גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


הצטיינות מפוקפקת

על פי מארגני העצרת נגד חוות מזור המגדלת קופים, ישראל מדורגת במקום השלישי בעולם בייצוא בעלי חיים לניסויים. המחאה שהתקיימה ביום שישי בתל אביב סימנה את תחילתו של מאבק נוסף לסגירת החווה

עדי הגין | 29/10/2006 13:26 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כמה שעות לפני שהחל לרדת גשם חזק מעל תל אביב, התכנסו בצהרי יום שישי עשרות אנשים בגן מאיר, לעצרת מחאה נגד חוות מזור שיזמה עמותת "תנו לחיות לחיות", במטרה לקדם חקיקה שתאסור על ייצוא בעלי חיים מישראל. 

חוות מזור מגדלת קופים למטרות ניסויים ומייצאת אותם לכל רחבי אירופה. לטענת מארגני העצרת, ישראל נמצאת במקום השלישי המפוקפק בייצוא חיות למטרות ניסויים, אחרי מאוריציוס וסין וקצת לפני ויטנאם.

הקופים של חוות מזור מגיעים ממאוריציוס. הם מוטסים לארץ במטוסי חברת "אל על" ומובלים לחוות מזור, שם מרביעים אותם. כשגורי הקופים מגיעים לגיל שנה הם נקרעים בכוח מאימותיהן ונלקחים לניסויים בארץ ובאירופה. לדברי ענת רפואה, ראש המחלקה להגנת בעלי חיים במעבדות ב"תנו לחיות לחיות", מדובר בהליך אכזרי במיוחד עבור הגורים והאימהות, שחשות תסכול מאובדן גוריהן ומטיחות את ראשן בכלובים.

בעצרת הופיעו אמנים רבים, ביניהם להקת העברית, כלא שש ועידן יניב, בניצוחו של חיים צינוביץ ששוב התגייס לעזרת בעלי החיים. "אני לא מבין איך במדינת ישראל לאנשים לא אכפת מבעלי חיים", הוא אומר בכעס, "אנחנו עם שעבר שואה, מחנות ריכוז. אנחנו אמורים להיות רגישים לסבל האחר. אני לא מבין איפה הרגישות היהודית שכולם מדברים עליה, כשזה מגיע לחיות".

שי אביבי, שהנחה את העצרת, הביע אופטימיות זהירה לגבי המאבק. "אם חבורה של 20 נערים הצליחה לסגור את ענף הפיטום, אני מניח שגם סגירת חוות מזור אפשרית ותוכל להתבצע בעזרת הציבור הרחב".

גם פאר ויסנר, יו"ר מפלגת הירוקים וחבר מועצת עיריית תל אביב, הגיע להביע תמיכה. "אנחנו מצטיינים בעסק כל כך מפוקפק כמו ייצוא בעלי חיים, זה הופך אותנו לא למדינת עולם שלישי, אלא רביעי או חמישי. המאבק הזה צריך לבוא מהכנסת. אני בטוח שאפשר למצוא נוסחה לסגירת החווה. אם רוצים אז מוצאים את הדרך". ויסנר יצא גם נגד מכללת תל אביב – יפו שמתעתדת להקים "מעבדת כאב" שתערוך ניסויים בבעלי חיים בתחומיה.


תגובת הפורום לקידום הרפואה

מהפורום הבין אוניברסיטאי לקידום הרפואה נטען בתגובה כי מדענים העושים ניסויים בבעלי חיים מתנגדים לכל הגבלה על ייצוא חיות למחקר ממדינת ישראל.

"ניסויים בבעלי חיים נועדו לקידום הבריאות ואיכות החיים של כולנו. שום מדינה מתקדמת איננה אוסרת סחר (יבוא ויצוא)  של בעלי חיים למחקר ביו-רפואי לשם קידום המדע, הרפואה ורווחת האדם ובעלי החיים. אמנת סייטס (CITES) , עליה חתומה מדינת ישראל בתוך 160 מדינות העולם מסדירה את הסחר (יבוא, יצוא והעברה) בחיות בר.

"גידול בעלי חיים למחקר בארץ מספק רק חלק מתצרוכת מוסדות המחקר, בתי החולים וגופי המחקר בישראל. ברור כי בגלל המגוון הרב של בעלי החיים, השוני ברקע הגנטי ופיתוח חיות טרנסגניות (שבהן הוכנסו גנים מיצורים אחרים) קידום המחקר הביו-רפואי בארץ תלוי בתנועה חופשית של חיות ניסוי אליה וממנה. איסור על יצוא בעלי חיים למחקר יפגע בשיתופי פעולה של חוקרים ישראליים עם עמיתיהם בחו"ל. מחקרים משותפים מסוג זה חיוניים לשם קידום המחקר בישראל ושגשוגו".

