יום שלישי הגדול – אמריקה הולכת לבחור
תושבי ארה"ב בוחרים היום את נציגיהם בסנאט ובבית הנבחרים. הסקרים מצביעים על מהפך של המפלגה הדמוקרטית. nrg מגיש: המדריך המלא של הבחירות
הבחירות היום הן מבחן משמעותי עבור ממשל בוש ועבור המפלגה הרפובליקנית. הסקרים האחרונים מראים כי המפלגה הדמוקרטית צפויה לבצע מהפך בבית הנבחרים ולהחזיר את השליטה בו אחרי 12 שנה. כמו כן קיים סיכוי כי הדמוקרטים גם יבצעו מהפך בסנאט ובכך ישיגו את השליטה המלאה בקונגרס.
עוזר ראשי בקונגרס לאחד מן האישים הדמוקרטים הבכירים ביותר בבית הנבחרים אמר לאחרונה בעילום שם ל-nrg מעריב כי הוא צופה "שהדמוקרטים יצליחו לתפוס לפחות 30 מושבים נוספים". הדברים נאמרו שלא לייחוס, אך משקפים תחושה של אנשים רבים שעובדים על הגבעה בוושינגטון.
אם אכן יוכיחו הסקרים בסופו של דבר כי השליטה בבירה עברה לידי הדמוקרטים, זו תהיה מכה קשה עבור הנשיא בוש שיהפוך להיות ברווז צולע. בוש צפוי להיתקל בהתנגדות לכל מהלך, בין אם במדיניות פנים או חוץ. הוא צפוי לביקורת קשה על מדיניות החוץ היומרנית של ארה"ב, לדרישה להסגת כוחות ארה"ב מעיראק, למו"מ ישיר עם איראן ואף למעורבות עמוקה יותר בסכסוך במזרח התיכון".
מהפך דמוקרטי גם עשוי לחזק את כוחם לקראת הבחירות ב-2008, ובקרוב כבר עשויה להישמע יריית הפתיחה כאשר פוליטיקאים שונים – הן דמוקרטים והן רפובליקנים – יכריזו על רצונם לכבוש את הבית הלבן.

במגמה שנמשכת מאז 11.9, האמריקנים כבר אינם מצביעים על הכלכלה, המיסים ושיעור האבטלה. הנושא שעומד בראש מעיניהם – ממונטנה ועד איידהו, בין מיסיסיפי לאילינוי – הוא המצב הביטחוני. הדבר נכון בעיקר אצל מצביעים דמוקרטים, אבל גם משפיע על המצביעים הרפובליקנים.
בסקרים האחרונים שהתבצעו לפני הבחירות על ידי העיתון וושינגטון פוסט ורשת הטלוויזיה איי-בי-סי, 73% מהדמוקרטים סבורים כי המלחמה בעיראק היא הנושא העיקרי. הרפובליקנים, לעומתם, נותנים את המשקל הכבד ביותר למלחמה בטרור. 77% מהם חושבים כי זהו הנושא החשוב ביותר כאשר הם מגיעים לקלפי.
בחירות 2006 נשלטו במידה רבה גם על ידי הנושאים המוסריים - נישואי בני אותו מין, מחקר בתאי גזע וערכי המשפחה. הנושאים הללו עלו לכותרות בעיקר בשל הצבעות ישירות על דברי חקיקה במדינות השונות.
במדינת מיזורי, בנוסף למערכת בחירות צמודה מאוד על תפקיד הסנטור, יצביעו
נושא נוסף שבלט במהלך מערכת הבחירות והוא קשור גם לכלכלה, אך גם לחששות מפני התקפות הטרור בתוך ארה"ב, הוא נושא ההגירה. שבועות מספר לפני שהבוחרים הולכים לקלפי, חתם הנשיא בוש על חקיקה המאשרת את הקמת הגדר באורך 1,120 ק"מ בגבולה הדרומי של ארה"ב. במדינה כמו אריזונה, הגובלת במקסיקו מן הדרום, הנושא הזה השתלט לחלוטין על הבחירות. הסקרים מראים כי בעוד הבוחרים תומכים באכיפת חוק כבדה לאורך הגדר, הם גם תומכים בהצעתו של הנשיא בוש לקיים תוכנית שתאפשר "עובדים-אורחים" בארה"ב ותתיר כניסה ויציאה יומית לעבודה.

פעם בשנתיים בוחרים האמריקנים בבחירות אזוריות ויחסיות 435 נציגים, מרחבי כל מחוזות ארה"ב. תוצאות הבחירות ל"בית" משקפות את המצב הפוליטי בכל רחבי ארה"ב. הנציגים שייבחרו היום ישרתו את הציבור בקונגרס ה-110 החל מינואר 2007 ועד לינואר 2009.
בית הנבחרים בקונגרס היוצא ה-109 מורכב מ-232 רפובליקנים (53.3%), 202 דמוקרטים (46.4%) ונציג אחד עצמאי. המפלגה הרפובליקנית היא בעלת הרוב בבית הנבחרים ברציפות מאז בחירות שנת 1994.
המפלגה הדמוקרטית מייחלת למהפך ועל מנת להשיג את הרוב בבית הנבחרים עליה להצליח לגזול לפחות 15 מושבים מהרפובליקנים. אם המפלגה הדמוקרטית תשיג את השליטה בבית הנבחרים, היא תזכה למנות את יו"ר בית הנבחרים – ה-Speaker of the House, תפקיד אותו תמלא חברת הקונגרס ננסי פלוסי (בוודאות גבוהה ביותר).
תפקיד היו"ר מקנה למי שממלא אותו מועמד חוקתי בכיר. ננסי פלוסי, הדמוקרטית הליברלית שידועה בהתקפותיה הנחרצות על הבית הלבן, צפויה להפוך לשלישית בחשיבותה בהיררכיה החוקתית האמריקנית וזו שתחליף את הנשיא וסגנו, אם ייבצר מהם לחלוטין למלא את תפקידם. בתפקידה כיו"ר בית הנבחרים, היא עשויה להקשות במידה רבה על ניהול הממשל של בוש בשנתיים האחרונות לכהונתו, לעכב חקיקה ולהשפיע על סדר היום הציבורי בארה"ב, אם כי אין בידיה סמכויות ביצועיות.

ה"בית העליון" של הקונגרס מורכב משני סנטורים מכל מדינה הנבחרים לקדנציות של שש שנים ומייצגים יחדיו את מדינתם באופן לא יחסי לגודלה. כל הסנטורים נבחרים למשך זמן רב יותר מאשר חברי בית הנבחרים ולכן הם בעלי מעמד ציבורי רם יותר.
בכל שנתיים מועמדים לבחירה שליש מהמושבים מתוך המאה המכהנים בסנאט. בין המתמודדים הבולטים בבחירות הקרבות נמצאים: הילרי קלינטון על תפקיד סנטורית ניו-יורק מטעם המפלגה הדמוקרטית, ג'ו ליברמן (לשעבר מועמד לסגן נשיא ארה"ב) על תפקיד סנטור קונטיקט מטעם מפלגה עצמאית, ג'ורג' אלן על תפקיד סנטור וירג'יניה מטעם המפלגה הרפובליקנית ולינקולן שייפי על תפקיד סנטור מטעם מדינת רוד איילנד.
הסנאט המכהן כיום מורכב מ-55 רפובליקנים, 44 דמוקרטים וסנטור אחד עצמאי. המפלגה הדמוקרטית מקווה להשיג את השליטה בסנאט ולשם כך עליה לנצח את הרפובליקנים בלפחות שש מדינות מתוך ה-33 בהן מתקיימות הבחירות.
המדינות בהן קיים סיכוי גדול ביותר לשינוי הן וירג'יניה, מדינה רפובליקנית מסורתית, אולם מיוצגת על ידי המועמד ג'ורג' אלן שסופג ביקורת רבה במהלך הקמפיין; פנסילבניה, מדינה הנחשבת ללשון מאזניים בכל מערכת בחירות; רוד איילנד, בה מנופף המועמד הרפובליקני, לינקולן שייפי, על ריחוקו מהנשיא בוש כסיבה להצביע עבורו. מדינות מתנדנדות נוספות הן אוהיו, מיזורי, טנסי, מונטנה וניו-ג'רזי.

היום נערכות בחירות גם עבור 36 ממשרות מושלי המדינות. מתוך 50 מושלי המדינות בארה"ב, 28 הם רפובליקנים ו-22 הם דמוקרטים. החשיבות הפוליטית של משרות המושל נובעת מכך שבעשרות השנים האחרונות, שימש תפקיד המושל כקרש קפיצה טבעי עבור מועמדות לנשיאות או לסגנות. לדוגמה: הנשיא הנוכחי בוש, ביל קלינטון, רונלד רייגן וג'ימי קרטר.
בין המירוצים המעניינים על משרות מושל נמצאים ארנולד שוורצנגר בקליפורניה, ג'ב בוש (אחיו של הנשיא ג'ורג' בוש) בפלורידה וביל ריצ'ארדסון בניו-מקסיקו (מתמודד אפשרי על נשיאות או סגנות ב-2008).
