מדיניות העמימות
ח"כ לשעבר אהוד יתום סבור כי אין לחשוף את מגרעותינו לאויב ועלינו ללמוד לשמור סודות
מבצעי טרור רבים של מחבלים כנגד חברות תעופה זרות הצליחו בעקבות התעלמות מהצורך באבטחת תעופה. במקרים אחרים נבע הדבר מכך שארגוני הטרור הצליחו לחדור דרך ליקויי אבטחה ומחדלים, בעיקר בשל שגרת האבטחה השוחקת.
בישראל האבטחה הפכה מקצוע רב חשיבות ומצרך חיוני ביותר בהתנהלותה של המדינה ומוסדותיה המאובטחים. תורות לחימה, אימונים מפרכים, קורסים ומיומנויות מקצועיות ליוו ומלוות את המערכות הישראליות נוכח ועקב הכשלים האבטחתיים לצד הצלחות היריבים.
רצח הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן, שינה את פני אגף האבטחה בשב"כ, כפי שרצח רה"מ יצחק רבין יצר מציאות אבטחתית שונה בתכלית ביחידה לאבטחת אישים. חטיפת המטוס לאלג'יר ופיגוע קוזו אוקמטו בטרמינל בנתב"ג, בנוסף לניסיון התקיפה של מטוסינו בציריך, במדריד, ברומא ובאירועים נוספים הפכו את פני אבטחת התעופה באוויר ועל הקרקע לאבטחה דינמית מקצועית ויעילה ביותר.
בניתוחי האירועים התברר, שאל לנו לסמוך על גורמים מקומיים זרים, שילחמו עבורנו את המלחמה כנגד הטרור, ומה שלא נעשה בעצמנו לא יקום ולא יהיה. הפיגועים בשגרירויות, לרבות בבנקוק, לונדון, בואנוס-איירס ועוד, הוכיחו כי אם אין אנו לנו, מי לנו?.
שעות רבות של חשיבה ומשאבים הוקדשו והושקעו במלחמה הנוראה הזו אשר תכליתה אחת, לרצוח כמה שיותר אזרחים ישראלים ויהודים. ראינו את אשר אירע במעשי הטירוף הנפשע כנגד מטוס אמריקני שהופל על נוסעיו בלוקרבי, ומה גורם טרור אווירי של מתאבדים לעולם החופשי בפיגועי ה-11 בספטמבר בארה"ב.
כלל יסוד באבטחה ובתפיסת העולם האופרטיבית הוא שאין להגיע למצב שבו נתמודד עם אירוע שני לאחר שהראשון צלח בידי האויב ופגע בנו. על אחת כמה וכמה כאשר מדובר במטוס נוסעים שעל סיפונו עשרות או מאות נוסעים.
על מנת למנוע את פיגוע הטרור הראשון יש לעשות
הטכנולוגיה המתקדמת מעניקה פתרונות טובים ויעילים, לעיתים חסרים מקבלי ההחלטות שיחליטו על סדרי העדיפויות. בשקט בשקט, במדיניות של עמימות, יש להמשיך ולאבטח את אתרי האבטחה באופן גלוי ובאופן סמוי בכלים הרתעתים בולטים ובאחרים הנחבאים אל הכלים ובעיקר לא לספק מודיעין לאויב מה מופקר, ומהי מטרה חשופה מבחינתם.
האבטחה היא מקצוע כפוי טובה ואכזרי. באחת, ניתן להפסיד את עולמך ולהמשיך את חייך תחת תחושת אשם כבדה. הפתרונות אינם נוסחתיים ומתמטיים אך השילוב בין היכולת האנושית לפיתוח הטכנולוגי הוא המפתח למקסימום הצלחה.
תמיד יהיו שטחים מתים באבטחה שדרכם עלולים היריבים, התוקפים, להגיח, ולהצליח לפגוע. אלה נובעים מחוסר השלמות באפשרות להעריך את כל הפתרונות מחד ומהסיכונים המחושבים שאותם לוקחים בחשבון מאידך, לאחר עיון ודיון כמובן.
היות וליריב האכזר המשחר לכל הזדמנות טרוריסטית גם אמצעים וגם כוונות, יש לעשות הכל על מנת למנוע השגת יעדיו בקרקע ובאוויר. מערכת הביטחון הישראלית מעניקה חליפת מגן ראויה לאזרחיה בכל הקשור לתעופה. אך נוכח כוונות היריב, "ראויה" זה לא מספיק ויש להשלים את החלופה מהר, ויש לעשות כל הניתן, אך עלינו לזכור, אין הגנה הרמטית אך למרות הכל אנו, אזרחי ישראל, מהמאובטחים ביותר בכל הקשור לתעופה.
מדיניות של חשיפת חולשותיה של מערכת הבטחון הינה מודיעין מעולה לאויב, לנו אין את הלוקסוס לחשוף את מגרעותינו בשל היותנו יעד מועדף לפגיעה ולטרור. ישנן דרכים רבות לעורר מערכת מתרדמתה, להתריע, ללחוץ ולשנות סדרי עדיפויות אך מבלי לפגוע בעצמנו וביכולתנו למנוע טרור.
בתפיסת העולם המבצעית של ישראל עמימות תמיד נשאה פרי. אנו כיום במצב שאוייבנו עושים זאת טוב מאיתנו.
הכותב שימש בעבר כראש אגף אבטחה בשב"כ, כממונה תחום אבטחה במטה ללוחמה בטרור בעבר, וכן כחבר ועדת חוק והביטחון ועדת משנה לשירותים חשאיים בעבר.