוש: "אני מרגיש טוב, אין כמו בחירות בשביל לגרום לדם לזרום".
כמה שעות לפני הפגישה פורסם ראיון שהעניק אולמרט לרשת אן.בי.סי האמריקנית. "אינני מחפש מלחמות ואינני מבקש עימותים", אמר אולמרט בהתייחסו לסוגיית הגרעין האיראני. "אני מסתכל על התוצאה. היא תיבחן בדרך אחת בלבד - האם נצליח למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני".
בהמשך הראיון, אמר ראש הממשלה כי הוא אינו שואף למלחמה עם איראן. "כל פשרה שתמנע מאיראן להמשיך ולפתח יכולות גרעיניות, שתהיה מקובלת על הנשיא בוש, תהיה מקובלת גם עליי", אמר אולמרט.
זו אינה התבטאותו הראשונה של אולמרט בנושא הגרעין האיראני, בטרם יצא לביקורו בארה"ב. לפני יומיים פורסמו בעיתון "ניוזוויק" של הוושינגטון פוסט דברים תוקפניים הרבה יותר שאמר ראש הממשלה. "בוש הוא האדם האחרון שצריך להזכיר לו כיצד יש לעצור את איראן מפיתוח הגרעין", אמר. "הממשלה והעם האיראני חייבים להבין שאם לא יקבלו את הדרישה של הקהילה הבינלאומית, הם ישלמו על כך באופן חמור".