לא לשבור כלים
ח"כ יובל שטייניץ סבור כי במדינה נורמלית היו נותנים לקצב לנאום בפני מליאת הכנסת
יהיה זה תקדים מסוכן אם נושאי משרות במדינת ישראל יתפטרו מתפקידם רק על סמך חקירות והדלפות. היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, לא קיבל עד כה החלטה להעמיד את הנשיא לדין ולכן חשוב שקצב יפעל בהתאם לדרישות תפקידו. לשמחתי, גם נשיא ביהמ"ש העליון לשעבר, אהרן ברק, הביע עמדה דומה בחוות דעתו בנוגע לנוכחות הנשיא בהשבעתה של נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש.
במדינה נורמלית, הנשיא לא היה מסתפק בהשתתפות היום בטקס, והיה גם עומד לנאום בפני המליאה. קצב בחר להימנע מכך, לאור החשש שיהיו הפרעות במהלך נאומו. אני מבין את החלטתו. ומאחר שתפקידו כולל, בין השאר, השתתפות בטקס פתיחת מושב החורף של הכנסת, אני מציע לכל חברי הכנסת שלא לשבור את הכלים. עלינו לנהוג בממלכתיות, לכבד את הכללים, ולהגיע לאירוע, בלי קשר לחילוקי הדעות ולביקורת החריפה.
אני חושש מכך שכל חבר כנסת יעשה דין לעצמו ומהאפשרות שחלק מהנבחרים יעזבו את המקום כשיגיע הנשיא לטקס. תגובה כזו עשויה לפורר את הממלכתיות הנדרשת מאיתנו ולהביא אותנו למחוזות מסוכנים.
קלינטון נכנע לסחיטה
חשוב לזכור שבעבר כבר נערכו חקירות משטרתיות נגד שרים וחברי כנסת רבים. אפילו ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון נחקר והמשיך למלא את תפקידו. לא זכור לי כי מישהו דרש ממנו להשעות את עצמו.
נשיא ארה"ב לשעבר, ביל קלינטון, שהיה דמות מוערכת ואפילו נערצת בחוגים מסוימים בארה"ב ובישראל, עמד בפני האשמות דומות מאד בפרשת ג'ניפר פלאוורס. קלינטון העדיף להיכנע לסחיטה ולשלם
250 אלף דולר כדי שהמתלוננת תחזור בה מעדותה. אני מעריך את העובדה שקצב לא החליט להיכנע למה שנראה כמו סחיטה דומה. בצד הביקורת על מעשיו ראוי להעריך אותו על כך שלא בחר בנורמה פסולה.
עם כל זאת, אני סבור שאם יוחלט להעמיד את הנשיא לדין, נצטרך להפעיל שיקול דעת בקשר להמשך תפקידו. בינתיים, אני מתקשה להבין את חברי הכנסת המעוניינים בהקדמת המאוחר.
ח"כ ד"ר יובל שטייניץ (ליכוד) היה יו"ר ועדת החוץ והבטחון של הכנסת