"ארה"ב מחכה שאולמרט יביא הצעה למו"מ"
ראש הממשלה המריא לביקור מדיני בוושינגטון, כשבמוקד פגישה ראשונה עם בוש מאז תבוסת הרפובליקנים בבחירות. גורמים מדיניים: האמריקנים רוצים לראות מו"מ עם אבו-מאזן
פגישה זו, שעתידה להתקיים ביום שני, תהיה הפעם הראשונה בה נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, ייפגש עם ראש מדינה לאחר תבוסת הרפובליקנים בבחירות. רבים בארה"ב, ובעולם בכלל, עוקבים מקרוב אחר השיחות בין השניים. פחות בגלל אולמרט, ויותר כדי לנסות לאתר כוונות ראשונות לשינוי במדיניות הממשל האמריקני.
ביום ראשון בערב ייפגש אולמרט עם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליסה רייס, ועם היועץ לביטחון לאומי, סטיב הדלי, במטרה להכין את הפגישה עם נשיא ארה"ב. ביום שני יגיע אולמרט לבית הלבן ויפגש עם הנשיא האמריקני. לאחר הפגישה ביניהם יסעדו השניים ארוחת צהריים משותפת. בניגוד לביקורו הראשון של רה"מ בארה"ב, לא יקיימו הפעם השניים מסיבת עיתונאים יחד, אלא יסתפקו בהצהרות משותפות בלבד, זאת על פי בקשה אמריקנית.
ביקורו של אולמרט מתקיים בימים גורליים בוושינגטון. באותו היום בו ייפגש הנשיא עם אולמרט, הוא צפוי להיפגש גם עם צוות העבודה לנושא מדיניות ארה"ב במזרח התיכון. בחוגים רחבים בממשל האמריקני העריכו כי הדוח ימליץ על שינוי במדיניות החוץ בעיקר בנושא העיראקי, אך גם בנושא סוריה, איראן והרשות הפלשתינית. בראש הצוות שכותב את הדוח עומד מזכיר המדינה לשעבר, ג'יימס בייקר, וחבר הקונגרס לשעבר, לי המניגטון.

אהוד אולמרט דקות לפני המראתו
צילום: לע''מ
"סומך על נחישותו של בוש"
במוקד השיחות של אולמרט עם בוש יעמדו שני נושאים עיקריים: הסוגיה הפלשתינית והגרעין האיראני. בראיון שהעניקאולמרט למגזין ה"ניוזוויק" של הוושינגטון-פוסט, הביע רה"מ ביטחון בטיפול ארה"ב בסוגיה האיראנית וציין כי "בוש הוא האדם האחרון שצריך להזכיר לו כיצד יש לעצור את איראן מפיתוח הגרעין". עוד אמר אולמרט כי הוא "סומך על היושרה המוסרית שלו, סומך על מחויבותו המוסרית וסומך על נחישותו".
גורמים ישראלים בכירים שנפגשו בימים האחרונים עם בכירים בממשל ציינו כי קיימת בוושינגטון ציפייה שאולמרט
יביא עמו הצעות קונקרטיות בתחום הפלשתיני. "האמריקנים מעוניינים לראות משא- ומתן עם אבו מאזן, הרבה יותר משהם רוצים לראות יוזמות כגון ועידה בינלאומית", אמרו הגורמים המדיניים הישראליים. עוד ציינו כי "בוושינגטון יש ציפייה לראות כיצד תראה הממשלה הפלשתינית החדשה, ואם יהיה מדובר במממשלה מקצועית, יהיה להם קל יותר לקבל אותה ולהידבר עימה".
סוגייה נוספת שצפויה לעלות היא מימוש "תכנית דייטון", לפתיחת מעברי הגבול ברצועת עזה, ולחיזוק המשמר הנשיאותי של אבו מאזן. בין השאר צפויים האמריקנים לבקש מאולמרט לאשר את העברת הנשק מירדן ומצרים לידי יו"ר הרשות, וכן לאפשר את כניסתה של "חטיבת באדר" מירדן לרצועת עזה. בסוגייה האיראנית ידונו הצדדים במאמצים להטלת סנקציות על איראן, שמטרתן לבלום את תכנית הגרעין.
מווושינגטון ייצא אולמרט ללוס-אנג'לס, כדי להשתתף בוועידה הכללית של הארגונים היהודיים בצפון אמריקה, בוועידה ישתתפו לא פחות משבעה שרי ממשלה. שרת החוץ, ציפי לבני, תהיה זו שתנאם מחר בפתיחת הוועידה וביום שלישי יישא אולמרט את נאום הנעילה. לצד השתתפותו בוועידה צפוי אולמרט לקיים פגישות גם עם מושל קליפורניה, ארנולד שוורצנגר, ועם ראש עיריית לוס אנג'לס, אנטוניו וילאריגוסה.
עדכון אחרון : 12/11/2006 7:09