או אני או אתה
ח"כ דותן סבורה שקצב לא היה צריך להעמיד אותה במבחן. היא כבר החליטה: אצא מהמליאה
כשראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, הציע לי להצטרף לשירות הציבור בכנסת, הוא ביקש ממני להביא למשכן הכנסת רוח אחרת, רוח של עשייה מלכדת המתבססת על קידום תהליכים. הכנסת הנוכחית מכילה בקרבה כוחות רעננים רבים ויוצאים מהכלל, הפועלים בשיתוף פעולה פורה במגוון תחומים בחיינו.
כמנהיגי ציבור אנחנו מחויבים לערכים עליהם גדלנו ולאורם התחנכנו. עלינו להיות בעלי יכולת ליטול אחריות, להעניק כבוד לסמלים, ולמלא תפקידים ציבוריים ללא רבב, תוך מתן דוגמא אישית. פרשת הנשיא קצב מעיבה על התנהלותנו כמדינה מחד ומאידך, על המסרים המועברים לציבור האזרחים.
נבצרותו הזמנית של הנשיא בהשבעת נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש, רק תרמה להגברת הסערה הציבורית בעניין, שכן הנשיא פגע הלכה למעשה בכבוד מוסד הנשיאות, כשאילץ את הכנסת לאשר הליך הנבצרות. בנוסף לכך, בקשת הנשיא רק גרמה לחברי הכנסת שהשתתפו בהצבעה לחוש מבוזים.
כוחנו ביושרנו
הפן המשפטי של הפרשה כבר מוצה בכל היבטיו, וכעת הגיעה לדעתי העת לעסוק בהיבטים הערכיים של הפרשה. גם אם מבחינה משפטית טרם הורשע הנשיא, המחויבות שלנו כאנשי ציבור היא בראש ובראשונה שימת דגש על התנהלותנו האישית, מתוך אמונה כי כוחנו נעוץ בניקיון כפינו וביושרנו. אני סבורה כי חוסנה של הדמוקרטיה אינו מאפשר לנו כחברה להתרגש מהנפת דגל הלאום ובמקביל לקבל את פניו של נשיא החשוד בעבירות קשות.
חקירותיו המתמשכות של נשיא המדינה מעוררות מבוכה ולא צריכות להתקבל בשיוויון נפש, ולא רק משום שמדובר בראשון מבין שווים, שאמור לשמש כדוגמא עבור אחרים. נשאלת
השאלה, האם במצב טעון ואמוציונלי כזה יכול נשיא מכהן למלא את תפקידו נאמנה?
דווקא משום ההתרשמות שהיתה לי על נועם הליכותיו של הנשיא, פניתי אליו במכתב אישי, שבו קראתי לו לחסוך לחברה הישראלית ולעצמו את המבוכה, ולהימנע מהשתתפות בטקס פתיחת מושב החורף של הכנסת. הדגשתי בפניו כי מבחינה מצפונית לא אוכל להשלים עם כניסתו למליאת הכנסת והגעתו תיאלץ אותי לצאת מהאולם.
במכתבי הבעתי בפני קצב את תקוותי כי ייצא נקי מכל רבב מהחקירות המתנהלות נגדו. אך עד אז, מן הראוי שהנשיא קצב ויועציו המשפטיים ימצאו את הנוסחה בה יעזוב הנשיא לאלתר את תפקידו.
ח"כ תא"ל (מיל.) עמירה דותן היא חברה בועדת האתיקה של הכנסת