מי דואג להשכלה?
אסף גריס מתחיל את שנתו ה-3 באקדמיה ועדיין לא מבין אם המדינה דואגת לו
צעקתי בקולי קולות, פניתי שוב למחשב והקשר התברר: ב-1956 הוקמה ועדה לבדיקת הבעייתיות בתלות של המוסדות האקדמיים בתקציב הממשלתי ונוצר חשש שהממשלה תפגע בחופש האקדמי.
המלצות הוועדה קובעו בחוק המועצה להשכלה גבוהה, ומיד לאחר חקיקתו החלה לפעול מועצה שנקראת עד היום המועצה להשכלה גבוה. המל"ג אחראית על הקמת אוניברסיטאות חדשות, הרחבת אוניברסיטאות קיימות ואישור תארים, המלצה להכרה במוסדות אקדמיים, פיקוח על הענקת תארים מדעיים, העברת הכספים מהממשלה למוסדות והצעות לקידום חקירה מדעית בנושאים שונים. ובכן כולם להירגע, נמצא הקשר בין המדינה לבין הסטודנט וההשכלה.
רגוע, התרווחתי בכיסאי. אבל אז זה תקף, מה זה אומר? האם הקשר היחיד של המדינה אלי ואל ההשכלה שלי הוא מועצה? שטוף זעה חזרתי למחשב ובחנתי את תפקידי המועצה, כדי שלפחות אני אדע שאת עבודתה שהיא עושה נאמנה:
השלב הראשון - הקמת אוניברסיטאות חדשות: מישהו שמע לאחרונה על אוניברסיטה שהוקמה? או על אוניברסיטה שהורחבה? אם זכרוני אינו מטעני אוניברסיטאות הצטמקו בגודלם (ראה ערך אוניברסיטת תל אביב), ואלא שהורחבו, גדלו, וקמו, הגיעו מכספי תרומות של אנשים פרטיים (עין ערך הבניין לכלכלה באוניברסיטת תל אביב).
השלב השני - אישור תארים, נרגעתי, תארים הם מאשרים אם זה לאוניברסיטת דרבי ואם זה למורים החדשים במערכת החינוך. עם אישורים כאלה מי צריך מועצה? בקשר להמלצה על הכרה במוסדות אקדמיים חדשים, אני אפנה אתכם לאחד מחברי הטובים אשר יושב בבית כבר חמש שנים כי הבטיחו לו מכללה לרפואה.
על העברת הכספים אני לא ארחיב, אבל על קיצוץ כספים אני אשמח לדון איתכם, גם המועצה תשמח. לאחרונה מדברים הרבה על רפורמה בחינוך, כל שר ח"כ או ראש ועדה שוטח את הרפורמה החדשה שלו בחינוך, בדיקה מעמיקה בכל אחד מהרפורמות מגלה שאין התייחסות אחת להשכלה הגבוה. אני
אני עומד בפתח השנה השלשית שלי באוניברסיטה כאשר אני מנסה לחשוב האם במהלך התואר שלי נתקלתי בקשר של המועצה להשכלה גבוה אלי? האם נתקלתי בהשפעה של לימור ליבנת או יולי תמיר? או חלילה מראש הממשלה? לגבי ראש הממשלה אני לא מצפה, הוא עסוק בהגנה על כיסאו הרם. בעצם גם משרי החינוך, בעצם אני לא מצפה מאף אחד, כי כבר הבנתי שמהם לא יצא לי כלום, שלא לדבר על השכלה. אני הולך ללמוד באוניברסיטת דרבי.
רוצים שטור אישי שלכם יתפרסם באתר? קחו את המקלדת ליד ותתחילו לכתוב. את הטור שלחו אלינו בדואר האלקטרוני.
שימו לב, לאתר יעלו טורים שאורכם אינו עולה על 300 מילה, ובכפוף לשיקולי מערכת החדשות של nrg מעריב.
ציינו את שמכם המלא, וכמה מילים על עצמכם. אל תשכחו לצרף תמונה.
הכתובת למשלוח טורים:
ithink@maariv.co.il