לגבי חוות מזור טוענים בפורום כי ברחבי העולם המערבי (דוגמת אנגליה, צרפת, הולנד, שבדיה, איטליה, גרמניה, יפן, קנדה וארה"ב) קיימות עשרות חוות לגידול קופים למחקר רפואי. חלקן פרטיות וחלקן ממשלתיות. יצוא

והעברת קופים המיועדים למחקר מתקיים בין החוות בכל העולם, כולל המערבי. אין אף מדינה אחת בעולם המגבילה או אוסרת בכל דרך שהיא יבוא, יצוא או גידול ורבייה של קופים (בתנאי שילוו בהיתר מרשות סייטס).

"חוות מזור עוסקת (משנת 1990) בגידול ורבייה של קופים נקיים מוירוסים מסוג מקק ארוך זנב (Macaca fascicularis). החווה עומדת בתקנים בינלאומיים מוכרים ועומדת בפיקוח רשות הטבע והגנים. חוות גידול הקופים במזור מספקת קופים שנולדו בחווה לצורכי המחקר הביו-רפואי למוסדות המחקר בארץ ובחו"ל. חוות מזור מאפשרת קבלת בעלי חיים אשר גודלו באופן מיוחד לצורכי המחקר ונקיים מוירוסים (HERPES B', SIV, SRV) אשר יכולים לסכן את בריאותם ובטיחותם של החוקרים.

"במאוריציוס קופים אלו הם מין פולש הפוגע בחקלאות ובבעלי חיים המקומיים ולכן משמידים אותו, יצואם אושר ע"י סייטס. בג"ץ פסק לפני כשלוש שנים כי פעילות החווה נעשית כחוק. כל ניסיון להציג את ישראל כיצואנית גדולה של קופים (השלישית !) הוא מגוחך. ישראל היא היצואנית רק של מין אחד למדינה אחת (קופי מקק ארוך זנב לאנגליה). 200-250  הקופים המיוצאים לשנה מחוות מזור הם טיפה בים של למעלה מ-100 אלף קופים המעברים מדי שנה בין המדינות השונות", דברי הפורום.

תגובת חוות מזור

ד"ר משה בושמיץ, מבעלי חוות מזור, טוען בתגובה כי "כל הקופים של החווה מיועדים למחקר רפואי חיוני ולרביה בלבד (לא קוסמטיקה, סמים וכדומה). הרוב המכריע של הקופים מיועד למוסדות המחקר הרשמיים של ממשלת בריטניה עבור מחקרים שמטרתם הצלת חיי אדם ובהם חיסון למחלת הפוליו וחקר האיידס, במסגרת פעילותו של ארגון הבריאות העולמי WHO.

"תנאי האחזקה בחווה הם ללא דופי ועומדים בכל הקריטריונים המחמירים ביותר בעולם. החווה נמצאת תחת פיקוח של ועדה בין משרדית בה חברים נציגים של משרדי הממשלה והרשויות הנוגעים בדבר. מאז הוקמה בתחילת שנות ה- 90 החווה זכתה להכרה ושבחים ברמה הגבוהה ביותר  ע"י אנשי מקצוע מהארץ ומחו"ל.

"חוות מסודרות לגידול קופים לצורכי מחקר רפואי כדוגמת חוות מזור קיימות כמעט בכל המדינות המפותחות, ביניהן יפן, גרמניה, שבדיה, אנגליה, צרפת, ספרד, הולנד, ארצות הברית, קנדה ועוד. סך הכל קיימות בעולם יותר מ-100 חוות מסודרות ומוכרות, חלקן בבעלות הממשלות, חלקן של גופי מחקר, וחלקן פרטיות.

"המחקר העולמי משתמש מדי שנה בכ-110,000 קופים. היצוא השנתי של חוות מזור מסתכם ב-200 -250  קופים כך שכל בר דעת מבין שאנו איננו היצואנים מס' שלוש בעולם . השגים רבים בתחום המחקר הרפואי הושגו בזכות השימוש בקופים: המחקר לפיתוח תרופות לאיידס, פרקינסון, אלצהיימר ותרופות כימוטרפיות וחקר הפוריות, מבוססים רובם ככולם על הידע הנצבר משימוש בקופים. כך גם לגבי טכניקות ניתוח וטיפול נמרץ וייצור ובדיקות תרופות. 

"ישראל מייבאת כ-30,000 בעלי חיים לצרכי מחקר רפואי מידי שנה ואין שום אפשרות שהמחוקק יאסור את היצוא מישראל לאירופה ויאפשר את היצוא מאירופה לישראל. חוק כזה כמו גם חוק האוסר ניסויים בבעלי חיים אינו קיים בשום מדינה בעולם".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים